Ponderea femeilor in consiliile de administratie si de supraveghere ale celor mai mari companii listate la bursa a inregistrat in Romania cea mai mare scadere dintre toate tarile Uniunii Europene, ajungand la un nivel de 11,59%, fata de media UE de 20%, in anul 2014, conform datelor Comisiei Europene.Romania se situeaza pe locul 25 din 32 de tari europene in ceea ce priveste ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere ale companiilor listate, inainte de tari precum Grecia, Cipru, Portugalia, Estonia si Malta. Ponderea femeilor in randul celor 79 de companii romanesti listate a fost de 14% la sfarsitul anului 2014, mult sub nivelul de 40% prognozat pana in 2020, in cadrul UE, potrivit unui studiu realizat de Deloitte Romania si PWN Romania
Situatia este si mai putin favorabila in cazul celor mai mari 10 companii romanesti listate, incluse in indicele BET, femeile fiind prezente intr-o proportie de 11,59% la sfarsitul anului 2014. Aceasta tendinta este opusa celei din UE, unde ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere a crescut simtitor, media ajungand la 20%, iar tari precum Franta, Letonia, Finlanda si Suedia, au o reprezentare in jur de 30% a femeilor. Mai mult, in tari precum Islanda si Norvegia, nivelul de participare a femeilor in structurile de conducere este si mai mare, de 45%, respectiv 38%.
Majoritatea companiilor care isi desfasoara activitatea in Romania, cea mai mare pondere a femeilor in numarul total din structurile de conducere ale companiilor este inregistrata in sectorul intermedierilor financiare si al asigurarilor, urmate de sectorul activitatilor culturale si recreative. Sectorul administratiei publice, aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala se afla pe a treia pozitie, in functie de procentul de femei in total pozitii.
"
S-ar putea ca femeile cand ies din boardurile executive ale companiilor sa nu se duca in non-executiv, ci sa se duca in antreprenoriat. Fiind ca antreprenoriatul este mai liber de constrangeri. Cred ca femeile se simt mai confortabil in antreprenoriat. Acolo depinde totul de ele. Femeile antreprenoare nu au nevoie de validare, nu depind de un alt set de norme facut de cineva", sustine Oana Petrescu, partener Deloitte Romania.
Ea sustine, totusi, ca trebuie incurajata cresterea ponderii femeilor in consiliile de administratie epntru ca avem "aceasta forta de munca bine pregatita si atat de mult talent pe care care nu le folosim suficient de bine. Dar lumea se schimba, generatiile vor altceva. Presiunea va fi mare si va fi de jos in sus, din forta de munca catre conducere", mai adauga Oana Petrescu.
In Romania, femeile sunt minoritare in pozitiile de management, dar reprezinta majoritatea absolventilor de studii superioare, mai arata studiul “Women on Boards in Romania”.