Andreea Vraja

UPDATE Idee de afacere 2016: Cabinet medical sau sala de fitness, cu 30.000 de euro de la stat

Imagine principala
UPDATE Idee de afacere 2016: Cabinet medical sau sala de fitness, cu 30.000 de euro de la stat
Statul va oferi si anul acesta finantari de pana la 135.000 de lei
(aproape 30.000 euro) pentru antreprenorii care fac afaceri in domeniul
cabinetelor medicale de tot felul sau al salilor de fitness. Asociatia
Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE)
si StartupCafe.ro va prezinta un nou articol in 8 puncte esentiale,
realizat de consultantul Andreea Vraja, privind o idee de afacere cu
fonduri nerambursabile.


Acum vorbim despre o afacere in activitati referitoare la sanatatea umana, care va putea fi finantata prin Programul Comert 2016, prin care Ministerul Economiei ofera pana la 135.000 de lei firmelor cu cel putin 2 ani vechime.

In anii trecuti, printre numeroasele activitati care au putut primi finantari s-au numarat conduri CAEN ca: 8621 - Activităţi de asistenţă medicală generală, 8622- Activităţi de asistenţă medicală specializată, 8623- Activităţi de asistenţă stomatologică, 9311- Activităţi ale bazelor sportive, 9312- Activităţi ale cluburilor sportive, 9313-Activităţi ale centrelor de fitness.

Concret, in afacerea prezentata de consultantul Andreea Vraja, de la firma de consultanta Ciswork, membra ACRAFE, este vorba despre un proiect realizat in anii trecuti: o clinica ce ofera servicii de medicina a muncii, medicina de familie, medici specialisti, laboratoare, recuperare medicala etc.

Business-ul in sanatate este unul dintre cele mai sigure cel putin teoretic, avand in vedere cererea fireasca si constanta pe piata de aceste servicii. Exodul medicilor romani in strainatate poate fi "arma cu doua taisuri": e tot mai greu sa gasesti personal cu experienta in Romania, dar, pe de alta parte, concurenta este mai mica.

O alta arma cu doua taisuri in acest business: pacientii pot veni la cabinetele individuale si private cu tot cu banii de la Casa de Asigurari de Sanatate, de care beneficiaza ca si contribuabili. In schimb, este stiut faptul ca deconturile de la stat si procedurile implicate sunt destul de complicate in Romania. (Redactia)

Afacerea in 8 puncte-cheie:

1. Identificarea afacerii

Alte activitati referitoare la sanatatea umana. In ceea ce priveste eligibilitatea solicitantilor, sunt considerate eligibile microîntreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii care indeplinesc cumulativ, la data completarii planului de afaceri, urmatoarele criterii de eligibilitate:

a) sunt organizate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale cu modificarile si completarile ulterioare (inclusiv SRL-Debutant);

b) sunt intrerinderi mica sau mijlocii, conform prevederilor art. 2 şi ale art. 4 alin. (1) lit. a), b) sau

c) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completările ulterioare.

2. Necesarul de finantare

Valoarea totala a proiectului este de 32.459 Euro (146.063 Lei)

3. Sursa de finantare nerambursabila potrivita

Programului de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata.

Prin Programul "Comert" 2016, firmele mici si mijlocii din Romania, cu cel putin 2 ani vechime, vor putea obtine de la stat finantari nerambursabile de pana la 135.000 de lei (aproape 30.000 de euro, la cursul actual).

Schema de ajutor de minimis, care va fi gestionata de Directia Politici Antreprenoriale a Ministerului Economiei, urmareste sa sprijine operatorii economici, societatile si societatile cooperative, prin facilitarea accesului la finantare, in scopul imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale operatorilor economici, sustine ministerul.

Prin Programul Comert, firmele beneficiare vo primi, pentru investitii, un ajutor nerambursabil de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (fara TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei (aproape 30.000 de euro) pentru fiecare beneficiar.

Restul de 10% trebuie suportat de firma beneficiara, ca aport propriu la investitie.

Astfel, la un ajutor financiar maxim, cu intensitatea cea mai mare, investitia totala va trebuie sa ajunga la 150.000 de lei (aproximativ 33.300 de euro), din care contributia proprie a firmei sa fie 15.000 de lei (circa 3.300 de euro).

Prin schemele de ajutor de minimis de la Guvern, antreprenorii trebuie sa faca cheltuilile cu resurse proprii, dupa care statul le ramburseaza investitia, in limita ajutorului de minimis accesat.

In anul 2016, Programul Comert va beneficia de un buget total de 21,049 milioane lei, Ministerul Economiei estimand ca va putea ajuta minimum 156 de firme.

Momentan, Programul Coert nu este disponibil, necesitand o hotarare de Guvern in acest sens, insa va avea loc si in anul 2016, pentru ca a fost deja bugetat prin egea bugetului de stat .

Amanunte despre programul Comert 2016, AICI.

4. Necesarul de active

Investitiile din cadrul proiectului presupun echiparea si dotarea corespunzatoare pentru desfasurarea activitatii referitoare la sanatatea umana:

  •   1. Sterilizator cu abur- 1 buc
  •   2. Sterilizator cu aer- 1 buc
  •   3. Defibrilator portabil monofazic manual- 1 buc
  •   4. Scaner medical- 1 buc

5. Personal necesar

  • Medic- 1 persoana
  • Asistent- 2 persoane

6. Perioada estimata pana cand investitia poate ajunge la profit

Dupa achizitia echipamentelor pentru activitatile referitoare la sanatatea umana, in primul an, se vor realiza urmatoarele venituri:

  • Medicina muncii- 633.500 Lei
  • Medicina de familie- 362.000 Lei
  • Ecografie- 814.500 Lei

Total venituri an I: 1.810.000 Lei.

7. Profit estimat

Cheltuieli:    

  • Materii prime- 161.300 Lei
  • Manopera directa (salarii+taxe si contributii sociale)- 162.000 Lei
  • Energie, alte utilitati- 19.400 Lei
  • Cheltuieli indirecte (Publicitate)- 4.650 Lei
  • Cheltuieli de birou/Secretariat- 2.540 Lei
  • Cheltuieli de protectia muncii si a mediului- 2.675 Lei
  • Reparatii, intretinere- 3.800 Lei
  • Alte cheltuieli indirecte- 33.600 Lei

Total cheltuieli: 389.965 Lei;

Profit estimat: 1.420.035 Lei.


8. Amortizarea investitiei

Suma de 12.871 Lei reprezinta amortizarea anuala a mijloacelor fixe achizitionate prin proiect.
Duratele normale de functionare ale activelor au fost preluate din Hotararea Guvernului nr. 2139/2004 privind clasificarea si duratele normale de functionare ale activelor fixe.

UPDATE. La solicitarea unora dintre cititorii nostri, consultantul Andreea Vraja a tinut sa vina cu o serie de clarificari:

Programul de finantare dat ca si exemplu-  Programul Comert- este destinat DOAR societatilor cu cel putin 2 ani vechime, profit si cu un numar mediu de angajati de cel putin 3.

Previziunile financiare se estimeaza in functie de cifra de afaceri obtinuta in anul anterior depunerii cererii de finantare, in concret beneficiarul a avut in 2014 cifra de afaceri de 3900365 lei, cu peste 50 de salariati, iar in urma implementarii s-au creat 3 locuri noi de munca aferente activelor achizitionate prin proiect. Nu inseamna ca doar cele trei persoane lucreaza in cadrul societatii si nici ca s-au achizitionat echipamentele pentru toate cele trei tipuri de servicii, serviciile mentionate in articol sunt oferite de catre intreprindere.

Un medic poate beneficia de finantare foarte simplu: isi infiinteaza o societate cu obiect de activitate referitoare la serviciile pe care le ofera (in articol, solicitantul a beneficiat de finantare pe codul CAEN 8690- Alte activitati referitoare la sanatatea umana), cod CAEN eligibil in cadrul programulu COMERT. In plus, in cadrul altor programe de finantare nerambursabila, medicii pot beneficia de finantare inclusiv prin CMI.

RIR-ul nu se cere pentru situatiile financiare realizate in cadrul proiectelor elaborate pentru a putea beneficia de finantare nerambursabila in cadrul Programului COMERT.

Resurse utile:

Contacteaz-o AICI pe Andreea Vraja, Expert Accesare Fonduri Structurale si de Coeziune Europene Ciswork.

Facebook Ciswork.

Lista consultanti membri ACRAFE

Citeste si alte idei de afaceri:

Idei de afaceri: Pensiune agro-turistica pe fonduri europene 2016. Pasii necesari si profitul asteptat


​Idei de afaceri: Fabricuta de peleti, pe fonduri europene. Ce rata de profit poate avea


Idei de afaceri : Hainute pentru copii. De unde iei banii si ce profit poti face


Idee de afacere. Atelier de tamplarie cu 50.000 de euro, fonduri europene. Profitul estimat

Parallax

Vizualizari
3524
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
cabinet medical venituri din ecografii cu ce se realizeaza ca nu vad ecograf cumparat ? medicina muncii si cea de familie cred ca trebuie 2 persoane . Cam mari veniturile

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri