Raluca Abrihan

Cine mai cumpara benzi desenate in Romania. Micile edituri locale estimeaza vanzari tot mai mari

Imagine principala
Cine mai cumpara benzi desenate in Romania. Micile edituri locale estimeaza vanzari tot mai mari
Industria locala de benzi desenate a evoluat semnificativ in ultimii trei ani, atat din punct de vedere al numarului de publicatii, cat si al audientei interesate, iar numarul de cititori cititorilor de benzi desenate din Romania a crescut de 15 ori in ultimii 3 ani, sustine HAC!BD, editura specializata in comic-books.

"Daca in 2010 nu exista nicio revista recurenta de benzi desenate in limba romana, iar numarul cititorilor de publicatii straine de acest tip ajungea in 2012 la circa 1.000 persoane, in momentul actual, pe piata locala exista 7 astfel de publicatii, audienta este de 15 ori mai mare, iar initiativele noi sunt din ce in ce mai numeroase", a declarat Mihai Ionascu, unul dintre fondatorii HAC!BD.  

Astfel, desi este o industrie tanara, comparativ cu istoricul altor tari, piata de benzi desenate din Romania se adreseaza unui public larg, format, in principal, din tineri cu varste cuprinse intre 18 - 30 ani, 85% dintre acestia provenind din mediul urban. De asemenea, potrivit datelor companiei, cei mai multi cititori de benzi desenate - 75% - sunt barbati, caracterizati ca fiind pasionati de cultura pop, activi in mediul online si receptivi la inovatiile in tehnologie.

Circa 30% dintre cititorii de benzi desenate prefera sa achizitioneze revista direct din mediul online, in timp ce 15% sunt abonati ai revistelor. Restul cumparatorilor apeleaza la punctele de vanzare clasice - chioscuri, librarii, benzinarii, dar si la evenimentele punctuale in cadrul carora se poate gasi revista, mai sustin reprezentantii companiei.

HAC!BD este un startup infiintat in 2012 de catre Roxana si Mihai Ionascu, antreprenori romani cu afaceri in domeniul dezvoltarii web. Acesta detine in portofoliul sau titluri fantasy precum "Harap Alb continua", dar si publicatii science-fiction precum"TFB" (Tinerete fara batranete).

Avand in vedere interesul din ce in ce mai mare al publicului roman, reprezentantul HAC!BD remarca faptul ca multe dintre editurile prezente pe piata locala implementeaza in planurile lor editoriale proiecte de benzi desenate, contribuind astfel la cresterea volumului si valorii pietei, dar si la dezvoltarea acestei industrii tinere. De asemenea, Mihai Ionascu preconizeaza ca, in cativa ani, numarul de romani ce citesc benzi desenate va ajunge la 100.000.

Editura a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 50.000 de euro, potrivit datelor publicate pe Ministerul de Finante.
Parallax

Vizualizari
451
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri