Raluca Abrihan

Prispa 2.0 vrea sa faca accesibile casele eco inteligente si pentru piata romaneasca

Imagine principala
Prispa 2.0 vrea sa faca accesibile casele eco inteligente si pentru piata romaneasca
​Proiectul Prispa a fost lansat in urma cu trei ani si a devenit faimos, in 2012, fiind primul proiect romanesc care a participat si a fost premiat la competitia Solar Decathlon. Cum industria a evoluat extrem de rapid in tot acest timp, echipa din spatele proiectului a lansat in acest an Prispa 2.0 – un proiect de casa rurala, similar celui din 2012, dar adaptat cerintelor tehnologice de azi, cu un sistem domotic si elemente de IoT (interenetul tuturor lucrurilor).

In 2012, proiectul Prispa 1.0, lansat la initiativa mai multor universitati din Romania si realizat de un grup de studenti romani, a castigat cateva premii in cadrul  Solar Decathlon de la Madrid – competitie dedicata studentilor ce presupune proiectarea si construirea  unor case solare, eficiente energetic. Casa solara Prispa, prezentata in cadrul competitiei de la Madrid, a fost vanduta si si-a gasit locul la Bacau, unde este astazi locuita de o familie. Pretul de achizitie a ramas confidential, insa costul realizarii prototipului casei solare a fost de 120.000 de euro, potrivit reprezentantilor Prispa.

Cea mai mare parte din banii obtinuti din vanzarea Prispa 1.0 au fost folositi de echipa din spatele proiectului pentru lansarea unui spin-off (n. red. entitate formata prin desprindere din una mai mare, de exemplu o noua companie formata dintr-un grup de cercetare sau dintr-un incubator de afaceri), Prispa 2.0. Acesta isi doreste realizarea unui nou prototip de casa solara, cu sisteme domotice si elemete IoT, la care lucreaza cu unul dintre cele mai cunoscute startup-uri romanesti ale momentului, DeviceHub.net. Acesta dezvolta solutii de tipul Platform as a Service (PaaS) cu ajutorul carora utilizatorii se pot conecta cu ușurinta si gestiona de la distanta mai multe dispozitive.

Prispa 2.0 si DeviceHub.net se vor inscrie in aceasta toamna la Start-Up Chile, un accelerator de afaceri initiat si finantat de Guvernul din Chile prin care ar putea obtine o finantare seed de circa 40.000 de dolari.

Noua casa Prispa isi doreste sa imbine elementele traditionale cu cele ecologice si in special cu tehnologia de ultima generatie. Sa poata fi industrializata, astfel incat oricine isi doreste o astfel de locuinta sa aiba acces la proiect, iar pretul unei astfel de case sa inceapa de la 70.000 de euro. Ceea ce inseamna ca ar putea sa se incadreze si programul pentru “Prima Casa”.

Mai mult, prin proiectul Prispa 2.0 echipa de antreprenori care lucreaza la dezvoltarea lui spera ca, dincolo de crearea unui prototip de casa care sa poata fi produs in serie, sa poata dezvolta o intreaga comunitate  in jurul acestui proiect, care sa invete sa lucreze dupa standard BIM (building information modeling – proces care presupune managerierea si transpunerea in digital a tot ce inseamna reprezentarea fizica si functionala a unui spatiu sau a unei constructii). “Acest lucru inseamna ca arhitectii, structuristii, inginerii, instalatorii sa lucreze toti pe acelasi software, care in cele din urma poate genera chiar si lista de materiale de care va fi nevoie pentru un proiect”, explica Marian Banica, fondator al Prispa 2.0. El aminteste ca acest intreg proiect, a fost lansat in 2012 la initiativa mediului universitar, asa ca este firesc sa aiba si o componenta importanta de cercetare.

Pentru a putea pune bazele unei astfel de comunitati, fondatorii Prispa vor organiza in luna noiembrie BIM Academy, un pre-accelerator dedicate startup-urilor din arhitecutura si constructii si isi dorec infiintarea unui incubator de afaceri, Prispa Hub. “Vrem sa primim in acest hub proiecte complemetare cu ceea ce facem noi si a le oferim suport pentru a se dezvolta”, explica Marian Banica.

Pentru a realiza toate acestea Prispa 2.0 ar avea nevoie de o finantare de circa 500.000 de euro. In urmatoarea perioada, proiectul va participa la Rockstart Summit si la Amsterdam Capital Week.
Parallax

Vizualizari
1148
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri