Guvernul mai pasuieste antreprenorii cu cheltuielile pe analiza de risc la securitatea fizica. Care este noul termen

Firmele care lucreaza cu bani cash si valori vor fi scutite, inca un an si jumate, de obligatia de a-si face analize de risc de securitate, a decis Guvernul recent. Prin hotararea de guvern adoptata inainte de Craciun se amana de la 1 ianuarie 2016 la 1 iulie 2017 termenul de intrare in vigoare a obligativitatii analizei de risc, care ar fi implicat costri de 300 de euro pana la 1.000 de euro pentru firme, inclusiv micile afaceri.

Obligativitatea analizei de risc pentru firmele care manipuleaza bani in numerar si valori este prevazuta de Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, pentru care s-au emis in anul 2012 normele de aplicare, prin hotararea de guvern 301/2012.
 
Aceste norme au fost amanate succesiv in ultimii ani, insa daca Guvernul nu intervenea cu o noua amanare, in sedinta din 23 decembrie 2015, reglementarile privind analiza de securitate ar fi intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Reglementarile - a caror aplicare a fost amanata de Guvern - obliga firmele care detin valori si bunuri sa obtina o analiza de risc de la un evaluator autorizat, contra cost. In caz contrar firmele risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei. Vizate de aceste prevederi sunt firmele care opereaza cu numerar.

Asociatii patronale, inclusiv din domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, cum sunt Consiliul National al IMM-urilor sau Romanian Business Leaders, au cerut in mai multe randuri aborgarea definitiva a obligativitatii analizei de risc, considerand-o impovoratoare mai ales pentru antreprenorii IMM, dar si inutila.

Potrivit Consiliului National al IMM-urilor, o analiza de risc de securitate costa o microintreprindere intre 350 de euro si 1.000 de euro. Singurii care au de castigat de pe urma acestor obligatii sunt operatorii specializati in evluare de risc la securitatea fizica, se plange organizatia patronala IMM.

"Adoptarea masurilor de securitate prevazute la alin. (1) se realizeaza in conformitate cu analiza de risc efectuata de unitate, prin structuri de specialitate sau prin experti abilitati, care detin competente profesionale dobandite pentru ocupatia de evaluator de risc la securitatea fizica" - se arata in norme.

Resurse utile pentru antreprenori (legislatie relevanta pentru analiza de risc la securitate fizica)


Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor

NORME metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor
HG nr. 301/2012


Instructiuni nr. 9/2013