Dani Rockhoff

StartupBoat: ​​Un startup german ii ajuta cu informatii pe refugiati

Imagine principala
StartupBoat: ​​Un startup german ii ajuta cu informatii pe refugiati
Un tanar antreprenor din Berlin a creat o noua afacere inspirata din criza refugiatilor si mai ales de criza de informatii cu care se confrunta acestia, cand pun piciorul pe pamant european. Este vorba de o platforma trilingva, cu informatii de baza pentru refugiatii din insula Samos.

Impreuna cu alti 17 colegi din Germania, Grecia si Africa de Sud, Henrik Matthies a plecat in august pe insula Samos, cu o barca cu panze. Insula greceasca era plina de refugiati, intre care multe familii cu copii, multi oameni speriati si derutati. Initiatoarea proiectului, Paula Schwarz, a declarat pentru Spiegel online ca "primul pas a fost sa afle ce nevoi au fugarii". Proiectul lor se numeste StartupBoat.  Website-ul cu informatii utile, FirstContact.org poate fi accesat in limbile engleza, araba si pastuna.

Peste 8.000 de accesari ar fi avut site-ul in ultimele zile, cu tendinta de crestere. Pentru a populariza site-ul, acesta e postat pe diverse grupari prezente pe Facebook. A existat si ideea sa se tipareasca niste colante, care apoi sa fi e distribuite in zonele montane ale Turciei, de unde traficantii isi racoleaza pasagerii, mai cu seama sirieni, inainte ca acestia sa porneasca in calatorie pe Marea Mediterana.

O alta problema survenita este si accesul la internet, care nu se poate face chiar de oriunde in zona, cum nu peste tot exista surse de alimentare cu curent electric pentru telefonul mobil.

Iata ce ii intereseaza in primul rand pe refugiati: de unde imi pot procura o cartela Sim? Unde pot innopta? Unde cumpar alimente ieftine? Cum ajung mai departe, cu ce mijloc de transport? Tinerii din Germania au stat de vorba cu sute de refugati, pentru a le depista nevoile si pentru a crea pe site-ul lor raspunsurile la acestea. Chiar si o harta a insulei e postata pe site.

Echipa startup-ului din Germania sta in contact nu doar cu refugiatii, ci si cu autoritatile din insula, cu activisti, cu voluntari locali, cu hotelieri. Informatiile sunt actualizate permanent, de exemplu in ceea ce priveste locurile gratuite de cazare.

Zilnic ajung pe insula Samos circa 800 de refugiati, iar valul nu si-a pierdut inca din forta, pana la iarna se va mentine tot cam asa, potrivit evaluarilor autoritatilor de la fata locului. Atat Samos, cat si alte doua insule grecesti, Lesbos si Kos, sunt sufocate de afluxul de refugiati. Acestia sunt zilnic urcati pe vasele care ii duc de pe insule in porturile grecesti, de unde apoi incearca sa ajunga mai departe, in inima Europei.

Unul dintre refugiatii care a ajuns anul trecut pana in Berlin, un pediatru sirian, a declarat pentru Spiegel.de ca "astfel de informatii sunt de aur". El a fost pe drumuri timp de sapte luni, inainte de a ajunge in Germania. Internetul si informatiile obtinute prin intermediul acestuia l-au ajutat mult, deoarece multi oameni pe care i-a intalnit pe drum "se temeau de noi, sau nu voiau sa ne ajute".

"Initiativa primului contact a fost creata de membrii Startupboat.eu", se mentioneaza pe site. Pe langa faptul ca se incearca extinderea ei si pe alte insule grecesti, "First-Contact.org este o larga solutie europeana pentru lipsa de informare a refugiatilor cand acestia intra in UE. Ne concentram pe furnizarea de informatii importante si surmontarea barierelor lingvistice pentru refugiati via webpage, Facebook si voluntarii locali". Startup-ul mai mentioneaza ca ofera gratuit "modele, continut si consultanta" tuturor sutinatorilor care vor sa ajute initiativa locala din Samos, sau care vor insisi sa initieze o ramura, un  First-Contact Branch.
Parallax

Vizualizari
33
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri