Claudiu Zamfir

Contribuția asigurătoare 2018: Patronii IMM se plâng de majorarea taxării muncii și de birocrația mutării contribuțiilor. Sondaj: Majoritatea patronilor spun că salariile nete ale angajaților vor scădea

Thumbnail

Noua contribuție asigurătoare pentru muncă, de 2,25%, pe care o vor suporta firmele la salariile plătite angajaților, va creșt costurile pentru 90% dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM), iar mutarea celor mai multe contribuți sociale de la angajator la angajat va imposibil de realizat tehnic de la 1 ianuarie 2018, s-au plâns, luni, liderii principalei oragizații de patroni cu societăți mici și mijlocii. De asemenea, un sondaj la care au participat peste 700 de IMM-uri arată că patronii acestora resping mutarea contribuților, majoritatea considerând că măsura va duce la scăderea salariilor nete ale angajaților.

Secretarul general al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, a explicat că, de la 1 ianuarie 2018 contribuția asigutătoare de 2,25% va înlocui 3 taxe existente:

- Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – 0,25%
- Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0,85%
- Asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale – 0,15% - 0,85%, în funcţie de clasa de risc în care activează firma.
 
Astfel, Rogojinaru consideră că introducerea contrbuției asiguratorii de 2,25% la toate firmele va avea următoarele efecte:

  • ”Are loc o creștere a fiscalității IMM-urilor cu 0,5% (pe costurile cu forța de muncă - n.r.). Covârșitoarea majoritate, peste 90% dintre IMM-uri, se încadrează în clasa de risc 0,15%, nu 0,85%. Și atunci, însumând cele 3 contribuții, o să vedeți că suntem la 1,75%, nu la 2,45%.
  • E adevărat că vor fi maximum 10% dintre firme care vor avea o scădere de 0,2%-0,3%.
  • Vor fi costuri suplimentare cu softurile contabile. Pentru o firmă foarte mică cele câteva sute de euro care costă un soft înseamnă bani.
  • Se produce  o bulversare a mediului de afaceri și mai ales a IMM-urilor în ceea ce privește predictibilitatea fiscală”.

La rândul său, președintele CNIPMMR, Florin Jianu, a reclamat lipsa de predictibilitate fiscală pe care o aduce Guvernul prin introducerea unor schimbări de sistem de taxe într-un timp foarte scurt, de numai două luni, de la anunțarea lor oficială.

Există o instabilitate și o lipsă de predictibilitate în aceste momente cum rar ne-a fost dat să vedem. Săptămâna trecută, când am anunțat noi conferința de presă, exita o denumire pentru taxa aceea de solidaritate de 2%. Între timp, a apărut Guvernul și a schimbat denumirea, ea se numește acum contribuție asigurătoare pentru muncă, iar procentul a crescut și el de la 2% la 2,25%” - a spus Jianu.

Liderii patronilor IMM din România sunt nemulțumiți de de incertitudinea destinației banilor colectați de stat din taxa de 2,25%.

”Această contribuție asigurătoare pentru muncă, dacă până acum avea destinație foarte clară, pe fondurile privnd creanțele salariale, accidentele de muncă, bolile profesionale și concediile medicale, acum ministrul de finanțe a spus că 90% din această taxă va merge în bugetul de stat, deci practic va vea o destinație care nouă ne este incertă, care nu va ajuta nici angajații, nici angajatorii din această țară. De fiecare dată când o taxă a mers undeva în bugetul de stat, fără  destinație pentru un fond foarte clar, la care să șim că are deficit sau excedent, unde sunt exact banii și care este destinația lor, știți foarte bine că banii s-au pierdut și au mers spre cheltuieli nesustenabile” - a mai spus Florin Jianu.

Cum se vor modifica 6 milioane de contracte de muncă peste noapte

Antreprenorii reuniți în Consiliul IMM-urilor se plâng și de birocrația la care ar urma să fie supuși odată cu obligația schimbării tuturor contractelor de muncă, pentru mutarea contribuțiilor sociale din dreptul angajatorului la angajat.

”Sunt 6 milioane de contracte de muncă ce vor trebui schimbate într-un termen foarte scurt. Asta este imposibil, pentru gradul de informatizare, de absorbție și de procesare a acestor date, al Ministerului Muncii. Nu au cum să o facă” - a spus secretarul general al Consiliului IMM, Liviu Rogojinaru.

”În primul rând trebuie să refaci acele contracte, să-l pui pe angajat să semneze. S-ar putea ca în acel moment angajatul să spună: <<Nu te supăra, nu sunt de acord cu ce ai scris dumneata în acest contract și vreau să-l renegociem>>. Poate vrea 3,25 lei în plus la orele suplimentare, nu mai vrea 3 lei. După primele 3 luni, o să vină ITM și o să-ți spună: <<Ești penal, amenda este atât ca să nu te bag în pușcărie. Nu ai schimbat contractele>>. <<Păi trebuie să negociez>>. <<Nu e treaba mea>>”. De asta oamenii sunt îngroziți”, a mai spus Rogojinaru. 

    Sondaj: De ce resping patronii mutarea contribuțiilor

    Potrivit unui sonsaj intern realizat de CNIPMMR, la care au participat 748 de firme, potrivit Consiliului, 82% dintre respondenți s-au declarat împotriva mutării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, de la 1 ianuare 2018, după cum a anunțat Guvernul.

    La întrebarea “Considerați că trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat va avea efecte negative?”,  84,3% dintre respondenți au răspuns pozitiv.  

    Printre efectele negative considerate de respondenți că vor considerate odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat, au fost menționate:

    • creșterea birocrației pentru angajator, prin încheierea de acte adiționale la toate contractele individuale de muncă (69,6%),
    • scăderea salariilor nete (67,6%),
    • cheltuieli suplimentare privind actualizarea programelor informatice (64,8%),
    • creșterea amenzilor ca urmare a creșterii salariului minim (59,7%),
    • creșterea fiscalității asupra unor categorii de contribuabili (PFA, pentru drepturile de autor, veniturile din chirii, etc.) (48,3%),
    • altele (10%)

    Reamintim că reprezentanții Guvernului au dat asigurări că în urma mutării contribuțiilor de la angajatori la angajați salariile nete ale celor din urmă cel puțin vor rămâne la același nivel ca în prezent.

    Sondaj-contributii by Claudiu on Scribd

    Parallax

    Vizualizari
    2197
    Conţinut
    Parerea ta despre articol
    Adauga comentariu

    - Ultimele știri -

     


      Ultimele știri