Redactia

​VIDEO Banii n-au miros: Cum vrea sa se imbogateasca acest tanar antreprenor. Descarca un model de plan de afaceri

Imagine principala
​VIDEO Banii n-au miros: Cum vrea sa se imbogateasca  acest tanar antreprenor. Descarca un model de plan de afaceri
Avea 20 de ani cand a inceput afacerea asta. Dupa 6 ani, are 25 de angajati si o cifra de afaceri de aproape 2 milioane de lei pe an. George Manescu face bani din vidanjarea foselor septice, desfundarea canalelor, colectarea si reciclarea gunoiului, precum si din solutii in constructii.

In anul 2009, George Manescu avea 20 de ani si era student in Bucuresti, la Constructii. Parintii sai aveau afaceri in agricultura, panificatie si comert. El a gasit o oportunitate de a face bani in cu totul alta zona, respingatoare, probabil, pentru cei mai multi dintre noi: firma sa vidanjeaza fosele septice din zonele rurale, desfunda canale si aduna si recicleaza gunoiul. Un alt segment al afacerii este in constructii.




VIDEO realizat cu echipament Nikon

Tanarul si-a deschis o firma in comuna natala, Adunatii Copaceni, Giurgiu, la 30 km de Bucuresti. Pasul urmator a fost sa acceseze fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala PNDR 2007-2013, pentru crearea de microintreprinderi la sate, prin masura 3.1.2. In noul PNDR 2014-2020, aceasta masura a fost inlocuita cu submasura 6.2 - Sprijin pentru infiintarea de activitati non-agricole in zone rurale .

"Ce-i drept, am fost stimulat de oportunitatea de a atrage fonduri nerambursabile si am incercat sa pliez necesarul pe  care il vedeam eu in piata pe solutiile de finantare care existau la momentul respectiv. Astfel, am reusit sa imbin cele doua aspecte - de oportunitate privind fondurile europene si oportunitatea investitiei", spune George. 

Prin proiectul european, tanarul a luat aproape 200.000 de euro, fonduri nerambursabile, el asigurandu-si cofinantarea proprie cu alti 80.000 de euro. Prin proiect, era obligat sa creeze 9 locuri de munca noi si sa obtina o cifra de afaceri de 600.000 de lei. Acum a ajuns la 25 de angajati si peste 1,8 milioane de lei cifra de afaceri.

StartupCafe a analizat planul de afaceri al lui George Manescu pentru a vedea care au fost solutiile care l-au condus la reusita:

1. Cofinantarea. De cele mai multe ori, fondurile europene nu vin usor. E nevoie ca omul de afaceri sa aiba partea sa de cofinantare, care se obtine greu. Aici, Manescu a beneficiat de afacerile parintilor. "Cofinantarea am asigurat-o prin credit bancar. Aici pot sa spun ca au fost cele mai mari dificultati din punctul de vedere al unui startup prin finantarea cu fonduri europene, in sensul in care, daca nu ai sustinerea si nu ai solutii pentru garantarea investitiei, prin alte bunuri sau prin sustinerea unui grup de firme, e foarte greu sa atragi finantarea respectiva. Eu  am avut ajutorul firmelor din familie si am reusit sa sustin si sa garantez creditul respectiv cu activitatile noastre anterioare".

2. Multivalenta afacerii. Firma lui George are 3 domenii de activitate: vidanjarea foselor septice si desfundarea canalelor, colectarea si reciclarea deseurilor, precum si constructiile. Astfel, cand o piata a mers mai greu, afacerea s-a finantat din celelalte piete. In plus, are si 3 tipuri de clienti: persoane fizice, persoane juridice private si institutii publice. "Varianta pe care am gandit-o eu a fost raspandirea riscului pe mai multe tipuri de clienti. Astfel am reusit sa am acces la venituri de la persoane fizice si juridice rapid - pentru ca e mai simplu sa prestezi catre o persona fizica sau juridica un serviciu si ajungi mai repede la el decat sa obtii un contract de la o autoritate publica. In acelasi timp, contractele mari te ajuta sa-ti asiguri o constanta a veniturilor si sa poti sa dezvolti afacerea", spune antreprenorul.

3. Capacitatea de a adapta afacerea la piata. Jumatate din banii europeni pe care i-a atras au fost pentru afacerea in constructii. Concret, a achizitionat utilaje pentru producerea prefabricatelor din beton celular usor (BCU), o alternativa la BCA (beton celular autoclavizat), care era mai scump. Ghinionul lui a fost ca, exact in perioada aceea, marii producatori de BCA au realizat investitii puternice in Romania si au determinat scaderea brusca a pretului BCA-ului, concurentul BCU-ului sau. "Nu am mai realizat prefabricatele din BCU, pentru ca piata s-a schimbat, a coborat foarte mult pretul BCA-ului - produsul concurent direct - si atunci a trebuit sa ma orientez catre lucrari efective in santier, cu utilajele achizitionate, prin care am turnat platforme betonate sau am turnat direct in santier BCU-ul. Practic, in planul de afaceri eu aveam trecut ca voi vinde o anumita cantitate in metri cubi, dar am transformat cantitatea din metri cubi in ore prestate sau in alt gen de lucrare", povesteste George.

4. Utilajele noi. Un alt avantaj al sau a decurs direct din faptul ca a absorbit fonduri europene. Asta l-a ajutat sa cumpere utilaje noi, in timp ce concurentii sai aveau second hand si mult mai putin performante. Cu utilajul lui, care a costat aproape 150.000 de euro fara TVA, goleste fosele septice din satele giurgiuvene, iar daca acolo se va introduce canalizare poate oferi si servicii de desfundare a retelelor. Astfel, modificarile pietei nu-l vor surprinde mult.






VIDEO realizat cu echipament Nikon

O "eroare" de 56.000 de lei

Avantajele unui proiect european vin si cu riscuri. Din cauza birocratiei, antreprenorii  care apeleaza la finantari nerambursabile se pot trezi ca au cheltuit fonduri proprii pentru achizitonarea unor utilaje, dar la final statul nu le mai deconteaza cheltuielile din fonduri europene, din cauza unor "chitibusuri" fara rost.

Ce probleme a intampinat George Manescu in afacerea sa:

1. Cand a achizitionat un echipament pentru turnarea BCU-ului, initial in oferta transmisa de frunizor, utilajul avea carcasa din metal. Ulterior, producatorul a schimbat modelul respectiv si i-a pus carcasa din fibra de sticla. Dosarul de achizitie a fost avizat cu noua carcasa, dar la cererea de plata, functionarii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala (APDRP atunci, actuala AFIR), la nivelul oficiului judetean Giurgiu, au observat ca difera greutatea echipamentului achizitionat fata de inscrisurile din oferta. "Ni s-a imputat ajutorul financiar pentru bunul repectiv. Era vorba de 28.000 de lei. Pe deasupra, se mai aplica si o corectie financiara in cuantumul aceleiasi sume. Practic, s-a dublat corectia, ajungand la 56.000 de lei", povesteste Manescu. Pana la urma, si-a primit banii pe utilaj, dupa ce a facut contestatie la Centrul regional de la Targoviste. 

2. Dincolo de proiectul european, George a intampinat probleme si in relatia cu clientii-institutii publice. "Nu ai siguranta ca incasezi la timp, la scandenta plata serviciilor prestate. Solutia de a da in judecata acele autoritati si de a sista serviciul este o solutie-limita, la care nu vrei sa apelezi, pentru ca iti pierzi credibilitatea si risti ca pe langa acel contract pe care il denunti sa pierzi si altele. Nu e o imagine buna".

3. In mod special, startup-urile au o problema de finantare la inceput, cand nu au clienti, dar salariile angajatilor tot trebuie sa le plateasca. "Problema de care m-am lovit eu in prima perioada a afacerii a fost asigurarea veniturilor lunare pentru acoperirea cheltueilor, care la inceput sunt mari. Eu aveam rata lunara la credit de 5.000 de lei plus 20.000 de lei costuri cu salarii. Or, sa sustii cheltuieli lunare de 25.000 de lei este foarte greu, pentru ca nu ti-ai asigurat cota de piata si portofoliul de clienti", povesteste Manescu.

3 sfaturi de la George Manescu pentru antreprenorii debutanti

 


VIDEO realizat cu echipament Nikon

- Planul de afaceri. "Sfatul principal pe care il dau celor care vor sa ia finantari nerambursabile este sa-si construiasca planul de afaceri, cu mare atentie, si consider mai corecta si mai sanatoasa ideea de a-ti construi mai intai afacerea si ulterior sa gasesti solutii de finantare pentru ea", spune Manescu. "Daca pornesti invers - gasesti solutia de finantare si construiesti o afacere pe solutia respectiva, s-ar putea sa fii entuziasmat de banii pe care ii primesti, sa fortezi si sa ridici putin cifrele, sa cosmetizezi toata ideea afacerii, astfel incat sa te incadrezi in cerinte, iar apoi sa te trezesti ca planul de afaceri nu este realist si ca nu poti sa sustii cofinantarea,  iar proiectul devine neeligibil, neindeplinindu-si conditiile asumate. Astfel, poti sa ajungi sa dai banii inapoi, bani pe care nu-i mai ai, pentru ca i-ai cheltuit pe utilaje", avertizeaza el.

- Licitatiile publice. "Participarea la licitatii publice reprezinta intr-adevar o provocare pentru cei care nu cunosc procedura. A fost destul de greu la inceput, m-am luptat sa aflu singur toate informatiile si sa reusesc sa patrund in sistem, respectiv sa devin un concurent eligibil, care sa indeplineasca conditiile. Cel mai greu este sa ajungi sa participi la licitatiile respective, pentru ca absolut toata lumea cere experienta similara. Am prins cateva contracte care nu cereau experienta similara, din zona privata, am indeplinit conditiile, am reusit sa cresc si cifra de afaceri pentru ca este conditie restrictiva. Am mers din aproape in aproape si, foarte important, sa nu te dai batut, chiar daca participarea la procedurile respective presupune niste costuri care, de multe ori, sunt mari -  cu asigurarea garantiei de participare, se fac polite de asigurare care costa, documente, trebuie sa scoti fel si fel de certificate".

- Independenta afacerii. "Ideea principala este sa incerci sa faci afacerea sa fie cat mai independenta din punctul de vedere al potentialilor clienti, in sensul in care sa nu trebuiasca sa-ti bazezi planul de afaceri pe un singur client mare sau pe cativa clienti mari, pentru ca e foarte riscant. Poti foarte usor sa nu atingi cifrele propuse, sa nu inchei contractele si atunci ramai complet descoperit".

Resurse disponibile:

Descarca de AICI Memoriul justificativ care descrie planul de afaceri al lui George Manescu (partea I)

Descarca de AICI Memoriul justificativ care descrie planul de afaceri al lui George Manescu (partea a II-a)

Descarca de AICI modelul de plan de afaceri al AFIR pentru noua masura 6.2 - afaceri non-agricole in mediul rural din PNDR 2014-2020
Parallax

Vizualizari
1685
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
activitate Domnule autor, de ce sa fie respingatoare activatea de vidanjare? Respingator ar fi sa nu se faca evacuarea foselor septice si desfundarea canalelor, cum se intampla uneori. Felicitari tanarului antreprenor.
poza de profil
de la zero? Oare cum se descurca tanarul fara sa aiba familia in spate, pornind de la zero? E doar un caz particular, fara relevanta pentru marea masa de tineri cre trebui sa isi inceapa viata.
poza de profil
comision Interesant comisionul de consultanta de 7500 de euro pentru intocmirea acestor documente . Asta da idee buna de afacere !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri