Proiect de hackathon Innovation Labs 2016: O echipa de masteranzi vrea sa automatizeze inchirierea bicicletelor in Bucuresti

Un grup de tineri din Bucuresti lucreaza la un sistem automat de inchiriat biciclete pe care ar dori sa il amplaseze in marile orase. Descris pe scurt, sistemul ar fi compus dintr-un rastel automatizat pentru biciclete si o aplicatie cu care utilizatorul sa poata vedea in ce zone sunt biciclete libere, sa poata plati cu telefonul inchirierea apoi sa o predea la un alt rastel din oras. Ideea a fost prezentata la un recent hackathon de la Universitatea Politehnica Bucuresti si a fost selectata printre proiectele care vor intra intr-o perioada de mentorat la Innovation Labs.

Cum ar fi sa poti face cam asa: sa zicem ca vrei sa inchiriezi o bicicleta daca vrei sa eviti traficul aglomerat din timpul zilei. Mergi la un fel de rack de biciclete (eventual din apropierea biroului ori locuintei), cu o aplicatie de pe telefon poti achita o perioada de inchiriere, deblochezi o bicicleta libera, o folosesti, apoi, la orice ora termini cu ea poti sa o predai la cel mai apropiat rack de biciclete. Fara program de preluare-predare, in cat mai multe locuri din oras, fara bani cash, cat se poate de simplu si rapid.

Cam asa s-a nascut proiectul ”Smart Bike Rental” la care trei tineri, Cristian, Mihai si Tase, lucreaza ca sa o transforme in prototip. ”Ideea din spatele proiectului nostru a venit din pasiunea pentru mersul pe bicicleta si ca o solutie viabila pentru evitarea traficului aglomerat din Bucuresti. O deficienta pe care am constatat-o in ceea ce priveste serviciile de inchiriere de bicicleta existente la momentul actual consta in faptul ca returnarea bicicletei dupa folosirea acesteia se realizeaza in acelasi punct din care a fost inchiriata. Mai mult, aceste centre de inchiriere nu au un program non-stop si nu acopera decat o zona restransa din capitala. Or, Smart Bike Rental ar rezolva aceste probleme prin intermediul unor rack-uri automatizate controlate cu aplicatia mobila la care lucram. Astfel, urmeaza sa obtinem un sistem de inchiriere non-stop ce nu necesita personal care sa administreze aceste rack-uri”, spune Cristian Iliescu.



Cei trei si-au prezentat proiectul la recentul hackathon Innovation Labs de la Universitatea Politehnica Bucuresti. Baietii sunt absolventi de facultati tehnice cu specializari de calculatoare si studenti la diferite programe de masterat. Ideea lor a fost selectata in programul de preaccelerare la capatul caruia ar trebui sa rezulte un produs complet bun de testat pe piata.

Continuam sa dezvoltam produsul, consolidand conceptul prezentat hackathon si ne-am propus sa rezolvam problemele neabordate pe durata concursului. Ca obiectiv propus pana la demo-ul din luna mai, ne-am propus sa dezvoltam produsul final si, eventual, sa inchieiem parteneriate cu diferite multinationale interesate de folosirea serviciilor pe care le poate oferi aplicatia. Totodata, ne dorim sa cunoastem si sa colaboram cu diferiti producatori de biciclete, adauga Cristian Iliescu.

In momentul de fata, afirma dezvoltatorii, eforturile sunt canalizate in trei directii:
sa consolideze si sa securizeze aplicatia web si cea mobila,
sa creeze un prototip de rack automatizat (la concurs, comportamentul unui rack a fost doar simulat cu LED-uri),
sa dezvolte un plan de afaceri pentru valorificarea proiectului.