Claudiu Zamfir

ANAF pregătește controale la comerțul online, pentru a acoperi pierderile la buget cauzate de facilitățile HoReCa

Thumbnail

Hotelurile, restaurantele și cafenelele vor beneficia de scutiri de la impozitul specific, potrivit unei ordonanțe de urgență privind o serie de facilități fiscale adoptate de Guvern, marți, însă impactul bugetar negativ de 250 de milioane de lei va fi acoperit ulterior inclusiv prin controale ANAF în comerțul online.

Potrivit noii ordonanțe de urgență, privind unele măsuri fiscale, modificarea unor acte normative și prorogarea unor termene, firmele din domeniul HoReCa vor beneficia de o scutire de încă 90 de zile de la plata impozitului specific în anul 2020.

„Mecanismul în baza căruia se va aplica această scutire este următorul: impozitul acesta este un impozit anual, datorat de către operatorii economici din zona hoteluri, cafenele, restaurante și din cuantumul impozitului anual, calculat la 365 de zile, se scade perioada de 90 de zile, care la care se adaugă la cele 60 de zile zile anterioare pentru care au fost scutiți la plată”, a explicat șeful Cancelariei premierului Orban, Ionel Dancă, citat de Mediafax.

De asemenea, plata impozitului se va face până la 25 octombrie, termenul fiind amânat de la 25 iulie.

Proiectul de act normativ inițiat de Ministerul Finanțelor mai prevedea și suspendarea taxelor aferente autorizațiilor pentru jocurile de noroc pe perioada stării de alertă, suplimentar celei acordate pe perioada stării de urgență, în condițiile restricțiilor de funcționare a acestor operatori economici.

Conform proiectului de OUG, pentru anul 2020, taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc pentru care se prevăd termene de plată trimestriale, respectiv cele prevăzute pentru 25 iunie și 25 septembrie, se modifică, iar operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale care se încadrează în categoriile respective, sunt obligați să declare și să plătească obligațiile aferente care le revin din taxele anuale pentru perioada de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la 31 decembrie 2020, lunar, până cel mai târziu pe data de 25 a lunii în curs pentru luna următoare.

Taxele lunare datorate pentru anul 2020 se calculează prin raportare la obligația anuală fracționată la nivel de lună. Pentru data de 25 decembrie 2020, operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale pentru care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 prevede termene de plată trimestriale și care dețin autorizații de exploatare a jocurilor de noroc în vigoare, sunt obligați să declare și să plătească integral obligațiile trimestriale aferente primului trimestru al anului 2021.

În anul 2020, pentru autorizațiile de exploatare a jocurilor de noroc tradiționale în vigoare la data în care activitatea desfășurată de aceștia a fost suspendată pe perioada stării de urgență/alertă și pentru care nu a fost dispusă măsura suspendării, revocării sau anulării autorizațiilor de exploatare, după caz, valoarea taxelor anuale aferente prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 se recalculează prin diminuarea valorii acesteia cu valoarea corespunzătoare numărului de zile în care activitatea a fost suspendată ca rezultat al aplicării măsurilor privind evitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și pentru care legislația în vigoare a stabilit că nu se datorează taxe de exploatare a jocurilor de noroc.

Thumbnail

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență se precizează că facilitățile fiscale prevăzute vor determina pierderi de 250 de milioane de lei la bugetul de stat în anul 2020, care vor fi acoperite inclusiv prin contrale ANAF în comerțul online.

„Acoperirea impactului bugetar negativ se va realiza prin acțiunile ANAF de consolidare a monitorizării și controalelor în domeniul comerțului electronic, sporirea măsurilor de combatere a fraudei fiscale, mai ales în domeniul TVA, inclusiv a fraudei transfrontaliere în acest domeniu. Aceste acțiuni vor fi susținute și prin procesul de conectare a aparatelor de marcat electronice la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al Agenției Naționale de Administrare Fiscală” - se arată în nota de fundamentare.

Parallax

Vizualizari
7439
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri