Claudiu Zamfir

INTALNIRE StartupCafe.ro: Banii de la stat pentru micile afaceri 2016. Secretarul de stat pentru IMM, Claudiu Vrinceanu, a raspuns intrebarilor cititorilor StartupCafe.ro

Imagine principala
INTALNIRE StartupCafe.ro: Banii de la stat pentru micile afaceri 2016. Secretarul de stat pentru IMM, Claudiu Vrinceanu, a raspuns intrebarilor cititorilor StartupCafe.ro
Programele SRL-D si Start 2016, prin care statul ofera pana la 10.000 euro antreprenorilor debutanti, respectiv maximum 26.000 Euro start-upurilor, vor demara in 16 august, a anuntat, luni, Claudiu Vrinceanu, secretar de stat pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism, intr-o intalnire online cu cititorii StartupCafe.ro .

Oficialul din Ministerului Economiei (foto: dreapta) a raspuns  intrebarilor adresate de cititori, referitoare la:

 1. Programele de ajutoare nerambursabile nationale pentru IMM, care mai trebuie deschise in anul 2016:

    - SRL - D - cei pana la 10.000 Euro pentru antreprenorii debutanti
    -Start - pana 120.000 RON pentru start-upuri.
    - etc.


2. Programe deja incheiate in anul 2016, dar care pot necesita clarificari si / sau reclamatii:

    - Femeia Antreprenor - pana la 50.000 RON de firma
    - IMM in mediul rural - pana la 27.700 Euro de firma
    - Comert - pana la 135.000 RON de firma
    -Microindustrializare- pana la 55.000 Euro de fabricuta.


3. Hubul IT al Guvernului, GovITHub (si cei 2.000 Euro pe luna, salariu pentru IT-isti care se alatura proiectului).
Parallax

Vizualizari
81
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
fonduri Intrebarea mea este: in ce masura ma pot incadra pt a accesa fonduri pentru a achizitiona echipamante panificatie in mediul rural (firma cu 12 angajati, infiintata in '94, cu profit in 2015, nebeneficiara de alte fonduri)?
poza de profil
PROGRAMELE SRL-D si START Cand si in ce ordine vor fi lansate programele SRL-D si START? Pentru care dintre acestea activitatea pe care acceseaza trebuie sa fie AUTORIZATA?Multumesc!
poza de profil
care ar fi ncadrarea ptr finantare? firma din 2013 care opereaza un start up de 2 ani in domeniul tehnologiei, care a trecut testul pietei si face profit, doreste sa poata sa se dezvolte mai repede si sa angajeze resursa umana din categoria programatori.
poza de profil
programul antreprenor debutant Buna ziua, doresc mai multe informatii despre programul antreprenor debutant, si care este procedura pentru a cere cei 10.000 euro nerambursabili? Va multumesc.
poza de profil
Vârsta maxima SRL d Care este limita de vârsta pentru a ma califica la SRL d? Sunt ceva Finanțări disponibile pentru firma prestări servicii in mediul urban?
poza de profil
Timp prea scurt Buna ziuaFemeia antreprenor - procedura oficiala (finala) a fost publicata pe site-ul aippimm pe 7 iulie si pe 12 ulie s-a deschis apliatia, iar pe 16 iulie s-a inchis. Comert - procedura oficiala in 7 iulie, deschidere in 12 iulie, inchidere in 21 iulie. IMM mediul rural si Mircoindustrializare - procedura oficiala in 13 iulie, deschidere in 20 iulie, inchidere in 5 iaugust (cu prlungire). Cum credeti dvs ca un om de afaceri cinstit, fara pile si fara informatii din interior (privilegiate), poate sa isi puna la punct proiectul (planul de afaceri) atat de rapid?! Sincer, va rog Multumesc
poza de profil
Fonduri pentru dezvoltare firma Buna ziua. Am înființat firma in Iulie 2015 printr-un program de 10000 € pt firme noi înființate. Este in mediul urban. Va exista/exista vreun program eligibil pentru firma mea (obiecte din lemn pentru copii) pt a putea cumpara echipamente si utilaje (de ex CNC router, alte utilaje necesare unui atelier de tâmplărie)? Multumesc.
poza de profil
Program startup Am o firma in Bucuresti infintanta de aproximativ un an. Doresc sa realizez o aplicatie IT invotoare, cu potential major pentru pietele externe. Exista fonduri la care pot sa aplic?
poza de profil
prelungire Ati dat drumu pe tacute la Microindustrializare si IMM rural, le-ati lasat putin si pe urma le-ati mai prelungit o saptamana. De ce a fost nevoie de aceasta prelungire?
poza de profil
Imm Suntem o firma din 2013 pe piata, cu activitate de productie componente metalice, punct de lucru in Bucuresti. Ce foduri putem accesa pentru dezvoltare si cand se lanseaza programul? Multumesc
poza de profil
Cat dam si cat primim Care este raportul urmatoarelor sume totale:(avantajele fiscale oferite contribuabililor mari)/(ajutoarele de stat pentru afacerile mici)si ce trebuie sa intelegem din rezultat.
poza de profil
ILUZIE >>>NU ATINGETI Comentariu sters ca urmare a limbajului jignitor
poza de profil
conditii finantare caror programe ne putem adresa daca firma nu are inca un an de functionare.banii ar urma sa fie folositi pentru cumpararea unei imprimante 3d performante pentru domeniul medical
poza de profil
AFN pentru SRL-D Cum credeti dvs ca un somer, poate accesa un credit de la o banca pentru inceperea unei afaceri? puteti sa ne indicati acea banca? De ce TVA-ul nu este elegibil pentru rambursare? de unde sa suport eu 9.000 ron numai tva-ul? aportul antreprenorului este de fapt 70% nu 50% cum sustineti in campaniile de promovare.
poza de profil
inrebare privind initierea unei afaceri de productie As dori sa cunosc detalii despre infiintarea unei afaceri de productie,sub conducerea unei femei,chiar si pentru anul viitor.Mutumesc.
poza de profil
Finantare laborator Buna ziua. Se pot accesa fonduri pentru un START UP, in vederea achizitionarii unor instrumente de laborator geotehnic ? Daca da, in ce conditii, si cand incepe acest program de finantare ?Multumesc.
poza de profil
GovITHub Care este stadiul proiectului GovITHub? Cati membri are pana in prezent hubul? Cum se desfasoara procesul (si care sunt criteriile) de selectie a celor care aplica pentru bursele GovITHub? Cum va functiona de fapt GovITHub si care vor fi, concret, sarcinile membrilor hub-ului?
poza de profil
SRLD si START Buna ziua1. Care este treaba cu conventia cu o institutie bancara partenera? Nicio banca nu stie nimic despre aceasta conventie. Ce inseamna? Va rugam sa ne dati raspunsuri mai adanci, nu avem nevoie sa ni se reprete ceea ce scrie in ghidurile pe care le-am citit deja.2. Daca amanati, din nou si iar nejustificat, deschiderea aplicatiei, vom ajunge in aceeasi situatie in care s-a ajuns anul trecut cand nu mai era timp de implementare. Ce fac daca banca are nevoie de aprx. o luna de zile sa-mi dea credit iar dumneavostra, fiindca se va deschide prea tarziu, ne dati doar 2-3 saptamani sa facem dovada cofinantarii pentru semnarea contractului?3. Care este motivatia din spatele eliminarii eligibilitatii pentru srl-d-uri la programul start?4. De, anual, anuntati ca programele start si srl-d se vor deschide in prima parte a anului si, in cele din urma, ajung sa fie printer ultimele, in toamna?5. Va rugam sa justificati prezenta unor criterii din grila de evaluare a programelor. Ce treaba are statutul de somer acolo? 6. Cine se ocupa de elaborarea acestor ghiduri si de bunul mers al acestor programe? Cum se numesc si unde lucreaza? Nu de alta, dar macar sa stim pe cine sa injuram! 7. Multe altele dar sunt prea multe.Va multumesc.
poza de profil
R Sigur ca da. In mare masura! Echipamentele sunt eligibile atat pe programul de dezvoltare a IMM in mediul rural, cat si pe microindustrializare. Iar faptul ca aveti 12 angajati si profit va da posibilitatea obtinerii unui punctaj suplimentar la microindustrializare.Achizitia de mijloace fixe, respectiv echipamente, cu o valoare mai mare de 2500 lei, este, de asemenea, punctata suplimentar in proportie mai mare de 60% din totalul cheltuielilor eligibile.
poza de profil
R Vom lansa cele doua programe marti, 16 august 2016 si, lucrand in parteneriat cu o institutie de credit, vom putea face plati si in 2017.Activitatea autorizata pe care se solicita finantare este obligatorie la ambele programe, dar la momentul decontului, ci nu la inscrierea planurilor pentru finantare.
poza de profil
R Accesul la finantare se face in ordinea punctajelor atribuite automat in functie de rezultatele pe care aplicantul le aduce in economie dupa implementarea proiectului si obtinerea finantarii, noi locuri de munca, someri/absolventi inserati pe piata muncii, investitii in mijloace fixe, tehnologii noi, etc.
poza de profil
R Pana in anul 2014 varsta maxima a debutantului era de 35 de ani, incepand cu acest an fiind eliminata conditia de varsta! Acest fapt a condus la cresterea numarului de infiintari la Registrul Comertului a acestui tip de societate. Programul de finantare pentru SRL-D ofera posibilitatea de investitii si in mediul urban, nefiind conditie de eligibilitate drept pentru care puteti aplica in domeniul prestarilor de servicii incepand cu data de 16 august.
poza de profil
R Pe site-ul www.aippimm.ro au fost publicate incepand cu luna Ianuarie proiectele procedurilor de implementare a programelor la care faceti referire. Lansarea nu putea avea loc fara publicarea in Monitorul Oficial, iar pe site variantele publicate in Monitor au fost postate imediat dupa aparitie, dar acest fapt nu a impiedicat aplicantii interesati sa studieze incepand cu luna ianuarie aceste proceduri, sa trimita observatii si propuneri de modificare, sa contribuie cu sugestii de imbunatatire a acestora. Variantele finale sunt rezultatul acestor consultari din ianuarie pana la publicare.
poza de profil
R Daca firma dumneavoastra este SRL-D, atunci puteti aplica la programul dedicat acestui tip de intreprindere incepand cu 16 august. Daca detineti un SRL normal atunci tot din aceasta data va fi deschis programul START pentru 7 firme cu pana la 2 ani vechime. Atat activitatea dumneavoastra, cat si investitia sunt eligibile pe ambele programe.
poza de profil
R E valabil raspunsul de mai sus. Multumesc
poza de profil
R Daca pentru Programul Comert si Femeia Manager bugetul a fost insuficient numarului de aplicanti/aplicante inscrise, pentru programul Rural si Microindustrializare, pentru a epuiza bugetul alocat, a fost necesara prelungirea termenului de inscriere cu inca o saptamana, un pas legal si corect procedural.
poza de profil
R Daca pentru Programul Comert si Femeia Manager bugetul a fost insuficient numarului de aplicanti/aplicante inscrise, pentru programul Rural si Microindustrializare, pentru a epuiza bugetul alocat, a fost necesara prelungirea termenului de inscriere cu inca o saptamana, un pas legal si corect procedural.
poza de profil
R Fiind din 2013, firma are mai mult de 2 ani vechime si este eligibila pe programul de Comert si Servicii de piata. Din pacate insa, inscrierea s-a terminat in cadrul acestui program si stadiul este de verificare a celor inscrisi. Ca si in acest an, vom posta incepand cu luna ianuarie 2017 proiectele procedurilor in dezbatere si va invitam sa va inscrieti anul viitor. De asemenea, productia este eligibila si in cadrul programului de Microindustrializare ar trebui urmarita si aceasta posibilitate si, in functie de ce conditii sunt avantajoase afacerii dumneavoastra, sa decideti asupra unuia dintre cele doua programe.
poza de profil
R Acesta este un subiect care ne preocupa in cadrul echipei Ministerului Economiei, astfel incat in prezent lucram la o noua schema de ajutor de stat, pentru proiecte de mici dimensiuni, schema care sa fie destinata si firmelor romanesti care vor sa se dezvolte prin investitii.
poza de profil
R Programul START sau Programul SRL-D, in functie de tip societate. Imprimanta 3D este eligibila in ambele programe.
poza de profil
R Calitatea de somer sau absolvent inainte de infiintare a SRLD nu este o conditie obligatorie, ci este punctata suplimentar. Va spuneam ca una din prioritati este integrarea somerilor si absolventilor pe piata muncii si de ce nu in sfera antreprenoriala. Programul in sine sprijina infiintarea si dezvoltarea antreprenorilor care isi doresc acest lucru, care isi doresc sa renunte la depedenta de un job normal si au curajul si ambitia sa inceapa o afacere pe cont propriu, sa creeze locuri de munca la randul lor. Faptul ca un somer isi doreste acest lucru reprezinta un motiv suficient in a-l sprijini si incuraja atat cu finantarea nerambursabila cat si cu obtinerea unui credit de la banca partenera. TVA nu este eligibila pe nici un program national de finantare, iar faptul ca prin aceste granturi suma aferenta TVA se intoarce la bugetul de stat ne da posibilitatea ca impreuna cu alte taxe, contributii ulterioare la buget sa fundamentam rentabilitatea in economia romaneasca a implementarii acestor programe.
poza de profil
R Atat timp cat echipamentele pe care doriti sa le achizitionati se regasesc in HG 2139/2004 pentru clasificarea acestora sunt eligibile in cadrul START si SRL-D.
poza de profil
R Programul SRLD reprezinta numai una dintre facilitatile oferite debutantilor in afaceri de catre OUG 6/2011, precum scutirea de la plata contributiilor angajatorului pina la 4 angajati, garantii oferite de FNGCIMM debutantilor pentru credite samd.Bugetul programului de finantare va asigura sprijinirea a minim 500 de intreprinzatori iar aplicatia va fi functionala pentru inscrieri in data de 16 august ora 10.00 pe site-ul www.aippimm.roProcedura publicata si in Monitorul Oficial este deja pe site-ul nostru la categoria programe 2016 din data de 25 iulie in forma finala.
poza de profil
Somerii/ sau cei ce nu au incercat nimic niciodata au punctaj ma multumesc frumos pentru raspuns problema e ca cine nu e somer nu poate lua mai mult de 65 de puncte, importanta acestui detaliu nu e chiar mica
poza de profil
Banca Partenera Buna ziua, Numiti, va rog, banca partenera cu care putem discuta pentru a primi sprijin pentru finantarea proiectului. Multumesc anticipat!
poza de profil
R In primul rand, vreau sa precizez ca bancile sunt informate despre aceasta posibila colaborare. Ne-am intalnit personal cu reprezentantii mai multor banci inca din luna februarie. Nu este prima oara cand institutia noastra lucreaza cu institutie de credit partenera pe baza de conventie si acord de colaborare, in anii trecuti existand chiar mai multe banci partenere. Un avantaj pentru aplicanti este ca pot efectua cheltuielile contractate cu Oficiile si in anul urmator conform prevederilor legii 346, legea IMM si acest fapt le da o perioada mai mare de efectuare a cheltuielilor. Un alt avantaj este facilitarea creditarii pentru start-up-uri prin acest parteneriat cu statul in conditii mai bune decat cele oferite in mod uzual pe piata, selectia bancii partenere facandu-se in functie de oferta cea mai atractiva pentru IMM.Asa cum am precizat platile se vor efectua pana in prima jumatate a anului 2017, deci timpii necesari efectuarii cheltuielilor a fost considerabil marit.Toate schemele de ajutor trebuie sa fie complementare intre ele indiferent ca vorbim de fonduri de la stat sau fonduri externe. Pentru a respecta aceasta conditie si pentru ca SRL-D au program de finantare dedicat la programul START, se da o sansa si celor care se afla la inceput de drum in afaceri dar nu pot deschide un SRLDebutant.Rezultatele pe care le dorim in urma implementarii acestor scheme de ajutor sunt strict legate de crearea de locuri de munca, de inserarea de someri si absolventi pe piata muncii, dar si in sfera antreprenoriala.
poza de profil
Romania Creativa 1 - Cand incepe Romania Creativa ? Cum se va desfasura ? Nu reusesc sa gasesc suficiente informatii utile. Ar fi util un site dedicat acestui subiect. Sa putem urmari cu usurinta pasii pentru aplicare, documentele si cererile necesare, sistemul de punctare, eligibilitatea, fondurile alocate pe regiuni, etc.2 - Aplicantii pentru Romania Creativa trebuie sa detina deja personalitate juridica la momentul aplicarii ? Sunt un debutant, nu am deschis vreo firma pana acum, dar intentionez sa o fac. Ar trebui ca Ministerul sa explice foarte usor toata metodologia si pasii pentru acest program. Un debutant nu e ajutat daca i se pun in fata multe documente, texte si legi insirate. Trebuie regandit modul prin care informatiile despre ceea ce trebuie stiut si ce facut ajung la viitorul antreprenor.3 - Am citit ca ajutorul este de pana la 25.000 eur. Toate cheltuielile sunt facute de antreprenor si decontate apoi de stat/UE peste aprox. 1 an de zile ?Multumesc
poza de profil
R Ne propunem ca GovITHub sa devina un hub – un spatiu de lucru in care se intalnesc cei care doresc sa lucreze impreuna pentru a dezvolta proiecte care ii ajuta pe cetateni sa interactioneze mai bine cu statul. Suntem in cautarea unei locatii pentru co-working, atat pentru fellows/bursieri si voluntari cat si pentru cei care participa punctual in proiecte (la hackatoane, de exemplu). Aici se vor intalni cei care vor sa dezvolte proiecte care tin de interactiunea cetateanului cu administratia. Daca alte hub-uri/organizatii/etc vor sa dezvolte acest tip de proiecte, ii vom sustine, inclusiv prin acces la acest spatiu.Calendarul pentru inscrieri in GovITHub: Pentru pozitiile de membri (fie in regim fellowship fie in regim voluntar cu un minim de 8 ore/saptamana), competitia este deschisa pana la data de 3 septembrie 2016. Rezultatele vor fi anuntate pe 15 septembrie. Dupa acea data, GovITHub va ramane in continuare deschis celor cu cunostintele necesare care vor sa participe voluntar la implementarea proiectelor – prin evenimente de tip hackaton, pe platforme dedicate de tip GitHub sa.   

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri