De la pasiune pentru berea homemade la microfabrica. Cum fermenteaza un business cu bere artizanala

Dan Stratulat si Laurentiu Iancu sunt doi tineri care au lansat pe piata o noua bere artizanala in trei sortimente. Din pasiune pentru berea de calitate, Dan si Laurentiu fac totul de la A la Z: au construit si montat singuri o fabricuta, au gandit retetele si gestioneaza procesul tehnologic pana la produsul finit - imbuteliere, etichetare si distributie. Cei doi au in continuare joburi, iar de business se ocupa in timpul liber.  

Dan Stratulat lucreaza in publicitate, este grafician pe computer la o firma din Bucuresti, iar Laurentiu Iancu, fost corporatist, are un site prin care comercializeaza ingrediente si echipamente pentu facut bere acasa. In 2014, cand le-a venit ideea de a deschide o fabrica de bere artizanala, erau deja veterani in prepararea bauturii pentru uz propriu.
 




Dan Stratulat


Foto: StartupCafe.ro





"In 2014, prin iunie, eram in avion impreuna cu prietenul meu, mergeam spre Bruxelles, discutam si mi-a venit ideea sa facem o fabrica de bere. Noi faceam bere acasa de vreo 5-6 ani, aveam experienta si am zis hai sa incercam", povesteste Dan Stratulat.

Pana la sfarsitul anului cei doi au infiintat firma, au inchiriat un spatiu in Bucuresti de 160 metri patrati si au demarat procedura de autorizari. Dan povesteste ca nu au avut bani suficienti sa cumpere un echipament full option pentru fabricarea berii si l-au facut singuri.

"Am combinat echipamentul de acasa si am cumparat vase de fermentare mai mari. Am vorbit cu un sudor inox care a venit si ne-a sudat vasele, toate sunt full inox. Am cumparat o parte din echipament din Europa si o parte din Romania", explica Dan.

Pornind de la banii investiti pana la obtinerea avizelor cei doi recunosc ca au intampinat o serie de obstacole, dar au reusit sa le depaseasca. Au avut probeleme cu obtinerea autorizatiei de vanzare de la Ministerul de Finante. "Ne-au intarziat cu autorizatia vreo sase luni. Am depus actele undeva in iunie 2015 si am obtinut la finalul anului. Am prins o perioada de vara cand lumea intra in concediu, iar in sistemul de stat toata activitatea este blocata", sustine Laurentiu.
 
O alta problema a aparut in momentul cand au incercat sa acceseze o linie de creditare pentru IMM-uri, insa s-au lovit de refuz din partea acestora. In final cei doi au facut investitia in fabrica treptat, din ce castigau cu joburile.