Companiile cu zeci de mii de angajati sunt greoaie, luarea deciziilor dureaza, iar la capitolul inovatie au de suferit. Pentru a contracara aceste minusuri, unele companii incearca sa "imprumute" agilitate si inventivitate de la startup-uri, fie preluandu-le, fie incurajand comportamentul antreprenorial in interiorul companiei. Un exemplu interesant este compania telecom Alcatel-Lucent care ofera indepedenta unor mini-startup-uri interne care pot dezvolta proiecte de la inceput, pana la maturitate. Unele proiecte se transforma si devin companii separate, a explicat la Timisoara, Friedrich Trawoeger, presedinte, divizia globala de centre de operare de servicii la Alcatel-Lucent.Tot mai multe companii foarte mari gazduiesc startup-uri pe care le finanteaza si uneori le lasa sa se dezvolte liber, sperand ca ideile implementate de ele pot ajuta intreaga multinationala. Intr-un startup de succes birocratia e minima si inovatia e la un nivel ridicat, exact opusul situatiei dintr-o companie "mamut" cu zeci sau sute de mii de angajati,
Alcatel-Lucent este una dintre cele mai mari companii de telecom, avand peste 50.000 de angajati in lume, 1.600 dintre ei fiind in Romania. Este un grup foarte mare si de aici deriva o birocratie care nu ajuta cu nimic inovatia. Ca si in alte companii mari, si la Alcatel-Lucent se incearca incurajarea spiritului antreprenorial.
"Incurajam oamenii sa gandeasca dincolo de politicile companiei, fiindca in companii mari precum Alcatel exista pericolul ca lucrurile sa fie ingreunate de politicile de business", a spus Friedrich Trawoeger, prezent la inaugurarea unui nou centru global de servicii Alcatel-Lucent.
In companie sunt sustinute asa-numitele "startup groups", echipe de ingineri care dezvolta pe cont propru idei, pentru a le transforma in solutii de business din care compania sa faca bani.
Seful diviziei globale spune ca in cadrul companiei se permite indivizilor si echipelor sa preia de la inceput proiecte si sa le duca la maturitate, mai ales pe partea operatiunior de virtualizare
"Am incurajat crearea de echipe mici conduse de adevarati antreprenori care au mana libera pentru a selecta oameni de oriunde in lume pentru proiect", spune Trawoeger, explicand ca proiectele se desfasoara dupa un plan de business gandit de Alcatel-Lucent. Fiind un business complex in care sunt gestionate date sensibile, libertatea nu poate fi totala, mai ales ca proiectele trebuie indeplinite conform cerintelor clientului.
Insa chiar si asa, aceste echipe speciale au un grad sporit de independenta si acest lucru poate duce si la lucruri mai putin placute.
Trawoeger spune ca nu sunt pedepse dure in companie cand lucrurile merg prost pentru sau din cauza acestor pseudo-antreprenori
. "Acceptam esecuri controlate, nu ii punem la zid pe cei care au gresit, fiindca ar insemna sa omoram spiritul antreprenorial (...) Oamenii acestia chiar au libertatea de a crea un altfel de spirit, o cultura diferita si au libertate, ceea ce uneori creeaza si probleme. Pot uneori sa colaboreze cu terte parti care pot concura cu Alcatel-Lucent pe piata si uneori au libertatea de a incheia contracte cu terte parti. Ca urmare, se declanseaza conflicte pe care trebuie sa le rezolv cu colegii. Insa permitem aceste lucruri fiindca numai asa putem crea inovatie".
Unele idei bune devin business-uri separate de Alcatel-Lucent si se si dezvolta diferit, insa in noi directii tot in cadrul companiei. Alte echipe ajung la companiile concurente, insa Trawoeger spune ca nu este un lucru rau. Grupul franco-american a achizionat si startup-uri in trecut.
Alcatel-Lucent nu este un exemplu singular. Companii foarte mari precum Coca Cola, IBM, General Electric, MasterCard sau Cisco si-au dat seama ca au nevoie de un fel de "elixir al creativitatii" si gazduiesc startup-uri pe care le finanteaza si carora le dau un grad mare de libertate. Mici echipe de proiect sunt lasate sa dezvolte diferite idei care pot ajunge sa fie folosite la nivelul intregii companii.
Aceste startup-uri au in general cateva luni vechime si este prea devreme sa stim daca reprezinta o idee buna, insa e clar ca o companie mare si birocratica nu are cum sa fie rapid influentata pozitiv de aceasta "fantana a tineretii". Pesimistii spun ca mentalitatea din uriasele corporatii va "contamina" prospetimea adusa de startup-uri.