Claudiu Zamfir

Declarația Unică 2023: Site-ul ANAF a tot picat în „buza” termenului de depunere. „E ca meciul Ciolacu-Ciucă. Ba merge, ba nu merge, ba vrea premier, ba nu vrea premier”. Haz de necaz pe Facebook

anaf-site.jpg

Joi, 25 mai 2023 este termen pentru depunerea Declarației Unice privind veniturile PFA, din chirii, crypto, dividende, drepturi de autor, iar site-ul ANAF, accesat pentru depunerea online a formularului 212, pica în mod repetat și miercuri, în „ajunul” deadline-ului.

A devenit deja o obișnuință ca site-ul ANAF să pice, dar, miercuri, 24 mai, cu o zi înainte de termenul de depunere a Declarației Unice, întreruperile repetate ale serviciului fiscal online al României i-a exasperat pe unii contabili și contribuabilii care au obligația depunerii Formularului 212.

Digitalizarea Românei a mutat în online nervii întinși de la cozile fizice de odinioară, de la sediile administrațiilor financiare. Nu mai tropăim a disperare pe scările organului fiscal, acum batem darabana cu degetul pe tasta F5. Nu ne mai aplecăm, cu emoție, la ghișeu, acum așteptăm cuminți, refresh după refresh, să apară site-ul ANAF.

„Anaf....... mortua est! din nou...” - declama cineva, de dimineață, pe grupul de Facebook Tax Advisors, care reunește peste 40.000 de membri - contabili și contribuabili.

„E data de 24...” - a anunțat altcineva, alături de o captură de ecran cu site-ul ANAF picat. „Secure connection failed”.

Tot pe grup se anunță și veștile bune. „Merge site-ul Anaf! Spor!” - a scris o contabilă, care a și deschis o șampanie-emoji pe Facebook. Sărbătoare mare, într-adevăr. Minunea a durat vreo două ore. „Merge pe naiba, am trimis o declarație unica în 3 ore. Acum e mort complet, încerc să fac un SPV, dar normal că nu merge. Ăștia sunt întregi la cap? Avem zeci de declarații” - a răspuns o colegă.

Așa portal, așa guvernanți. Nici rotativa la putere nu se învârte mai repede. „Site-ul este precum meciul Ciolacu - Ciucă. Ba merge, ba nu merge, ba vrea premier, ba nu vrea premier. De tot râsul/plânsul” - concluzionează un alt contabil.

Dar internetul ne ajută să ne exercităm mai repede și dreptul de a ne petiționa cârmuitorii, în timp ce insistăm să ne declarăm veniturile, să ne plătim taxele. Cineva a ajuns și la președintele ANAF, pe calea biților.

„Eu i-am scris d-lui Heiuș pe pagină, da-l doare la bască, desigur. E cu altele mai importante decat site-ul ANAF” - a povesit o doamnă.

În decurs de 40 de minute, cât am dat refresh pe pagina ANAF, în intervalul orar 13.40-14.30, site-ul Fiscului a mai înviat și a mai murit o dată. N-am prins nici noi foarte mult timp să zăbovim pe site-ul Fiscului, numai cât să citim reminder-ul cu care ne întâmpină ANAF, în perioada asta, când îl vizităm virtual:

„Termenul limită pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice-formularul 212 este 25 mai 2023. Au mai rămas 2 zile până când aceasta poate fi depusă”.

La ora publicării acestui articol, portalul ANAF nu putea fi accesat, dar își mai poate reveni de câteva ori până joi.

Pe 15 mai, cu zece zile înainte de termen, ANAF recomanda contribuabililor ca „Declarația Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:
- prin intermediul serviciului „Spațiul Privat Virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro
- prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat”.

eguvernare

Portalul e-guvernare putea fi accesat, într-adevăr. De aici, din secțiunea Depunere declarații, mergi pe decl.anaf.mfinante.gov.ro , unde se cere semnătură digitală.

Și tot ANAF ne mai dădea o variantă:

„De asemenea, DU se poate depune și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire”.

ANAF oferă și sprijin contribuabililor la completarea Formularului 212:

  • Call center 0314039160
  • Sau pe formularul de contact https://www.anaf.ro/asistpublic/ și în Spațiul Privat Virtual. Da, tot pe acelașți site al ANAF, care tot pică, dar își mai și revine.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
12788
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri