CZ

Domeniile in care se gasesc candidati la cele mai mici salarii, pe ejobs. 5 grafice

Imagine principala
Domeniile in care se gasesc candidati la cele mai mici salarii, pe ejobs. 5 grafice
Site-ul de recrutare ejobs a facut marti o statistica privind asteptarile salariale in functie de doeniul de activitate, zona geografica, nivelul de studii, varsta si genul candidatilor.

  • Asteptarile salariale, in functie de experienta

Conform eJobs, dintre toti respondentii, barbatii intre 45 si 65 de ani au cele mai mari asteptari salariale. Astfel, barbatii intre 45 si 54 de ani si-ar dori sa primeasca un salariu just (salariu considerat corect din punctul de vedere al respondentului) net lunar de 4.146 de lei, in vreme ce barbatii intre 55 si 65 de ani ar fi multumiti cu un castig just net lunar de 4.091 de lei. La fel ca in cazul barbatilor, cele mai mari asteptari salariale le au femeile din grupa de varsta 45-65 de ani. Femeile intre 55 si 65 de ani ar fi fericite cu un salariu just net de 3.853 de lei, iar cele intre 45 si 54 de ani s-ar multumi, lunar, cu 3.527 de lei.

Cele mai mici asteptari salariale juste sunt pe intervalul de varsta 18-24 de ani, atat la barbati, cat si la femei. Barbatii intre 18 si 24 de ani se asteapta sa primeasca 2.153 de lei net pentru jobul dorit, in timp ce femeile de 18-24 de ani isi doresc 1.870 de lei net.

Pe niciuna dintre grupele de varsta analizate de eJobs asteptarile salariale ale femeilor nu le egaleaza sau nu le depasesc pe cele ale barbatilor. Cele mai mari diferente de asteptari salariale intre femei si barbati (ca valori absolute in lei) se inregistreaza pe intervalul de varsta 25-34 de ani. In vreme ce barbatii de 25-34 de ani apreciaza ca un salariu just pentru jobul cautat este de 3.637 de lei net, femeile din categoria de varsta mentionata au asteptari salariale de 2.877 de lei net.

  • Compromis la inceput si la sfarsit de cariera
 
Romanii aflati la inceputul si la sfarsitul carierei sunt dispusi sa faca mari compromisuri in ceea ce priveste salariul. Cea mai mare diferenta intre salariul considerat just si salariul minim pe care ar fi dispusi sa-l accepte candidatii se intalneste la segmentul de varsta 55-65 ani si este de 29%. Urmeaza in top grupa de varsta 18-24 ani, unde diferenta intre salariul just si castigul probabil este de 28%. Interesant este ca, pe esantionul de varsta 25-34 de ani, salariul pe care il considera just femeile pentru postul cautat se ridica la 2.877 de lei, similar cu remuneratia minima pe care ar accepta-o barbatii intre 25 si 34 de ani.

Per ansamblul pietei muncii, candidatii intre 18 si 24 de ani ar accepta sa lucreze pentru un salariu minim lunar net de 1.548 de lei, in vreme ce tinerii intre 25 si 34 de ani s-ar multumi cu minimum 2.519 lei net. Pe de alta parte, cei intre 45 si 65 de ani ar accepta o remuneratie lunara neta de peste 3.000 de lei.

  • Absolventii de studii superioare vor salarii mult mai mari decat cei cu studii medii

Absolventii de studii postuniversitare se considera indreptatiti sa beneficieze de un venit (salariu just net) cu 83% mai mare decat absolventii de liceu. In functie de nivelul studiilor, absolventii de liceu se asteapta sa primeasca un salariu just net de 2.274 de lei lunar, in timp ce absolventii de studii posturniversitare isi doresc sa fie platiti cu 4.161 de lei net.

Totodata, cei ce au terminat o scoala profesionala se asteapta sa primeasca 2.466 de lei lunar (salariul just net), cu 8% mai mult decat absolventii de liceu. Mai mult, absolventii scolilor profesionale dau dovada de cea mai mica flexibilitate in ceea ce priveste negocierea salariului si sunt dispusi sa accepte un castig minim cu cel mult 21% mai mic decat salariul considerat just.

  • Diferente mari intre domenii, la acelasi nivel de studii

Romanii cu cele mai mari asteptari salariale (salariu just net) isi doresc joburi in domeniile Import-Export (4.944 de lei), Management/Consultanta (4.694 de lei) si Arhitectura/Design/Proiectare (4.315 lei). La polul opus, cele mai modeste asteptari salariale se intalnesc in sectoarele de activitate: Secretariat/Administrativ (2.225 de lei), Media/Jurnalism (2.283 de lei) si Relatii Publice (2.450 de lei). Candidatii care isi cauta locuri de munca in Asigurari/Intermedieri financiare sunt cel mai dispusi la negocieri cand vine vorba de castigul lunar net (diferenta intre salariul considerat just si salariul minim acceptat este de 50%).

  • Vestul tarii bate Bucurestiul, la asteptari salariale

Cercetarea eJobs a scos in evidenta ca, desi angajatii din Capitala sunt cel mai bine platiti la nivel national, candidatii din Vestul tarii au asteptari salariale mai mari decat in Bucuresti. Studiul eJobs subliniaza ca salariul net considerat just de candidatii din Vest care vor un job este de 3.618 lei, cu 62 de lei peste castigurile dorite de candidatii din regiunea Bucuresti - Ilfov. Pe de alta parte, candidatii din Nord-Est au cele mai modeste asteptari salariale juste la nivelul tarii, cu un castig lunar asteptat de 2.784 de lei net.

In Sud-Vest - Oltenia candidatii dau dovada de cea mai mare flexibilitate cand vine vorba de negocierea salariului, cu o diferenta intre salariul considerat just si salariul minim acceptat de 33%. Cea mai mica marja de negociere a salariului (17%) se regaseste in Vest.

Studiul eJobs a fost realizat intre 1 si 15 iunie 2016, pe un esantion de 1.271 de utilizatori ai platformei de recrutare.
Parallax

Vizualizari
233
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri