Raluca Abrihan

INTERVIU VIDEO: Lokko - business de curierat direct in telefonul mobil

Imagine principala
INTERVIU VIDEO: Lokko - business de curierat direct in telefonul mobil
​Antreprenorul Octavian Badescu infiinta in urma cu opt ani compania locala de curierat Sameday Courier. Cativa ani mai tarziu dorinta de a dezvolta noi afaceri l-a determinat sa investeasca intr-o zona a pietei inca neexploatata si destul de riscanta pentru Romania. Asa a aparut aplicatia de curierat Lokko. Omul de afaceri a vorbit intr-un interviu pentru StartupCafe despre cum un startup se modeleaza in functie de cererea din piata si de ce are nevoie pentru a se putea extinde si in afara tarii.



Operator: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

  • Ideea lansarii startup-ului Lokko a aparut in urma cu 3-4 ani pe fondul cresterii cererii de livrari on-demand si instant la nivel local. Am constatat aceasta tendinta in piata si am vrut sa vedem daca putem sa gasim o formula de a face livrarile instant la nivel local cat mai ieftine.
  • Aplicatia de curierat Lokko a fost lansata anul trecut.
  • Costurile dezvoltarii aplicatiei au fost de peste 20.000 de euro.
  • Aplicatia functioneaza in Bucuresti, Timisoara si in Cluj si este in proces de lansare si in Constanta.
  • Cei mai multi clienti sunt: restaurante si agregatoare de food delivery (servicii de livrare de mancare).

Cum functioneaza Lokko

  • Restaurantul sau utilizatorul introduce o comanda intr-o plaforma de food delivery, comanda se duce la bucataria restaurantului si in acelasi timp ajunge la cei mai apropiati curieri de punctul de expeditie ca ei sa mearga sa o preia. In timp ce curierul se deplaseaza spre restaurant, mancarea este pregatita. Curierul ajunge, o ridica, iar in momentul in care o preia este trimis un SMS catre destinatar, care este pus astfel in legatura directa cu angajatul firmei de curierat, pe care il poate urmari pe harta, poate comunica direct cu el prin mesaje si este informat prin acel SMS in cat timp urmeaza sa primeasca ce a comandat. In momentul in care curierul livreaza comanda se intrerupe aceasta comunicare intre destinatar si curier.
  • Intentia noastra a fost sa nu ne adresam doar zonei de food delivery si aceasta intentie a ramas, dar ne-am adaptat cererii. Cererea a venit in mare parte din aceasta zona, cele mai multe comenzi instant cu livrare la nivel local sunt comenzile generate de restaurante si atunci am adaptat  alicatia.
  • Monetizarea vine din doua directii: taxa de livrare pe care o plateste restaurantul sau agregatorul si evolueaza catre un model in care curierul plateste o taxa pe fiecare comanda ca sa aiba acces la comenzi. Practic noi facem doua servicii, unul catre curieri, le dam acces la un numar mai mare de comenzi si un alt serviciu catre expeditori, le dam accesul la o platforma de curierat.
  • Taxa este de aproximativ 20% din valoarea comenzii de transport. Procesam, in medie, cam 5.000 de comenzi lunar, iar costul mediu al unei livrari este de 3-4 euro. Lokko inregistreaza venituri lunare de circa 10.000 de euro.


Operator: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Extinderea in Romania mai dificila decat cea din pietele externe

  • Suntem in discutii cu o companie de curierat din Spania, cu o alta companie din Canada si cu una din Republica Moldova. Modelul de a iesi afara se bazeaza pe exportul de tehnologie – adica eu pun la dispozitie tehnologia unor companii logistice din strainatate. Nu merg eu sa fac logistica acolo, pun doar platforma la dispozitie si impartim profiturile.
  • Nu avem nevoie de o investitie foarte mare pentru a iesi pe pietele din afara. In general ca sa penetrezi un oras ai nevoie de cateva zeci de mii de euro.
  • Sunt doua variante, la care poti apela ori mergi cu investititori aditionali ca sa maresti viteza de extindere in afara tarii, sau mergi in pasi mici si penetrezi oras cu oras, in ritmul in care iti permit resursele. Noi suntem deschisi pentru oricare dintre cele doua variante.
  • Startup-ul nu va continua sa se extinda si in alte orase din Romania.
  • Romania nu este o piata in care sa poti face acest tip de activitate intr-un mod eficient economic in mai mult de 3-4 orase. Trebuie sa fie un oras de peste 200.000 - 300.000 de locuitori. Asa ca in Romania ne oprim aici cu extinderea. In tari mai dezvoltate sunt sigur ca functioneaza si pentru orase si cu 100.000 de locuitori si ar putea si si in Romania dar nu mai devreme de 3-5 ani.



Operator: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon


Timpul si logistica fac regulile


Principala problema este legata de logistica. La momentul actual, cererea din piata, pentru servicii de livrare de acest tip este mai mare decat posibilitatea noastra de a ne extinde operational.
  • Apoi o alta provocare tine de specificul livrarilor. Vorbim de livrari al caror produse perisabile si a caror livrare trebuie facute in maximum o ora si atunci logistic este extrem de dificil. Foarte multe comenzi intr-un interval orar limitat, adica dimineata sau seara, iar acest lucru accentueaza dificultatea unei astfel de livrari pentru ai varfuri si se agolomereaza foarte multe comenzi in acele varvuri.

“Daca sunt doar banii altora in joc ai mai putin respect pentru ei”


  • Se vorbeste din ce in ce mai mult despre antreprenoriat si tot mai multi oameni par sa fie dispusi sa isi asume riscuri si sa intre in zona asta. Pe de alta parte tehnologia faciliteaza accesul pe diverse piete cu niste costuri mult mai mici decat se intampla acum zece ani. Economia devine din ce in ce mai mult individuala, adica fiecare trebuie sa aiba grija de propria evolutie si are posibilitatea sa devina propriul lui angajator.
  • Si eu sunt abordat uneori pentru a deveni partener in diverse proiecte. Prima intrebare pe care o pun este: “Tu cat investesti?”. Poetentialul investitor trebuie sa vada cat de mult te implici tu si cat de mult risti tu, e un aspect care ii poate da siguranta. Daca aspectul acesta nu exista (o investitie proprie din partea celui care vine cu ideea de business), atunci devine mai riscant. Pentru ca omul sa se implice 100% trebuie sa aiba de pierdut. Daca sunt doar banii altor oameni ai mai putin respect pentru ei, asta e natura umana

Octavian Badescu este fondatorul companiei de curierat rapid Sameday Courier. De asemenea, el a fost si director al PrioriPost, divizia de livrări rapide a Postei Romane.
Parallax

Vizualizari
132
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ce sa cred? Le-am trimis doua emailuri zilele trecute si nu am primit niciun raspuns. Vreau sa lucrez cu ei, dar nu par sa fie interesati de asta. Pacat...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri