Claudiu Zamfir

Antreprenor IT: La fiecare 2 programatori ce platesc taxe pe muncă, exista 1 programator ce opereaza prin PFA/micro

Thumbnail

Antreprenorul IT Alexandru Lăpușan, fondator al companiei Zitec, atrage atenția asupra „impactului evaziunii fiscale asupra firmelor cu un comportament fiscal corect” și  „lipsei de reactie din partea ANAF”.

„În România lui 2022, pentru fiecare 2 programatori care platesc taxe pe muncă, exista 1 programator care opereaza prin PFA/micro. Fenomenul a existat mereu, folosit mai ales de companiile mici sau la început de drum, care practică așa ceva mai mult de nevoie decât de voie. Problema este că acum îl practică inclusiv companiile mari, uneori chiar listate la burse străine cu pretenții. Evoluția acestei tendințe a fost mult accelerată în ultimii 2 ani” - a scris Lăpușan, pe Facebook, joi.

El a estimat la 50.000 numărul profesioniștilor IT din România care operează ca PFA sau microîntreprindere:

„Fiind deci aproximativ 50.000 de PFA si micro in IT, normal ca vom discuta despre:

  • 1. cum nu merită să plătim taxe, că statul le cheltuie prost (corect, e adevărat că statul român este un groaznic administrator),
  • 2. cum stai ca de fapt sunt toți freelanceri (deh, unele firme au divizii specializate în deschiderea de micro, cu tot ce trebuie: ales nume, sigla, facut site - totul ca să mascheze evaziunea fiscală),
  • 3. cum stai să vezi că se mută micro-urile în altă țară (serios? poate undeva unde fiscul local e mai anemic cu ANAFul nostru).

În context, Alexandru Lăpușan, care este și vicepreședinte al Asociației firmelor de software ANIS, a atras atenția că în domeniul tech se discută „despre orice”, dar nu și despre:

  • 1. impactul evaziunii fiscale asupra firmelor cu un comportament fiscal corect,
  • 2. lipsa de reactie din partea ANAF,
  • 3. cum ne lasam sedusi de "normalitatea" evaziunii fiscale”.

Antreprenorul IT Alexandru Lăpușan a făcut aceste comentarii pornind de la un studiu realizat de Iancu Guda, un cunoscut analist financiar.

Într-un recent articol pe blogul lui, Guda spune că observă „extinderea unei practici fiscale care afectează negativ bugetul public (deci, bunăstarea noastră), și despre care se vorbește deschis, cu o relaxare șocantă, inclusiv în diferite conferințe de afaceri sau chiar la televizor: practica unor companii de „optimizare” fiscală a costurilor cu forță de muncă”.

Ce mai spune Iancu Guda pe blogul său:

„În opiniile exprimate public (inclusiv de către unii politicieni!), există două suspiciuni:

  •  o parte din angajații care sunt plătiți la nivelul salariului minim pe cartea de muncă mai primesc în paralel beneficii bănești nefiscalizate din partea angajatorilor (plata la negru);
  •  o parte din angajați sunt externalizați pe contracte de colaborare de tip PFA / microîntreprindere pentru reducerea impozitelor și contribuțiilor sociale plătite.

Dacă prima practică este complet ilegală, a doua este într-o zonă gri, deoarece legalitatea externalizării forței de muncă pe un contract de colaborare constă în caracterul independent al activității. Practic, totul este în regulă din punct de vedere fiscal dacă persoana respectivă respectă câteva condiții:

  •     prestează serviciile către mai mulți agenți economici,
  •     își poate alege programul de lucru sau locul desfășurării activității,
  •     riscurile inerente muncii sunt asumate de către persoana respectivă și alte câteva condiții mai extinse enumerate în codul fiscal”.
Parallax

Vizualizari
14886
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Mircea
Tansan
1. Statul nu le cheltuie prost, statul le fura. Daca le-ar cheltui prost am avea niste autostrazi mai proaste, dar nu-s deloc, am avea ceva spitale noi in ultimii zeci de ani chiar daca nu le nivel de Viena, dar nu avem nimic pentru ca banii sunt pur si simplu FURATI. Astia n-au fost in stare sa cheltuie ZECI de miliarde de euro gratis de cand suntem in UE - de ce ar avea nevoie de banii a cateva zeci de mii de ITisti?
3. Acolo nu s-ar mai intampla 1. deci ar fi OK sa plateasca jumatate din castig pentru a avea un trai decent. Trai decent (crese, gradinite, spitale, pus bani deoparte, ajutat parinti pensionari - fix alea 2-3k care iti raman in plus de la "evaziune") care nu exista aici nu din cauza ca nu-si platesc taxele cateva zecii de mii de oameni ci pentru ca se fura restul de taxe de la milioane de oameni.
Faptul ca oamenii astia nu isi dau toti banii la stat e un semn de inteligenta si de sanatate fiscala pentru ca banii lor circula si nu dispar in buzunarul unora.
"Dar ce s-ar alege de tara asta daca toti ar face asa o evaziune fiscala?" - Ar fi cel mai bun lucru care s-ar putea intampla pe termen lung.
poza de profil
Gheorhe
Hiru
Antreprenorul IT Alexandru Lăpușan, fondator al companiei Zitec ar trebui arestat pt. instigare la ura împotriva PFA/Micro (legea noua) și acuzat de defăimare și calomnie. Cum adică doar angajații plătesc taxe? Asta nu știe ca și PFA plătește CAS și CASS și Impozit? Sau pe micro ai impozit SRL, impozit dividende, CAS la dividende și CASS dacă vrei sa ai pensie (dacă nu dai CAS nu ai pensie, nu-ți da Statul pensie moca). Cum vorbește el așa ușor de evaziune fiscala? Ce evaziune? Ce neplata taxe? Ce a pățit de vine cu acuzații din astea? Și ce treaba are el, el patron e liniștit, angajații plătesc CAS și CASS de la ei, nu mai plătește angajatorul, angajatorul doar retine banii și ii trimite la ANAF. Asta chiar vrea sa vadă ca taxe mai mari plătește un PFA ca un angajat în IT? Pai ca angajat are reducerea de impozit, ca pfa nu are reducere de impozit. Băgați-va mințile în cap și descoperiți ca pfa plătește impozit și cas și cass, nu mai acceptați articole care spun ca pfa face evaziune ca nu plătește la Stat și de aia nu are România spitale ... Repetați după mine, pfa plătește impozit, cas și cass.
poza de profil
HBM
Cand PFA-ul isi ia taxe mai mici e nasol si e evaziune, dar cand domnul sef pe plantatie isi ia doar 5% taxa pe dividendele alea de corporatie e complet ok.
Poate ar fi ok daca nu ne-am mai calca pe gat intre noi si am gasi o solutie sa traiasca toata lumea bine
poza de profil
Lucian
Rosca
Pentru mine, personajul in baza caruia s-a facut acel studiu era un noname si ar fi ramas asa. Mi-a devenit "faimos" din cauza faptului ca, in opinia lui, daca veniturile unui pfa sunt in proportie de 50%+1 de la o singura firma, gata, activitate dependenta si clar evaziune si clar crima. Nu se pune problema ca nu stie de criteriile de dependenta, "postacii" care i-au atras atentia de ele sunt "criminali" prin prisma unei evaziuni fiscale care nu exista, conform codului fiscal, nu conform unor idei fixe. Nu stiu cine are timp sa se uite la tv, dar, clar, emisiunile de educatie "financiara" ar trebui evitate... Cititi carti de educatie financiara, cititi codul fiscal... e mult mai safe decat sa ascultati ce zice unu'-altu'.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri