Vlad Barza

Sapte lucruri mai putin placute atunci cand esti angajat intr-un startup

Imagine principala
Sapte lucruri mai putin placute atunci cand esti angajat intr-un startup
Cand devii angajat al unui startup, chiar daca ai mai putine griji decat fondatorii, nu te poti astepta la o viata usoara. Programul de lucru poate fi dur, pericolul falimentului planeaza neincetat, iar sefii nu sunt mereu acolo sa-ti dea indicatii. In articol puteti citi despre sapte greutati de care trebuie sa tii cont cand te angajezi la o companie noua, dar mica. Munca la un startup necesita sacrificii, insa daca business-ul are succes, rasplata va fi pe masura.

Nu exista program fix de lucru

Un startup are in general un numar mic de angajati, astfel ca fiecare trebuie sa dea maximul pentru a dezvolta compania, Asta inseamna ca nu se pune problema sa exista program gen "de la 8 la 4", ci angajatii trebuie sa stea cat este nevoie, chiar si pana tarziu in noapte. Programul de lucru nu prea poate fi previzibil.

In multe cazuri esti platit sub media pietei

Multi s-ar astepta ca in schimbul unui program de lucru extrem de neregulat sa primeasca un salariu excelent. In multe cazuri nu se intampla asa. ba din contra, cei care dezvolta de la zero un startup este posibil sa duca acasa bani sub media pietei fiindca intai trebuie sa dezvolte compania, sa castige clienti si sa sporeasca cifra de afaceri.

Actiunile devin valoroase doar daca si compania devine valoroasa

Multi se gandesc ca suna bine daca au 5%, 10% sau mai mult din actiunile unei companii sau daca au o parte importanta din capitalul social. Insa aceste procente inseamna cu adevarat ceva numai daca si compania ajunge sa devina valoroasa. E adevarat ca un fondator isi poate vedea participatia mult "diluata", insa acest lucru nu este neaparat rau, ci inseamna ca tot mai multi sunt atrasi sa investeasca,  fiindca business-ul creste.

Un startup este mereu la un an de momentul falimentului

Startup-urile sunt companii care cresc repede, dar care sunt mereu in pericol de a da faliment daca nu obtin finantare. Cei care ar fi dornici sa le finanteze trebuie sa vada dovezi ca afacerea este viabila, iar startup-ul are in general foarte putine luni la dispozitie sa demonstreze ca poate rezista. Statisticile arata ca peste trei sferturi dintre startup-uri dau faliment in 6-12 luni si multe ies din business la 12-18 luni dupa prima runda de finantare. Asadar, cine lucreaza pentru un startup ar trebui sa se gandeasca si la ce este mai rau.

Trebuie sa faci mult mai multe decat stii


Cand incepi sa lucrezi la un startup ai o anumita calificare si faci un job precis, insa imediat vei vedea ca trebuie sa faci mult mai multe. Intr-o zi trebuie poate sa te ocupi de livrari, iar in alta sa scrii o prezentare care ar putea ajuta compania sa castige un contract important. La un startup cu putini angajati este greu ca rolul fiecaruia sa fie clar si realitatea este ca trebuie sa ajuti acolo unde este nevoie. Partea foarte buna este ca vei capata multa experienta in ceea ce inseamna cu adevarat sa fii antreprenor.

Viata va fi plina de surprize si nu neaparat placute

Ca angajat al unui startup nu te poti astepta ca zilele sa fie la fel si nici nu te poti astepta la lucruri previzibile. Nu te poti astepta nici ca fondatorii sa te formeze ca angajat, fiindca de multe ori nici ei nu au background teoretic de buisness. Poti rezista cu brio daca esti pregatit sa ai in fiecare zi o surpiza si daca neprevazutul te incanta.

Trebuie sa traiesti cu gandul ca exista posibilitatea cu firma sa dea faliment

Ca angajat al unui startup, trebuie mereu sa te impaci cu ideea ca oricand aceasta companie poate sa dea faliment si ca s-ar putea sa se intample brusc, fara avetismente. Insa partea buna este ca o companie care angajeaza are finantare sau venituri.
Parallax

Vizualizari
80
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri