Claudiu Zamfir

Amenzi de max. 10.000 lei pentru firmele de turism care lucrează cu ghizi fără atestat, în România (proiect)

barca-turisti-delta-dreamstime

Agențiile de turism și alți operatori economici din domeniu, care lucrează cu ghizi de turism neatestați ca atare în România, vor risca amenzi de până la 10.000 de lei, potrivit unor noi norme propuse de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Noile norme privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, propuse de MAT printr-un proiect de hotărâre de guvern, ar urma să înlocuiască normele actuale prevăzute prin HG 305/2001  și  Ordinul Ministrului Transporturilor Comerțului și Turismului nr. 637/2004. Dar pentru asta mai e nevoie ca Guvernul să aprobe proiectul de HG și să-l publice în Monitorul Oficial.

Propunerea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului prevede, printre altele, ca firmele de turism din România să fie obligate să contracteze, în cadrul obiectivelor turistice, ghizi de turism atestați în România de către autoritatea centrală în domeniul turismului (ministerul).

 În caz contrar, firmele cu abateri vor risca sancțiuni contravenționale, astfel:

  • amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru operatorii economici și/sau alte persoane juridice legal constituite ce desfășoară și organizează activități de turism, care utilizează ghizi de turism ce nu deţin ecusonul corespunzător activității turistice desfăşurate.
  • amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru operatorii economici și/sau alte persoane juridice legal constituite ce desfășoară și organizează activități de turism, utilizează ghizi  străini, însoțitori ai grupurilor de turiști din alte țări, fără a contracta ghizi de turism atestați de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului.

De asemenea, ghizii străini, însoțitori ai grupurilor de turiști provenind din afara României, riscă și ei amenzi de câte 3.000 lei la 5.000 lei dacă nu lucrează cu ghizi de turism atestați de autoritatea publică centrală română din domeniul turismului.

De asemenea, riscă amenzi de 5.000-10.000 de lei și românii care desfășoară activități de ghid turistic fără să aibă ecuson valabil și/sau calificarea/specializare profesională corespunzătoare activității turistice desfăşurate.

Această amendă pentru „ghizii” fără atestat este în vigoare și în prezent, dar prin proiectul de HG, ministerul vrea să introducă obligația ghizilor cu atestat să-și reînnoiască acest document o dată la 10 ani.

Ghidul de turism este definit ca „ persoana calificată și/sau specializată care însoțește turiști/vizitatori individuali sau în grup, români sau străini, atât în țară cât și în străinătate, furnizând servicii organizatorice și informative referitoare la patrimoniul natural și antropic (material și imaterial) al destinațiilor vizitate, şi care asigură desfăşurarea în cele mai bune condiţii a programului turistic”.

În continuare, vor exista 2 categorii de ghizi de turism utilizate în activitatea de turism din România:

  • ghid de turism care asigură asistenţă turistică pe teritoriul României turiștilor români, pentru care nu necesită specializare;
  • ghid de turism specializat, pentru anumite tipuri de activități turistice.

Dezbatere publică la MAT, luni, 21 noiembrie 2022, pentru noile norme privind ghizii

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului organizează în ziua de luni, 21.11.2022, ora 10:00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 152, sector 1, București, sala 112, Ședința Publică având ca temă dezbaterea proiectului Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Normelor privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism.

Cei interesați să participe la ședința publică vor transmite o solicitare pe adresa de e-mail: dezbateri_publice@mat.gov.ro, cu numele unei singure persoane delegată să participe din partea organizației pe care o reprezintă, până în data de 18.11.2022, orele 12:00.

Confirmarea accesului în sală va fi transmisă pe e-mail în data de 18.11.2022.

Participarea persoanelor interesate la ședința publică se va face în ordinea de precădere dată de „interesul asociațiilor legal constituite în raport cu subiectul ședinței publice, stabilită de persoana care prezidează ședința publică, în limita locurilor disponibile”.

Sala de ședințe are o capacitate de maximum 20 de persoane, precizează MAT.

Descarcă de AICI proiectul de HG cu noile norme propuse pentru activitatea de ghid turistic.

Parallax

Vizualizari
733
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri