Claudiu Zamfir

Cele 3 niveluri la care antreprenorii care nu-si platesc taxele vor fi arsi la buzunar

Imagine principala
Cele 3 niveluri la care antreprenorii care nu-si platesc taxele vor fi arsi la buzunar
Oamenii de afaceri cu intarzieri la plata taxelor si impozitelor vor fi penalizati in trepte de intensitate, in functie de gravitatea abaterilor , prin noul Cod de procedura fiscala, a explicat,  joi, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice (MFP) Gyorgy Attila.

"Este nevoie sa distingem contribuabilul onest, care de regula, isi plateste contributia la buget, dar care la un moment dat, pentru  perioada scurta, nu are lichiditati sau se confrunta cu alta problema, are un proces... Nu este recomandabil sa-l punem pe acelasi palier cu cel care isi ascunde baza impozabila , face declaratii fiscale incorecte, incomplete sau false. Sau cu unii care initiaza activitate economica doar pentru a face evaziune", a spus oficialul MFP, la o conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

El a detaliat cele 3 niveluri de accesorii la care sunt supusi contribuabilii, calculate pe un an intreg (penalitatile se acumuleaza in fiecare zi):

1. "In cazul in care un contribuabil declara eronat din culpa, dar plateste suma stabilita la termenul stabilit de organele de control, accesoriile sunt de 14,6%.

2. Daca un contribuabil a declarat eronat si nu plateste (la termenul stabilit - n.r.), accesoriile cresc deja la 36,5%.

3. I
n cazul in care contribuabilul este evazionist - ii retinem in culpa nu doar incalcari ale legii care sunt de natura contraventiilor si intra deja pe legea penala, pe infractiune - atunci, la nivel de an,  accesoriile se apropie de 70%" .

In plus, antreprenorii rau-platinici vor fi haituiti mai mult de inspectorii Agentiie Nationale de Administrare Fiscala, in timp ce oamenii de afaceri care isi platesc la timp taxele vor fi vizitati mai rar de fisc.

"Inregistrarile din cazierul fiscal sunt unul dintre parametrii luati in calcul atunci cand se calculeaza riscul fiscal, pentru ca ulterior ANAF sa foloseasca aceasta informatie a riscului in stabilirea controalelor si a frecventei acestora la contribuabili. ANAF isi va concentra resursele umane catre firmele unde avem risc de evaziune mai mare. Indirect asiguram si o echitate: firmele oneste vor avea mai putine controale, iar unde se constata incalcari ale legii vor fi controale mai frecvente", a mai spus Gyorgy Attila.
Parallax

Vizualizari
75
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri