R.A.

Robotii in campul de lupta: Un startup a gasit solutia ce poate salva multe vieti in zonele de conflict

Imagine principala
VIDEO Robotii in campul de lupta: Un startup a gasit solutia ce poate salva multe vieti in zonele de conflict
Folosirea robotilor in operatiuni militare nu este tocmai un lucru nou, ei fiind utilizati de multa vreme in special in detectarea si dezamorsarea bombelor. Insa, ceea ce vrea Roboteam – un startup israelian, este sa extinda aplicabilitatea robotilor folositi in razboaie, sa reduca numarul victimelor si costurile armatei.

Lansata in 2009, Roboteam are, in prezent, 80 de angajati, dintre care 60 lucreaza in Israel, iar restul in Statele Unite si a vandut pana acum cateva sute de roboti, construiti pentru a fi folositi in scopuri militare, scrie Haaretz.com.

Fondatorii companiei, Yosi Wolf si Elad Levy au facut amandoi parte din Fortele Aeriene Israeliene. Primul a studiat fizica, al doilea este absolvent de inginerie robotica. Cei doi au lucrat pentru ODF Optronics, dezvoltatorul robotului iDrive, folosit in “Operatiunea Stanca Solida”, din iulie 2014, in timpul careia foarte multe persoane si-au pierdut viata din cauza unui nou tip de amenintare la care fortele israeliene nu se asteptau – asa-numitele tuneluri ale terorii. Militarii israelieni au avut atunci nevoie de o tehnologie speciala care sa ii ajute sa gaseasca si sa distruga tunelurile construite de teroristii Hamas pentru a patrunde in Israel. Intr-adevar, anul trecut, cateva unitati din armata israeliana au folosit niste roboti mici sa ii ajute, dar acestia nu erau construiti sa fie utilizati la o scara larga. Iar  Roboteam spera sa poata aduce o schimbare in acest sens.

Povestea startup-ului a inceput in garajul bunicii unuia dintre fondatori. Dupa primul an au vandut roboti de cateva sute de mii de sekeli (moneda israeliana echivalenta cu 0.26 USD), iar pana in 2014 inregistrau vanzari de zeci de milioane de dolari. Au produs diferite modele de robotei, cu preturi de la cateva zeci de mii de dolari pana la 100.000 de dolari. Cel mai vandut model este MTGR – cantareste 10-12 kilograme si este construit pentru a putea detecta gaze otravitoare si arme chimice, de asemenea, i se poate instala o arma cu laser. The Probot, un alt robot construit de Roboteam, vandut in special armatei americane, arata ca o micuta masina de teren si poate fi controlat de la distanta, dar are si functii semiautonome.

Noua fata a conflictelor este razboiul asimetric impotriva terorismului, spune Yosi Wolf. “Armata inamicilor nu mai ameninta Vestul in campul de lupta, teroristii isi instaleaza amenintarea in teritorii subterane urbane. Cum stau lucrurile, spre exemplu, in Cecenia, Gaza sau Liban. Si pana la urma este aceeasi modalitate de lupta peste tot.”

Inamicii au invatat sa actioneze ascunsi in subteran sau in interiorul cladirilor, cu ajutorul dronelor, mai spune el. “Sa localizezi acel inamic in interior si sa ii incasezi glontul poate sa o faca fie un soldat, fie un robot.”

Desigur, el atrage atentia ca toti acesti roboti nu pot actiona autonom, ei trebuie sa fie controlati de cineva si in niciun caz nu ar pute lupta “corp la corp” cu un terorist. Dar ei pot fi un ajutor real in foarte multe misiuni. Produsele Roboteam au inceput, recent, sa fie folosite si la Paris, ceea ce a dus la deschiderea discutiilor si cu autoritatile din Marea Britanie si Belgia, iar in Boston sunt folosite inca din 2013, dupa atentatul de la maraton.

Sa nu existe asteptari ca acesti roboti sa castige razboaie. Compania nu construieste un Robocop real, ci “unelte”, care sa ajute in lupta – mai spun fondatorii startup-ului.

Printre clientii lui se mai numara: FBI, Fortele Aeriene Americane, Fortele de Aparare Israeliene sau armate din Polonia, Thailanda, Singapore si Elvetia. Principalul competitor al Roboteam in Statele Unite (cea mai mare piata a lor) este iRobot, companie cunoscuta mai degraba pentru aspiratoarele inteligente. Dar israelienii spun ca vin pe piata cu preturi mai bune.”Daca ei cer 50 de milioane de dolari pe un proiect (de echipare a unei divizii intregi), Roboteam va cere o zecime din acest pret”, sustine Wolf.

Costul de productie a scazut foarte mult in ultimii ani, atat hardware cat si software. Daca o camera pe care o monteaza pe un robot costa in urma cu ceva vreme 100 de dolari, aceasta a ajuns, acum, sa coste un dolar. Cea mai complicata parte ramane cea de software, mai exact de a crea o modalitate de comunicare foarte buna intre robot si cel care il controleaza.

Apoi, odata cu vietile pe care le pot salva, acesti roboti duc si la reducerea costurilor. “Chiar daca reducem riscul la care se expun fortele noastre armate doar cu 3%, putem spune ca am obtinut foarte mult. Pana si din punct de vedere financiar moartea unui soldat este mai costisitoare decat un robot, iar costurile de recuperare ale unui soldat ranit sunt si mai mari”, declara Wolf.

Viata unui startup precum Roboteam nu este tocami usoara pentru ca armata de cele mai multe ori nu vrea sa aiba de-a face cu firme mici, care pot parea instabile; contractele se obtin de obicei prin depuneri de oferte, unde competitia poate avea un cuvant greu de spus, de asemenea piata industriei militare nu este tocmai atractiva pentru investitorii de tip venture capital.

In ceea ce priveste productia propriu-zisa a robotilor realizati de Roboteam, aceasta este externalizata catre peste 100 de companii producatoare din Statele Unite. Compania israeliana este responsabila de dezvoltare si conducerea operatiunilor. Echipa din Statele Unite se ocupa de vanzarile finale. Procesul de productie poate dura pana la patru luni.


MTGR from Roboteam Ltd. on Vimeo.

Sursa: Haaretz.com

Parallax

Vizualizari
161
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri