Raluca Abrihan

Dezvoltatorii de jocuri din România propun Guvernului o soluţie pentru acoperirea costurilor angajaţilor din IT: Diminuarea cotei contribuțiilor sociale

Thumbnail

Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România cer, printr-un apel public, premierului şi ministrului de Finanţe ”compensarea, de o manieră fezabilă și eficientă, a impactului negativ pe care modificările fiscale le vor aduce industriei IT” şi vin cu o propunere concretă în ceea ce priveşte acoperirea costurilor firmelor din domeniu tehnologiei, odată cu mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat .

 

Redăm mai jos apelul transmis de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri, prin care propune diminuarea cotei contribuțiilor sociale la 20,5%:

Cu doar zece zile înainte de momentul intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.79/2017, Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România – RGDA (Romanian Game Developers Association) dorește să facă un apel public către autoritățile române pentru a compensa, de o manieră fezabilă și eficientă, impactul negativ pe care acest act normativ îl aduce pentru întreaga industrie IT activă pe piața locală.

În absența unei măsuri normative de ordin compensatoriu, procesul de trecere a contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea angajatului de la 1 ianuarie 2018, va presupune o creștere a costurilor per salariat cu aproximativ 6.5%. Această creștere ar fi necesară pentru menținerea actualului nivel net de salarizare în cadrul segmentului de afaceri al dezvoltatorilor de jocuri video din România, ca parte a domeniului IT.

O asemenea evoluție ar conduce la crearea unei presiuni artificiale și suplimentare asupra competitivității domeniului, în condițiile în care costurile salariale reprezintă o mare parte din costurile totale ale industriei. Planurile viitoare de dezvoltare ale investițiilor vor fi puse sub semnul întrebării având în vedere că marja de profit va fi puternic afectată. Mai mult, posibilitatea unor majorări salariale în industrie, în anii următori, va fi anulată. Fenomenul migrației externe a profesioniștilor din industria IT se va accentua ca atare, în condițiile în care oricum există un deficit de forță de muncă înalt calificată pe această piață.

Suntem într-un punct de impredictibilitate maximă în ce privește impozitarea salariilor din IT începând cu anul viitor. Au fost menționate în spațiul public, de către decidenții instituționali, mai multe soluții normative pentru compensarea impactului negativ al OUG 79/2017 asupra industriei. Varianta ajutorului de stat nu este însă una fezabilă. În primul rând, nu se pune problema unui ajutor suplimentar. Ceea ce solicităm și ceea ce s-a promis este menținerea fiscalizării din prezent a industriei. În al doilea rând, sistemul schemelor de ajutor de stat este unul complex și birocratic, nefiind, sub nicio formă, o soluție pe termen lung la problema creșterii costurilor salariale din industria IT. Lansăm, din acest motiv, ca ultimă soluție, un apel public către autoritățile competente, în special către Primul Ministru și către Ministrul de Finanțe, să adopte singura soluție reală care apreciem că va compensa în termeni reali efectele negative ale Oug 79/2017 pentru industria dezvoltatorilor de jocuri video: diminuarea cotei contribuțiilor sociale la 20,5%”, a declarat Cătălin Butnariu, Președinte RGDA.

Vezi şi:

Patronii din IT: Varianta Guvernului cu ajutoarele de stat nu este posibilă

Parallax

Vizualizari
2562
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ionescu
Ion Edi

Este o grava eroare !!!

Deja s-a creat O RASA SUPREMA de angajati care nu platesc impozit, si acum vor avea reduceri si de CAS si CASS fata de tot restul de angajati din Romania ?????


Din cate stiu eu ajutoarele pentru dezvoltarea unei industrii se dau ANGAJATORILOR si niciodata ANGAJATILOR in orcare alta tara decat Romania !!


O masura total anti-democratica si anti-sociala !

Rasa suprema a celor exceptati devine mai superioara cu fiecare an care trece.
Jignitor pentru toti ceilalti angajati din Romania care isi platesc toate darile DIN VINA CA NU SUNT "CEI ALESI" si "Angajatii superiori"

Mi se pare o grava discriminare.

poza de profil
arkade
Andrei
De acord cu tine. Sunt programator si faptul ca sunt scutit de impozit nu mi se pare o solutie acum. A fost o solutie in 2002 cand am vrut sa atragem investitori. Acum, cred ca ne putem permite toti sa platim 10% (ca atat e impozitul pe venit).
Am o singura problema: nu vreau sa platesc la casa nationala de sanatate. Daca voi face un accident (sper sa nu fie cazul totusi) sa vina cei la care am asigurare privata. Altfel spus, nu vreau sa platesc nimic si statul sa ma lase sa moara daca asiguratorul meu privat nu are chef sa vina sa rezolve problema.
Nu as vrea sa mai platesc la somaj. Evident, daca intru in somaj, statul sa nu imi dea nimic.
As prefera sa nu platesc pensie, dar aici e putin cam neplacut.

In rest, statul sa ia cei 10% si sa se spele cu ei pe cap. In 5 ani, de cand lucrez in industrie, nu am beneficiat de nimic din partea statului si nici nu am nevoie. Ma descurc sa merg la privat si sa imi platesc tot.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri