Claudiu Zamfir

Statul, după razia la 630 de piețe și depozite de legume-fructe de import: Erau bune pentru consum

Thumbnail

Ministerul Agriculturii și ANAF au finalizat razia la legume-fructe de import și, după 2 luni de controale în peste 630 de piețe și depozite angro, statul a anunțat rezultatele: produsele erau bune pentru consum.

După controalele care s-au suprapus pe toată campania electroală și care au acoperit  comercianți de legume și fructe de import din 485 de piețe agroalimentare și 152 de depozite angro, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au dat și sancțiuni: amenzi de 116.900 lei și 3,4 tone de marfă confiscată.

Mai exact, „până la 27 mai 2019 controalele ANSVSA și ANAF au avut următoarele rezultate: 8.885 transporturi de legume/fructe verificate, 100.437 tone cantitate totală, 248 probe legume-fructe prelevate, 116.900 lei sancțiuni contravenționale și 3,48 tone cantități reținute de la comercializare”, a anunțat Ministerul Agriculturii, citat de Mediafax.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF au verificat loturile de legume și fructe provenite din import sau comerț intracomunitar, acțiunile mixte de control desfășurându-se la toate punctele de trecere a frontierei, fiind prelevate, prin sondaj, probe în vederea efectuării analizelor de laborator.

O a treia institiție de control, Autoritatea Națională Fitosanitară, a prelevat până la data de 27 mai 2019 un număr de 141 probe, din care 80 de probe de tomate românești și 61 probe de cartofi noi, ardei, castraveți, pătrunjel, dovlecei, salată verde, ridichi, căpșune, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde, cartofi noi.

„Rezultatele analizelor de laborator arată că fructele și legumele comercializate sunt sigure pentru consum”, a fost însă verdictul Ministerului Agriculturii.

MADR a verificat:

  • asigurarea unui spațiu distinct și semnalizat vizibil de minim 40 % din numărul total de tarabe din piață pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice, în special, sau producători agricoli organizați conform OUG nr. 44/2008;
  • depistarea și sancționarea fenomenului de substituire a legumelor și fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerț intracomunitar;
  • etichetarea corectă a produselor, legume și fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producție, a cultivatorului, a datei recoltării și a prețului, pentru a se distinge producția autohtonă de cea provenită din import sau spațiul intracomunitar;
  • trasabilitatea loturilor de legume și fructe provenite din import sau comerț intracomunitar, prin indicarea corectă pe facturile fiscale emise de depozitari către comercianții de legume și fructe cu amănuntul, a țării de origine.
Parallax

Vizualizari
2221
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri