Raluca Abrihan

Proiect ce transforma deseurile in energie, castigator la cea mai mare competitie de stiinta si inginerie dedicata liceenilor. Ce proiecte au reprezentat Romania

Imagine principala
Proiect ce transforma deseurile in energie, castigator la cea mai mare competitie de stiinta si inginerie dedicata liceenilor. Ce proiecte au reprezentat Romania
Un canadian este castigatorul marelui premiu Gordon E. Moore, in valoare de 75.000 de dolari, din cadrul Intel ISEF,  cea mai mare competitie de stiinta si inginerie din lume dedicata liceenilor. El a a dezvoltat celule de combustibil ce transforma deseurile organice in energie electrica. Din Romania au participat zece elevi din Bucuresti, Eforie Sud si Suceava, cu proiecte precum  aplicatii ale polimerilor in robotica si medicina sau sistemul care ofera siguranta la volan.

Canadianul in varsta de 18 ani a marelui premiu de la Intel ISEF,  Han Jie Wang a identificat gene specifice in bacterii E.coli imbunatatite genetic, care le-au permis sa genereze intr-un mod eficient energie. Sistemul sau poate produce in mod semnificativ mai multa putere fata de procesele MFC (de celule microbiene de combustie) existente la un cost care este competitiv cu energia solara, ceea ce va face posibila comercializarea MFC.

Castigatorii premiilor in valoare de cate 50.000 de dolari au fost doi liceeni americani. Unul dintre ei a realizat o genunchiera electrica low-cost care ii permite unei persoane cu un picior slabit sa mearga mai usor. Prototipul lui a fost testat pe doua persoane afectate de poliomielita, dispozitivul sau i-a ajutat sa-si recapete rapid mobilitatea.

Cel de al doilea a realizat o componenta alternative a bateriei, care ar putea imbunatati in mod semnificativ performantele si siguranta acesteia. Bateria reincarcabila este mai mica si mai usoara, lipsita de riscul de incendiu in bateriile litiu-ion, care sunt utilizate in avioane, telefoane mobile si chiar in hoverboard-uri.

Romania a fost reprezentata la editia Intel ISEF din acest an de zece elevi din Bucuresti, Eforie Sud si Suceava. Proiectele elevilor romani au acoperit o gama larga de domenii, de la culturi de bacterii magnetice care absorb poluarea, manusa cu senzori folosita la monitorizarea progresului in recuperarea medicala, aplicatii ale polimerilor in robotica si medicina, sistemul care ofera siguranta la volan, pana la dispozitivul pentru detectarea obstacolelor de catre persoanele cu deficiente de vedere.

Paul Paraschiv (17 ani), Andreea Petrisor (16 ani) si Razvan Badea Armeanu (17 ani), elevi in clasele a-X-a si a XII-a la Liceul Teoretic "Carmen Sylva" din Eforie Sud, au participat cu un proiect ce include dispozitive care vor putea ajuta persoanele cu deficiente de vedere sa se miste mai usor si in siguranta. Ana Maria Tudorache si Miruna Ojoca, ambele de 16 ani, eleve la Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, au venit la Intel ISEF cu proiectul "Medical Rehabilitation: Sensors & Monitoring", alcatuit din 3 dispozitive cu senzori piezoelectrici care masoara forta musculara a celui care le foloseste atunci cand sunt conectate la un osciloscop.

De asemenea, Dan Andrei Corbeanu (17 ani), elev la Colegiul National "Tudor Vianu" din Bucuresti in clasa a-XI-a, a mers la Intel ISEF in acest an cu un proiect bazat pe compararea, in urma unui studiu, a diferitelor tipuri de polimeri pentru a identifica, in final, aplicatiile lor in robotica si in medicina.

Cristian Ionut Costin si Elena Yuan Feng Yuan, in varsta de 16 ani, au mers la Phoenix cu proiectul "Bacteria magnetica". Acesta reprezinta un ansamblu de nanoparticule magnetice care au proprietatea de a se orienta dupa campul magnetic pentru a gasi hrana. Cei doi sunt elevi in clasa a-X-a la Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti.

Tudor Andronic (17 ani) si Raul-Alexandru Hantascu (16 ani), elevi in clasa a-X-a la Colegiul National "Petru Rares" din Suceava au dezvoltat proiectul "Driving Assistant" prin care soferul nu va mai fi nevoit sa utilizeze telefonul in timpul condusului si siguranta la volan va creste.

Cel mai mare succes inregistrat de Romania in cadrul Intel ISEF a avut loc in 2013 cand Ionut Budisteanu a castigat marele premiu in cadrul competitiei Gordon E. Moore in valoare de 75.000 de dolari.

Editia din 2016 a Intel ISEF a adunat peste 1.700 de tineri selectati din 419 de targuri afiliate din 77 de tari, regiuni si teritorii. Pe langa cei trei mari castigatori, aproximativ 600 de finalisti au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 22 de castigatori la sectiunea "Cel mai bun din categoria", care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundatia Intel a premiat cu burse de 1.000 de dolari scoala fiecarui castigator si targul afiliat pe care acestia l-au reprezentat.
Parallax

Vizualizari
73
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri