CZ

DOCUMENTE Propunere legislativa: Anularea sanctiunilor ANAF asupra firmelor, in anumite cazuri

Imagine principala
DOCUMENTE Propunere legislativa: Anularea sanctiunilor ANAF asupra firmelor, in anumite cazuri
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar urma sa fie obligata sa indrume firmele, persoanele fizice autorizate (PFA) si alti contribuabili sa-si remedieze neregulile constatate de inspectorii fiscali, in caz contrar eventualele sanctiuni aplicate urmand sa fie anulate. Aceste masuri sunt prevazute intr-o propunere de modificare a Codului fiscal depusa la Parlament, de catre un fost ministru.

Initiativa legislativa, depusa de senatorul PNL Traian Igas, fost ministru de Interne, prevede introducerea in Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala a dreptului contribuabililor de a fi consiliati si indrumati in procedurile fiscale.

In prezent, Codul de procedura fiscala prevede deja, la art. 9, "Dreptul de a fi ascultat". Prin aceasta prevedere existenta in lege, "inaintea luarii deciziei, organul fiscal este obligat sa asigure contribuabilului/ platitorului posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere cu privire la faptele si imprejurarile relevante in luarea deciziei".

Initiativa legislativa depusa la Parlament adauga un nou articol: 9.1- "Dreptul la consiliere (indrumare)".

Acest articol propus in Parlament ar obliga ANAF ca, dupa constatarea unor nereguli comise de contribuabili, sa-i indrume pe acestia in remedierea abaterilor si sa-i astepte cel putin 10 zile sa se indrepte.

Articolul suplimentar propus are 4 aliniate:

  • (1) Organele fiscale au obligatia ca, de la derularea inspectiei fiscale si pana la aplicarea sanctiunii, sa consilieze contribuabilii in vederea remedierii aspectelor neconforme.
  • (2) Pentru realizarea consilierii, organul de control incheie un proces-verbal care face referire la aspectele neconforme si se stabilesc termenele de remediere. Controlul se reia intr-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile.
  • (3) Sanctiunile fiscale si oricare alte dispozitii obligatorii inscrise in actul de control sunt nule de drept, daca s-au dispus fara intocmirea procesului-verbal prealabil, cu acordarea termenului de remediere.
  • (4) Organele fiscale care, prin efectul legii, pot efectua un control inopinat, conform art. 134, sau cand sunt sesizate sau se autosesizeaza / constata fapte flagrante, se excepteaza de la procedura consilierii".

Initiator: ANAF face controale ca acum 300 de ani

Initiatorul propunerii legislative de modificare a Codului de procedura fiscala sustine ca ANAF nu trebuie sa inchida firmele, daca vrea sa mai aiba ce colecta ca taxe si impozite la buget. In acest sens, el crede ca  ANAF "trebuie sa aiba o abordare mai moderna, sa implementeze metode moderne pentru efectuarea controlului fiscal, sa aiba un rol mai putin punitiv in viata cetatii", sa aiba "un rol pozitiv, stimulativ si preventiv".
 
"Urmarind acest principiu punitiv invechit, ANAF favorizeaza inchiderea unor companii (...). Tocmai de aceea, consider ca ceea ce se intampla acum cu controalele ANAF constitie o problema de abordare care tine de secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea" - mai afirma senatorul PNL, in expunerea de motive la initiativa sa legislativa.

Propunerea legislativa trebuie insa sa treaca de comisii si de plenul Senatului, de comisiile si de plenul Camerei Deputatilor. Apoi, pentru a intra in vigoare ca lege, textul trebuie sa fie promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial, un proces de durata, mai ales ca in toamna vin si alegerile legislative in urma carora se va alege un nou Parlament.

Resurse:

Parallax

Vizualizari
53
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri