Raluca Abrihan

Romania, locul doi in regiune, in topul tarilor cu cele mai rapide cresteri ale companiilor din tehnologie

Imagine principala
Romania, locul doi in regiune, in topul tarilor cu cele mai rapide cresteri ale companiilor din tehnologie
Romania ocupa locul doi in clasamentul tarilor cu cele mai dinamice companii din domeniul tehnologic, Deloitte CE Technology Fast 50, top realizat in functie de veniturile inregistrate de firmele IT locale, in ultimii patru ani. Pe locul intai se afla Polonia.  

In editia din acest an a topului Deloitte CE Technology Fast 50 au fost incluse in clasament 10 companii romanesti, fata de 6. Acestea au inregistrat in perioada  2011-2014 cresteri de peste 500%. In total au fost inregistirate in competitie 29 de firme locale, fata de 18, in 2014.

Romaniei a inregistrat cea mai mare crestere din Europa Centrala si de Est in primele trei trimestre ale anului, opt dintre companiile locale prezente in clasamentul Deloitte Fast 50 sunt nou-intrate. De asemenea, fata de anul trecut, Romania inregistreaza o crestere a numarului de firme din sectorul de software. Cinci dintre companiile din top au sediul in Bucuresti, doua in Cluj-Napoca, una in Iasi, una in Sibiu, una in Timisoara si una in Baia Mare.

Cu o crestere de 998%, compania ZebraPay din Bucuresti ocupa locul 6 in clasamentul regional, cea mai buna pozitie ocupata de o entitate romaneasca prezenta in top.

Aflata pentru al doilea an consecutiv in clasament, compania ITNT din Sibiu, lider local Fast 50 in 2014, si-a continuat cresterea, cu 933% (fata de o crestere de 1.433% inregistrata in anul anterior).

Insoft Development & Consulting se numara, de asemenea, printre companiile din top si este  prezenta in doua categorii: locul I la categoria Big 5 ( care include companiile dinamice, prea mari ca venituri pentru a concura pe picior de egalitate cu firmele mai mici din categoria Fast 50) si pozitia 15 la categoria Fast 50, nou-intrata in clasament, cu o crestere de 577%.

Teamnet International SA ramane si anul acesta printre companiile din categoria Big 5, coborand o pozitie fata de anul trecut (locul 4, fata de locul 3 in 2014), cu o rata de crestere de 127%.

ASTINVEST ocupa locul 13 (cu o rata de crestere de 705%), urmata, pe locul 15, de Insoft Development & Consulting (577%). Piconet ocupa locul 21 (486%), iar Geskimo, pozitia 42 (419%).

Rata medie de dezvoltare a companiilor Fast 50 din domeniul tehnologiei a scazut la 560%, de la 698% in 2014. In ciuda cresterii ratelor medii de dezvoltare raportate in 2014, se inregistreaza o scadere continua de la valoarea de varf realizata in 2012, de 1.026%.     

In clasamentul din acest an sunt prezente companii din noua tari: Polonia (12 companii), Romania (10 companii), Croatia (8 companii), Cehia si Slovacia (cate 5 companii fiecare), Ungaria (4 companii), Bulgaria, Lituania si Serbia (cate 2 companii).

Dintre cele 50 de companii, 38 sunt prezente pentru prima oara, 3 au urcat in clasament, iar 8 au coborat. Topul este, si de data aceasta, dominat de firmele de software (29), urmate de companiile de media (14), cele de hardware (4) si cele de telecomunicatii (3).

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii: venituri anuale de cel putin 50.000 euro in fiecare an, intre 2011 si 2014; sa aiba sediul intr-o tara din zona CEE; sa dezvolte sau sa produca tehnologii patentate, sau sa faca investitii substantiale in cercetare si dezvoltare; sa aiba o structura de actionariat care exclude subsidiare detinute majoritar de entitati strategice.

Categoria "Big 5" include companii dinamice mari, care au avut cresteri spectaculoase in ultimii cinci ani. Pentru a fi eligibile, companiile trebuie sa intruneasca aceleasi criterii ca pentru Fast 50, cu exceptia venitului anual din 2013, care trebuie sa depaseasca 25 milioane euro.

La categoria "Rising Stars" ("Staruri in ascensiune"), Deloitte include companii "tinere" cu potential mare, care au intrat pe piata dupa 2009. Companiile eligibile trebuie sa aiba o vechime intre trei si cinci ani si sa inregistreze venituri de peste 30.000 euro in ultimii trei ani consecutivi (2011¬2013). Celelalte criterii de eligibilitate mentionate anterior raman valabile.
Parallax

Vizualizari
65
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri