Claudiu Zamfir

ANAF: 210.000 de PFA și alte persoane cu activtăți independente sunt obligate să depună formularul 600, pentru CASS și CAS. Condițiile

Thumbnail

Aproximativ 210.000 de pesoane fizice autorizate (PFA) și alte persoane fizice care obțin venituri din activități independente au obligația să depună, până la 31 ianuarie 2018, formularul 600, pentru contribuțiile sociale, a precizat, miercuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care dă asigurări că are capacitatea de procesare astfel încât să nu apară aglomerație la ghișee.

Într-un comunicat remis StartupCafe.ro, ANAF spune că nu toate persoanele cu venituri din activități independente au obligația depunerii formularului 600 și a plății contribuțiilor sociale. De asemenea, cei care vor depune formularele, cu termen până la 31 ianuarie 2018, au la dispoziție ghișele ANAF, serviciile Poștei (cu confirmare de primire), iar din 15 ianuarie vor putea utiliza pentru această operațiune și on-line.

Aici vorbim despre PFA, persoane cu profesii liberale, cei care încasează chirii, dividende (acestrea 2 din urmă, numai sub aspectul contribuției la sănătate obligatorii) etc., ținându-se cont, însă, că obligația declarării și a plății contribuțiilor intervine numai în cazul celor care în anul 2017 au acumulat din toate aceste tipuri de venituri adunate peste 22.800 de lei (12 salarii minime brute pe anul 2018).

Cei cu venituri până în acest plafon nu vor avea obligația depunerii formularului și a plății, dar vor putea opta pentru aceste operații dacă vor dori să se asigure în sistemul public în acest mod, au mai explicat oficiali ai ANAF într-o întâlnire informală cu presa, la care a participat și StartupCafe.ro, miercuri,

Ce spune ANAF în comunicatul remis StartupCafe.ro:

„În urma evaluării realizată la nivelul ANAF, a rezultat că un număr estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Prin comparație, în anul 2017, numai în cazul Formularului 200 ”Declarație privind veniturile realizate în România”, ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili.

Formularul 600, reprezentând “Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”, este prevăzut prin O.P.A.N.A.F. nr. 4140/2017 elaborat în baza O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

De la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, CAS și CASS se datorează astfel:

-        CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
 

-        CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară.

Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.

Stabilirea termenului de 31 ianuarie pentru depunerea Formularului 600 are în vedere continuitatea contributivității persoanelor fizice în sistemul de asigurări de pensii și de sănătate.

La nivelul ANAF au fost dispuse toate măsurile organizatorice necesare în vederea asigurării realizării procesului de depunere și prelucrare facilă și rapidă a formularului 600.

În acest sens, contribuabilii au la dispoziție și posibilitatea transmiterii acestui formular fără a se deplasa la sediile ANAF, prin poștă cu confirmare de primire, urmând ca, începând din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 să poată fi transmis și în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro.

În contextul celor prezentate, ne exprimăm surprinderea că persoane care au deținut funcții de conducere în domeniul fiscal, au propagat în spațiul public, în mod intenționat și repetat, informații care denaturează realitatea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală, urmărindu-se în acest fel destabilizarea acesteia, cauzându-se astfel deformarea percepției publice asupra activității de colectare a veniturilor bugetului de stat.

De asemenea, exprimăm surprindere față de modul în care unii reprezentanți media preiau informații false în spațiul public și le prezintă fără a le verifica.

ANAF își exprimă încă o data disponibilitatea de a oferi relații și lămuriri tuturor reprezentanților media pentru a asigura o corectă informare a opiniei publice și pentru a consolida încrederea contribuabililor în autoritatea fiscală”.

------

În plus față de comunocatul ANAF, reamintim că OUG 79/2017 prevede, printre altele, că:

  • Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit, datorează contribuția de asigurări sociale dacă sunt îndeplinite următoarele condiții, după caz:

a) venitul net realizat în anul precedent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția;
b) venitul net lunar estimat a se realiza este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna în care își încep activitatea sau nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual.
c) valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit;
d) venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

  • De asemenea, la contribuțiile de asigurări sociale de sănătate veniturile care se iau în calcul la verificarea plafonului se referă la venitul net din activități independente, stabilit potrivit art. 68 - 70 din Codul Fiscal, după caz.

Citește și:

Exemple 2018: Contribuțiile de la PFA, activități independente, dividende (proiect)

LISTA 2018: Principalele taxe și impozite modificate pentru firme, PFA, persoane fizice

Parallax

Vizualizari
16147
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri