Denisa Crăciun

Avocați: Cum se pot stinge obligațiile față de un partener contractual

business-contract-parteneri-dreamstime

Contractul semnat între părți creează drepturi și obligații, astfel că, în general, aceste obligații contractuale asumate se pot „stinge” prin remiterea unei sume de bani sau prin executarea prestației, arată o firmă de avocatură.

Totuși, există și modalități alternative de stingere a obligațiilor, conform firmei de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România.

În principiu, obligațiile contractuale se sting prin plată atunci când prestația este executată de bunăvoie. Plata poate consta în remiterea unei sume de bani sau în executarea prestației care face obiectul obligației contractuale.

Conform dispozițiilor care privesc executarea obligațiilor contractuale din Codul Civil, plata poate fi făcută de orice persoană, chiar dacă nu este un partener contractual în acel raport juridic.

Chiar și așa, iată cum poți stinge o obligație față de partenerul contractual fără să fie nevoie să o execuți.

Modalitățile alternative de stingere a obligației sunt: compensația, confuziunea, remiterea de datorie și imposibilitatea fortuită de executare.

Redăm analiza cu privire la cele patru modalități de stingere a obligației.

Compensația

Compensația este o modalitate de stingere a 2 obligații reciproce și de aceeași natură existente între partenerii contractuali, până la concurența valorii celei mai mici dintre ele. 

Stingerea obligațiilor are loc în întregime dacă au valoare egală. Prin compensație se poate stinge orice fel de obligație contractuală care are ca obiect o sumă de bani sau o anumită cantitate de bunuri fungibile.

Conform Codului Civil, compensația nu poate avea loc atunci când creanța rezultă dintr-un act făcut cu intenția de a păgubi, obligația contractuală are ca obiect restituirea bunului dat în depozit sau cu titlu de comodat, sau are ca obiect un bun care nu poate fi urmărit/executat silit.

Confuziunea

Confuziunea este o altă modalitate alternativă de stingere a obligației care se referă la situația în care calitățile de debitor și creditor se întrunesc. În același raport contractual, trebuie să existe cel puțin doi parteneri contractuali. Un partener contractual nu poate fi și creditor și debitor al aceleiași obligații contractuale.

Un avocat specializat în drept civil vă poate îndruma în procedura de stingere a obligațiilor contractuale.

Remiterea de datorie

Remiterea de datorie are loc atunci când creditorul îl eliberează în mod voluntar pe debitor de obligația contractuală. Această modalitate alternativă de stingere a obligației poate fi totală sau parțială.

Imposibilitatea fortuită de executare

Imposibilitatea fortuită de executare este modalitatea alternativă de stingere a obligației și se referă la situația în care partenerul contractual este liberat atunci când obligația contractuală asumată nu mai poate fi executată din cauza unei forțe majore sau a unui caz fortuit produs înainte ca debitorul să fie pus în întârziere.

În concluzie, modalitatea principală de stingere a obligației este plata, iar modalitățile alternative de stingere a obligației sunt compensația, confuziunea, remiterea de datorie și imposibilitatea fortuită de executare.

Parallax

Vizualizari
437
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri