Andreea Vraja

​Idei de afaceri: Fabricuta de peleti, pe fonduri europene. Ce rata de profit poate avea

Imagine principala
​Idei de afaceri: Fabricuta de peleti, pe fonduri europene. Ce rata de profit poate avea
​O fabricuta de peleti pentru incalzire poate fi o idee buna de afaceri in Romania, avand in vedere oportunitatea de finantare din fonduri europene, precum si cererea de astfel de combustibil intr-o tara ca Romania, unde retelele publice de incalzire a locuintelor lasa descoperite largi zone, mai ales in mediul rural. StartupCafe.ro si ACRAFE va prezinta o idee de afaceri in 8 puncte-cheie.

Peletii sunt resturi lemnoase, deshidratate si puternic comprimate, utilizate drept combustibil pentru incalzirea locuintelor, a unor cabane turistice sau in mici fabrici sau ateliere care au nevoie de energie termica.

Peletii din lemn au o putere calorica mare si sunt vazuti ca o alternativa ieftina la sistemele bazate pe consumul de electricitate, lemn, carbune sau gaz natural. 

Avantajul utilizarii peletilor il constituie autonomia (nu ai nevoie de o infrastructura tehnica prea vasta si pot fi utilizati in zone izolate), transportul ieftin si sigur (spre deosebire de cazul combustibililor fosili), faptul ca sunt un combustibil curat (spre deosebire de carbune, de exemplu).
Andreea Vraja, expert in accesare de fonduri europene al societatii de consultanta Ciswork, membra a Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), a realizat, pentru cititorii StartuCafe.ro , o schema in 8 puncte, pentru realizarea unei afaceri cu peleti. (Redactia)

Afacerea cu peleti, in 8 puncte esentiale

1. Identificarea afacerii

Fabricarea altor produse din lemn, fabricarea articolelor din pluta, paie si din alte materiale vegetale.

2.    Necesarul de finantare

Valoarea totala a proiectului este de 235.000 Euro.

3. Sursa de finantare nerambursabila potrivita

Submasura 6.4, Programul National de Dezvoltare Rurala. (mai multe detalii despre aceasta linie de finantare AICI). Aceasta submasura s-a derulat in anul 2015, iar reprezentantii Ministerului Agriculturii au dat asigurari ca se va relua si in 2016)

4. Necesarul de active

Linie de fabricat peleti

Pentru transformarea resturilor vegetale in combustibil solid de tip « peleti » este
necesara parcurgerea urmatoarelor etape :

- Maruntirea (tocarea)
- Macinarea
- Uscarea
- Separarea
- Presarea
- Racirea
- Ambalarea

Linia de peletizare:

- Lungimea benzii de alimentare : 5000 mm
- Putere motor : 2.2 kW
- Capacitate de tocare 6-12 m3/h
- Capacitate de macinare : 500-700 kg/h
- Capacitate uscare : 450-560 kg/h
- Minisiloz : 1250 mm
- Sistem de impachetare in saci : 15 – 25 kg

Panouri fotovoltaice 6 buc :

Caracteristici tehnice

· Panou fotovoltaic monocristalin
· P=190Wp
· Cabluri si conectori 40 – 55 ml
· Controler 30A-12/24v
· Baterii 100- 150Ah, 10-12V;
· Invertor Stunder 200 VA

Peletii sunt obtinuti prin maruntirea materiei prime, deseurilor (biomasa) in particule, uscarea lor si introducerea in tambure rotative prevazute cu orificii pe toata circumferinta (matrite), unde datorita unei forte de compresiune (particulele trec fortat prin matrita), avand ca efect nasterea unor forte de coeziune pe fondul deformarilor plastice, formeaza un produs aglomerat de forma cilindrica cu dimensiuni mici.

5. Personal necesar

Muncitor necalificat – ambalator manual cod COR 932101 – 1 persoana

Operatori la masini unelte cod COR 752328– 2 persoane

Manipulanti (incarcatori - descarcatori) cod COR – 4 persoane

6. Perioada estimata pana cand investitia poate ajunge la profit

Dupa achizitia echipamentelor pentru productia de peleti societatea va avea o productie de 890,50 tone. Aceasta cantitate va fi ambalata in saci de 25 kg penru vanzare. Se vor obtine astfel 35.620 saci care vor fi vanduti cu 25 lei fiecare.

Veniturile obtinute vor fi: 35.620 saci a cate 25 lei/ sac = 890.500 lei.

7. Profit estimat

- 16.150 lei- cheltuieli cu materiale de ambalat;
- 400.500 lei- cheltuieli aprovizionare rumegus;
- 9.000 lei- cheltuieli cu combustibilul;
- 130.000 lei- cheltuieli cu salariile si cheltuieli cu asigurarile sociale;
- 160.000 lei- cheltuieli cu energie electrica;
- 4.325 lei- cheltuieli cu apa;
- 5.000 lei- alte cheltuieli.

Total cheltuieli: 724.975 Lei

Profit estimat: 165.525 Lei


8. Amortizarea investitiei

Suma de 146.285 lei reprezinta amortizarea anuala a mijloacelor fixe achizitionate prin proiect. Duratele normale de functionare ale activelor au fost preluate din Hotararea Guvernului nr. 2139/2004 privind clasificarea si duratele normale de functionare ale activelor fixe.

Resurse utile:

Contacteaz-o AICI pe Andreea Vraja, Expert Accesare Fonduri Structurale si de Coeziune Europene Ciswork.

Facebook Ciswork.

Tutorial pentru accesarea Submasurii 6.4 a PNDR

Pagina oficiala AFIR,la care se acceseaza Submasura 6.4 PNDR

Lista consultanti membri ACRAFE
Parallax

Vizualizari
65434
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
greseli, greseli Brichetele se vand cu preturi incepand de la 500 lei/tona nicidecum cu 25 lei sacul de 25kg (sau 1000 lei tona). Nici macar in Dedeman, Hornbach, Praktiker, etc unde la gasesti la cel mai mare pret nu se vand asa scump (1 leu/kg)Deci conform planului de afaceri prezentat in articol, e o afacere pe pierdere nu pe profit. Concluzia: plan de afaceri prost cu calcule bazate pe un pret de vanzare nerealist al produsului.
poza de profil
Fara reclama Hai sa nu facem reclama, dar daca ati pomenit de preturi, vad la dedeman fix 1 leu pe kilogramhttp://www.dedeman.ro/ro/termice/generatoare-de-aer-cald/peleti-brichete-rumegu/peleti-15kg-sac.html?gclid=CjwKEAiAuKy1BRCY5bTuvPeopXcSJAAq4OVsg2Y8TOKDuiwCx-OaLGPa-kjCHb4cbyZNZtzkYTyBuhoCTpfw_wcB
poza de profil
Credibilitate Care este credibilitatea unei firme de consultanta care are o cifra de afaceri in 2014 de 3459 de lei si zero angajati? Sa intelegem ca se lucreaza la negru?De ce promovati o firma fantoma care vinde niste asa-zise ghiduri prin care iti poti scrie singur un plan de afaceri?Cat ati incasat pentru publicarea acestui articol?
poza de profil
PRET CORECT Domnisoara consultant cred ca face confuzie intre pretul cu amanuntul practicat de comercianti si pretul de livrare al unui producator. La pretul acestuia comerciantul are nevoie de un spatiu suficient pentru a-si pune adaosul comercial. In plus, TVA-ul nu face parte din cifra de afaceri a intreprinzatorului. Este o greseala grosiera sa-ti faci planul de afacere ( ca producator) utilizand pretul de livrare cu amanuntul al unui comerciant

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri