CZ

DOCUMENT Finantarile europene pentru IMM-urile si fermele din Romania: 3,12 miliarde de euro in perioada 2014-2020

Imagine principala
DOCUMENT Finantarile europene pentru IMM-urile si fermele din Romania: 3,12 miliarde de euro in perioada 2014-2020
​Firmele mici si mijlocii (IMM) din Romania se confrunta cu accesul greoi la creditele bancare, din cauza dobanzilor mari, afirma Comisia Europeana, care arata ca in perioada de programare 2014-2020 aloca acestui sector din economia romaneasca 3,12 miliarde de euro - fonduri structurale, pentru a suplini aceste lipsuri.

"Accesul la finantare este o problema, mai ales pentru IMM-uri, din cauza preturilor mari si a dobanzilor. (...) Fonduri de 3,12 miliarde de euro pentru sustinerea IMM-urilor, a fermelor si cooperativelor, precum si a exploatatiilor agricole si piscicole vor contribui la modernizare, cresterea productivitatii si la restructurare agricola", sustine Comisia Europeana, intr-un set de recomandari publicat luni.

In recomandarile sale catre Romania, Comisia pune accentul pe sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT&C) .

"Doar 9,8% dintre companiile din sectorul de fabricare din Romania opereaza in sectrul de tehnologie ianlta - medie si inalta . Cheltuielile guvernamentale in cerectare si dezvoltare sunt cele mai scazute din Uniunea Europeana, in timp ce numarul IMM-urilor care fac inovare proprie este in continua sacadere fata de media UE.  Serviciile publice online sunt relativ nesofisticate, iar cladirile existente au standard scazut de eficienta energetica", sustine "guvernul" Uniunii Europene.

De aceea, petru sectorul IT, Comisia a alocat Romaniei 530 de milioane de euro in perioada de programare 2014-2020.

"Investind 530 de milioane de euro in IT&C, fondurile vor contribui la dublarea valorii adaugate in sectorul IT (ca procent din PIB) si la cresterea numarului utilizatorilor de sisteme de e-guvernare la 35% din populatie", sustine CE .

De asemenea, Comisia pune Romaniei la dispozitie 6,13 miliarde de euro pentru construcirea si modernizarea retelei de sosele si cai ferate de pe coridoarele de transport principale ale UE (TEN-T).

Alti 900 de milioane de ero vor fi alocati drumurilor regionale ale tarii.

10,9 miliarde de euro vor fi destinati domeniilor energiei, combaterii schimbarilor climatice si protectiei mediului, in perioada de programare 2014-2020.

Inca 2,2 miliarde de euro sunt pentru dezvoltarea participarii la piata muncii. Per total, investiiile UE in capitalul uman romanesc vor ajunge la 3,5 miliarde de euro in perioada de programare 2014-2020.

Descarca de AICI recomandarile Comisiei Europene
Parallax

Vizualizari
22
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri