Angajatorii din Romania trebuie sa fie atenti nu doar la salariile pe care le acorda angajatilor, ci si la relatiile dintre acestia si sefii directi, releva un studiu prezentat, miercuri, de o companie de gestioare a resurselor umane, privind principalele motive pentru care angajatii romani decid sa paraseasca firmele. Potrivit studiului facut de firma Smartree, topul motivelor pentru care angajatii romani pleaca din firma este urmatorul:
1. Salariul. Cei mai multi angajatii care isi dau demisia considera ca salariul nu reflecta volumul de munca, experienta sau postul ocupat.
2. Seful direct. Practic, relatia cu superiorul ajunge deseori la un nivel de nemultumire care ii impiedica pe foarte multi angajati sa lucreze in continuare. Supraaglomerarea cu sarcini zilnice, pretentii nerealiste, lipsa feedback-ului in timp util - toate tin de relatia angajatilor cu seful direct, care nu este una ideala in Romania - sustine Smartree.
3. Distanta pana la job. Distanta pana la birou a inceput sa conteze foarte mult in Romania, pe masura ce noile generatii de angajati pun accent tot mai mult pe echilibrul dintre viata profesionala si viata personala. Cand firmele isi muta sediile sau cand angajatii se muta cu locuinta intr-o zona mai indepartata de 45 de minute de birou, foarte multi considera ca timpul pierdut pe drum nu merita.
4. Mediul si politica organizationala. Lipsa procedurilor interne sau, dimpotriva, prea multe proceduri care intarzie proiectele - acestea sunt motive pentru care angajatii parasesc firmele.
5. Lipsa perspectivelor de dezvoltare. Angajatii care vor sa faca performanta profesionala se simt adesea ingraditi de politicile organizationale ale firmei si de un orizont limitat de dezvoltare - releva studiu Smartree.