PRACTIC: Cum declari ca nu mai desfasori activitate la sediul social, pentru a evita plata impozitului diferentiat pe cladire

Noua formula de calcul a impozitului pe cladiri va scoate mai multi bani din buzunarul antreprenorilor daca acestia declara ca desfasoara o activitate economica, in apartamentul in care locuiesc, de exemplu. Daca te gandesti ca ar fi mai rentabil sa nu mai desfasori activitate economica la sediul SRL-ului sau PFA-ului, aflat in propria locuinta, iata ce procedura ar trebui sa urmezi pentru a evita plata impozitului diferentiat pe cladire.

  • Ce trebuie sa faci?
Antreprenorii care doresc sa declare ca nu mai desfasoara activitate la sediul social trebuie sa completeze o declaratie-tip (model 3), prin care vor modifica declaratia-tip inregistrata anterior, in sensul ca persoana juridica (SRL sau PFA) nu desfasoara, la sediul social activitatile declarate pe o perioada de maximum 3 ani. Declaratia poate fi depusa numai daca este insotita de o cerere de inregistrare (formular - tip) si de dovada achitarii taxei legale aferente.
 
Documentele pot fi depuse la sediul Oficiului registrului comertului de pe langa tribunalul in raza caruia figureaza inregistrata persoana juridica, prin posta, cu scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire, sau prin mijloace electronice (trebuie atasata inclusiv dovada achitarii taxei).
 
  • Cat costa?
Taxa aferenta inregistrarii in registrul comertului a acestei modificari este de 45 lei, la care se adauga un procent de 60% din valoarea acesteia (care merge la fondul de lichidare si fondul pentru editarea Buletinului Procedurilor de Insolventa), precum si tariful pentru operatiunile efectuate de ONRC central si local.
 
  • Cat dureaza?
Termenul de eliberare a certificatului de inscriere in mentiuni, care atesta inregistrarea mentiunii de modificare a declaratiei-tip, este de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, daca persoana competenta sa solutioneze cererile de inregistrare nu dispune altfel, pentru completarea documentatiei.

Impozitele platite de patronii care au microintreprinderea in propria locuinta pot creste si de 25 de ori in anul 2016 fata de nivelul actual, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-un interviu acordat StartupCafe pe care il puteti citi aici.

Lista pasilor:

1. Completezi declaratia de modificare (Descarca formularul-tipizat)
2. Completezi cererea de inregistrare a modificarii (Descarca formularul-tipizat)
2. Achiti 2 taxe si 1 tarif
3. Depui documentele la Registrul Comertului unde e inregistrata firma
4. Registrul comertului iti elibereaza (normal, in 3 zile) certificatul de inscriere in mentiuni

IMPORTANT:
Odata ce ai declarat ca nu desfasori activitate economica la sediul social nu mai poti trece la cheltuieli o serie de facturi precum cele de utilitati (curent electric, gaze, apa, internet, etc), amenajari/dotari la sediul firmei,