Raluca Abrihan

Un nou model de afacere: Hub-ul dedicat familiilor. Cat te costa sa iti duci “micul antreprenor” intr-un astfel de loc

Imagine principala
Un nou model de afacere: Hub-ul dedicat familiilor. Cat te costa sa iti duci “micul antreprenor” intr-un astfel de loc
FabriLabo este un spatiu colaborativ, lansat in Bucuresti la initiativa a doua antreprenoare si inspirat chiar din nevoia lor de a petrece mai mult timp cu familia. Hub-ul vrea sa atraga circa 200 de membri in acest an si estimeaza venituri de 150.000 de lei in primul an de la deschidere.

FabriLabo se pozitioneaza ca fiind un "atelier creativ pentru intreaga familie" si se adreseaza mai multor categorii de varsta. Copiii pot lucra, in functie de grupa de varsta (4-7, 8-12 ani si peste 12 ani) in cadrul unor "laboratoare pentru largirea orizontului mintii", unde vor invata: scriere creativa, vorbirea in public, educatie financiara, programare digitala si modelare 3D. Sau ateliere de indemanare precum: bucatarit tematic, margelit, reciclare cu indemanare, atelierul din copac, actorie.

"In acelasi timp, studentii si tinerii antreprenori vor gasi la FabriLabo atat spatiu de lucru cat si acces la echipamente specializate (imprimanta 3D, masina croitorie", spun Cristina Cojocaru si Ana-Maria Radu-Saracu, fondatoarele hubului.

Vezi aici HARTA HUB-urilor din ROMANIA


Investitia in lansarea FabriLabo si cheltuielile operationale pentru primele trei luni ajung la circa 100.000 de lei, bani obtinuti din fonduri europene. "In luna iulie 2015, am sesizat oportunitatea oferita de proiectul IDEAL (POSDRU/176/3.1/S/150731), in cadrul competitiei 'Romania Start-up',  al carui obiectiv corspundea ideilor noastre, si anume dezvoltarea competentelor antreprenoriale ale tinerilor  prin sprijinirea initiativelor lor antreprenoriale", explica cele doua antreprenoare.

FabriLabo se intinde pe o suprafata de 70 de metri patrati si are o curte de 50 de metri patrati.

Abonamentele de acces la atelierele si laboratoarele hub-ului sunt de doua tipuri:

  • intrari unice, 50 lei/ ora.
  • abonamente de 2, 4 si mai multe sedinte, cu tarife intre 100, 200 si ajungand pana la 400 lei/ luna in functie de domeniu."Ne-am inspirat din modele care functioneaza deja in lume, miscarea Makerspace si DIY (do it yourself; care sustin spatiile de lucru creative) si astfel am hotarat sa construim un makerspace la scara mica, dedicat familiilor. Este una din caile prin care credem ca vom completa educatia copiilor nostri, rafinandu-le iscusinta, indemanarea, conferindu-le abilitati pentru viata, cooptandu-i astfel si pe parinti, colegi, prieteni, in incercarea de a petrece un timp de calitate impreuna si de a se implica activ in viata comunitatii", mai spun initiatoarele proiectului.

Mai mult, ele au planuri mari in ceea ce priveste extinderea acestui model de afacere si isi doresc sa deschida cate un astfel de hub in fiecare sector din Bucuresti, dar asteapta, totusi, sa vada ce impact va avea cel abia lansat.

"Totodata, pentru a controla concurenta cu spatiile tip hub si maker, ne-am gandit sa initiem o colaborare de tip makerspace-hub-FabriLabo. Astfel, o persoana care este initiata in anumite profesii creative la FabriLabo va putea beneficia apoi de un spatiu de lucru profesionist la NOD Makerspace sau la Connect Hub. Sau adulti care isi exerseaza pasiunea ca hobby intr-un spatiu ca al nostru, restrans, de cartier, va putea patrunde mai usor in comunitatea DIY promovata la scara mare de NOD makerspace", sustin fondatoarele FabriLabo.

Parallax

Vizualizari
390
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri