Denisa Crăciun
Aproape 70% dintre contribuabili se plâng de volumul mare de documente solicitat de către inspectori în timpul controalelor fiscale și peste 57% spun că acestea nu sunt analizate cu atenție, potrivit unui sondaj EY România.
Controlul fiscal în România rămâne o „sperietoare” pentru contribuabili, conform studiului, care mai arată că motivul ține de premisa de la care pornesc autoritățile de control în verificările lor.
Este imposibil ca toate documentele, înregistrările, încasările și plățile contribuabilului să fie corecte, astfel că este inevitabilă impunerea de taxe și impozite suplimentare.
De-a lungul timpului, contribuabilii români s-au confruntat cu diverse situații, generic denumite „nereguli de procedură”, atunci când au trecut prin controalele ANAF.
Conform studiului, încrederea contribuabilului român în buna-credință a inspectorilor s-a dregadat în timp, din motive ce țin de:
În aproape 40% din cazuri inspectorii nu au prezentat legitimația, ordinul de serviciu și/sau actual de delegare de competență.
Totuși, atunci când le-au prezentat, 43% dintre aceștia nu au permis contribuabilului să le fotocopieze, arată studiul.
În 38% din cazuri, contribuabililor nu li s-a permis să fie însoțiți de consultanți fiscali externi, iar în 44% dintre cazuri nu li s-a permis să aducă avocați la discuțiile cu echipa de inspecție.
Totul deși în Codul de procedură fiscală este prevăzut dreptul contribuabilului de a beneficia de asistență de specialitate.
În 24% din cazuri, echipa de inspecție nu a ținut cont de rezultatele din controlul sau controalele anterioare și nici nu au argumentat de ce nu fac acest lucru, deși prin Codul de procedură inspectorii fiscali sunt obligați să țină cont de rezultatele anterioare, iar în caz contrar să argumenteze de ce nu se conformează acestei obligații.
În 75% dintre inspecții, deși a fost vorba despre un control prin sondaj, inspectorii nu au stabilit împreună cu contribuabilul un prag de semnificație pentru tranzacțiile ce urmau să fie analizate.
Rezultatele sondajului relevă și problema documentelor netraduse – în 74% din cazuri inspectorii nu au acceptat documente în alte limbi decât limba română.
Alte rezultate ale sondajului:
25% din contribuabili spun că li s-au cerut documente și informații de către echipa de inspecție în timp ce controlul era suspendat, deși legea o interzice.
În aproape jumătate din cazuri (46%), nu s-a ținut cont de jurisprudența națională sau europeană, în general cu motivarea că nu este vorba despre spețe identice. În peste jumătate (52%) din cazuri, discuția finală a fost doar o formalitate și nu a existat un dialog adevărat cu echipa de control, ci doar un monolog al acesteia.
Sondajul a inclus 75% mari contribuabili, 15% contribuabili mijlocii și 10% contribuabili mici.