Claudiu Zamfir

Se vor putea deschide case de schimb valutar și în chioșcuri, în vămi (proiect MFP)

Thumbnail

Statul vrea să permită antreprenorilor să deschidă puncte de schimb valutar și în chioșcuri în punctele de trecere a frontierei, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), care prevede unele relaxări ale legislației în acest domeniu.

Vorbim despre un proiect de modificare și completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice, nr. 664/2012 privind autorizarea şi/sau înregistrarea entităţilor care desfăşoară activităţi de schimb valutar pe teritoriul României, altele decât cele care fac obiectul supravegherii Băncii Naţionale a României.

Actualul ordin în vigoare prevede că „NU pot fi înfiinţate puncte de schimb valutar amplasate în garaje, chioşcuri, containere, alte construcţii similare, în locuri izolate, la etajele sau subsolurile clădirilor cu destinaţie de locuinţă şi nici în spaţii fără acces public direct. În situaţia în care punctul de schimb valutar propus urmează a fi organizat în spaţii situate în cadrul imobilelor cu destinaţia de locuinţă, spaţiul propus trebuie să fie situat la parterul acestora şi să îndeplinească cerinţele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru organizarea activităţilor cu scop comercial în cadrul imobilelor cu destinaţia de locuinţă”.

Noul proiect de ordin vine cu o excepție: „pot fi înființate puncte de schimb valutar amplasate în chioșcuri, containere sau alte construcții similare, în punctele de trecere a frontierei”.

Și pe mai departe, se va putea face schimb valutar și la recepția de la hotel, de exemplu.

Dar, oricum ar fi, spațiul trebuie să fie dotat cu:

  • aparat de marcat electronic fiscal specific activităţii de schimb valutar,
  • aparat de verificare a autenticităţii bancnotelor,
  • sistem de înregistrare video în sistem digital permanent în regim non-stop,
  • sistem de alarmare împotriva efracţiei,
  • planul de securitate şi pază al punctului de schimb valutar, atunci când este cazul, cu aprobările aferente de la autorităţile în cauză.

O altă înlesnire propusă de MFP pentru afacerile cu case de schimb valutar se referă la personalul acestora: eliminarea condiției ca angajații respectivi să ”dispună de cunoștințe teoretice și practice adecvate cu privire la activitățile ce urmează a fi desfășurate de entitate”.

Și pe mai departe, însă, personalul caselor de schimb valutar va trebui să cunoască „prevederile legale aplicabile în materie”.

Proiect OMFP-schimb Valutar by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1237
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri