Luminita Pirvu

Idei. Cum poti face bani dintr-o plantatie de zmeur, afin si catina. Afinul canadian, cultivat pentru prima data si in Romania




Intors in locul natal, un sat din Arad, lectorul universitar Ruben Budau, pasionat de cultura arbustilor fructiferi, a inceput sa cultive zmeura in mica lui gradina de langa casa, dar a ajuns in cativa ani sa aiba o plantatie de 7 hectare. Mai mult, a descoperit ca fructele bio au mare cautare pe piata locala, in special in randul cumparatorilor din online. Iata cu ce planuri de extindere a afacerii vine el.

"Undeva, prin 2009, am vazut la un magazin de profil de fructe de padure :"Avem zmeura" si am vrut sa cumpar, dar era doar afisul. Abia dupa cinci zile am gasit si am cumparat de la magazinul respectiv. Si m-am gandit cum ar fi sa-mi cultiv eu singur zmeura. La casa parinteasca, pe terenul de familie am cultivat prima oara zmeura", a explicat Budau .
 
Primele plante le-a cumparat din Ungaria, dar erau exclusiv pentru procesare. S-a orientat catre zmeurul romanesc, a constatat ca planta era aclimatizata la sol, rezistenta la boli si insecte si a pastrat soiul. Din primii bani obtinuti din vanzarea arbustilor a cumparat teren in zona satului Barzani s-a documentat, a experimentat si a cultivat arbusti noi: mur si catina

"Am inmultit butasii de zmeur, am vandut din ei si din banii castigati, plus economii, am cumparat teren (valoarea terenului in zona 2500-3000 de euro/hectar) plante, lucrari, mana de lucru (angajati sezonieri). In 2012, am extins suprafata cultivata cu zmeur si am incercat si murul si catina".

Ruben Budau: "Nu am avut bani sa cumpar plante pentru 3 hectare odata ci am cultivat butasi i-am inmultit si dupa patru ani am intrat pe productie de fructe pe 7 hectare".
 

Agricultorul si-a obtinut actele de producator necesare si a inceput sa comercializeze fructele de zmeur, mur si catina in mici magazine de profil din Oradea si Bihor.

"Cele mai bune vanzari ale fructelor se fac in acest gen de magazine sau in cele de tip Abc si direct la cofetarii. Initial, am apelat la campanii door to door pentru comercializarea fructelor. La plante-butasi am undeva la 300 de clienti pe sezon, adica un sezon de primvara si unul de toamna".

Produsul de top al Fermei Barzani este afinul canadian (saskatoon berry).
Fructul este cultivat pentru prima oara in Romania si Ruben Budau intentioneaza sa omologheze produsul.

"Despre afinul canadian (saskatoon berry) am aflat de la un prieten foarte bun care locuieste in Canada. Este produsul nostru de marca: este rezistent la seceta si la inghet si poate fi cultivat pe un sol cu un ph intre 5-7,5 si asta ofera o gama mai larga de solutii. Afinul canadian este mult mai rezistent la seceta, la temperaturi scazute . Este primul an de rod si estimez ca va fi o productie de o tona pe hectar . Vom comercializa cu 20 lei kilogramul si 15 pentru cantitati mari, la nivel industrial", explica Ruben Budau.



La Ferma Barzani productiile se succed. Dupa afinul canadian urmeaza recolta de zmeura, apoi murul in august si catina in septembrie. Ruben Budau spune ca banii se ruleaza din productie; ce castiga din recolta de la afin investeste in platile de recoltare la zmeur si asa mai deparate. 

In prezent, ferma detinuta de el are o suprafata cultivata de 7 hectare, 80% din teren fiind proprietate personala si 20% luat in arenda potrivit fondatorului .

Fructele de padure la mare cautare in online si offline.
Pe cei care doresc sa inceapa afaceri in acest domeniu, Ruben Budau ii sfatuieste, pentru a economisi timp si bani, sa apeleze la servicii de consultanta. "Pe piata romaneasca este destul loc pentru toti, de fapt este cerere si nu exista oferta. Fructele se cer foarte bine si afara doar ca trebuie sa ai cantitate mare de ordinul tonelor si bineinteles calitate".

Cifrelele afacerii cu arbustilor fructiferi:

  • Pregatirea terenului - 400-500 euro pe hectar.
  • Intretinerea - 1000 euro pe hectar. In primavara se face curatenia plantatiei ce presupune : tundere, fertilizare, legarea plantelor. Intretinerea plantelor in functie de necesitate: ingrasaminte si irigatii.
  • Plantarea in functie de cultura achizitionarea plantelor undeva intre 4000-10 000 de euro pe hectar. Potrivit lui Budau numarul de plante influenteaza calitatea plantatiei; de exemplu, la zmeur  se pot planta intre 6000 - 10 000 de plante pe hectar. O planta costa intre 3-3,5 lei. Practic, estimeaza fermierul, achizitionarea butasilor se duce undeva la 8000 de euro.
  • Irigarea. Zmeurul si afinul sunt mai putin pretentioase. In luna iunie, irigarea trebuie facuta de doua ori pe saptamana. La formarea fructului, arbustii au nevoie de apa altfel creste riscul de a compromite intreaga planatie. "Eu am facut bazine de acumularea apei unde se colecteaza apa din precipitatii iar atunci cand este cazul trebuie sa o duc cu cisternele. Sunt niste costuri pe care trebuie sa le suport", explica Ruben Budau.
  • Recoltarea fructelor - 3 000 lei la hectar. Omenii sunt platiti la cantitatea culeasa, mai exact 2 lei /kg. "Prefer sa platesc omul dupa cat lucreaza. Astfel e stimulat sa lucreze mai mult si ambele parti sunt multumite", explica managerul fermei Barzani.  
Blogul, principalul motor de promovare. Ferma Barzani a fost promovata intens prin intermediul blogului si prin Facebook. Budau a scris constant pe blog despre pasiunea cultivarii arborilor fructiferi si experimentele facute. A postat poze, a scris despre reusite si esecuri.
"Acolo oameni au vazut cum se intampla lucrurile iar feedback-urile pozitive mi-au adus clienti noi din toata tara: Constanta, Dolj, Maramures, pentru vanzarile de butasi . Un client multumit este reclama mai departe, la prieteni, rude. Acum public tot ce se intampla la ferma, cu bune si rele. De aici a inceput totul si a fost un succes, a mai spus Budau.




Totodata, fondatorul Fermei Barzani  s-a promovat printr-o campanie online. Campania ”U-pick/Culegi si Alegi” - clientii sunt invitati la ferme impreuna cu familia sau prietenii, pot sa-si culeaga fructele singuri si au posibilitatea sa faca picnic sau gratar. Cumparate direct de la ferma, produsele sunt mai ieftine, undeva la 60% din cat s-ar vinde pe piata, pentru ca nu necesita transport si nici mana de lucru.

"Ii astept la ferma si pe cei interesati sa inceapa o afacere din asta, sa se documenteze, si sa se informeze vis-a-vis de procesul cultivarii si ingrijirii plantelor. Eu am avut usi inchise in nas atunci cand am dorit sa fac cercetare. Am pornit de la zero si vroiam sa vad o plantatie, ce inseamna cultura propriu-zisa, feritlizarea, sistemul de irigare, etc".

Planuri.
Ruben Budau spune ca  intentioneaza sa-si lanseze in toamna un magazin online pentru a-si creste vanzarile.  "Din punctul meu de vedere, astazi, competitia este aici, in online. Majoritatea productiei am vandut-o prin intermediul blogului".
Parallax

Vizualizari
5971
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri