Ce diurna dai angajatilor si cat le decontezi pentru o noapte de cazare?

Ai un angajat pe care trebuie sa il trimiti in tara pentru diverse
afaceri? Reamintim ca, inca din luna ianuarie, statul a majorat la 17 lei / zi indemnizatia
diurnei zilnice privind delegarea personalului in tara, aplicabila
personalului din institutiile publice. O alta modificare introdusa este majorarea compensarii cheltuielilor de cazare ale personalului aflat in delegatie, cand acesta nu se cazeaza in unitati de cazare, la suma de 45 lei/noapte. Pentru personalul salariat al unor angajatori privati, valoarea diurnei ce nu se considera venit de natura salariala este de 2,5 ori nivelul pentru institutiile publice, conform art. 55 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal.


Consulta aici documentul aparut in Monitorul Oficial in 21 ianuarie 2015

Ce mai arata documentul:
  • Pentru personalul salariat al unor angajatori privati, valoarea diurnei ce nu se considera venit de natura salariala este de 2,5 ori nivelul pentru institutiile publice, conform art. 55 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal.
  • In acest sens, un salariat angajat in mediu privat poate primi o diurna neimpozabila pentru delegatie in tara in suma de 17 lei x 2,5 = 42,5 lei/zi.
  • Valoarea diurnei ce depaseste aceasta suma este venit de natura salariala la persoana fizica si supusa impozitului pe venitul din salarii si asigurarilor sociale obligatorii.
  • Cu aceasta ocazie, reamintim faptul ca temeiul normativ de baza privind delegarea si deplasarea in tara este HG nr. 1860/2006, cu modificari ulterioare.
  •  In acest sens, angajatorii pot dispune delegarea salariatilor in tara pentru realizarea sarcinilor de serviciu.
  • Se considera salariat in delegatie persoana ce trebuie sa indeplineasca sarcini de serviciu in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea unde se afla locul permanent de munca.
  •  Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, diurna se poate acorda daca durata deplasarii este de cel putin 12 ore.
  • Pentru deplasari cu o durata de mai multe zile calendaristice, delegarea se socoteste de la data si ora plecarii si pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport in localitatea unde salariatul isi are locul permanent de munca.
  • Aceasta perioada se imparte la un numar de 24 de ore, fiecare interval de 24 de ore considerandu-se o zi de diurna. Pentru ultima zi de deplasare se acorda diurna daca durata delegarii este mai mare de 12 ore.
  • Cheltuielile de cazare se pot deconta numai daca localitatea in care s-a efectuat deplasarea se afla la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care salariatul are locul de munca permanent si doar in cazul in care salariatul nu se poate intoarce in aceeasi zi.
  • Mai amintim si faptul ca daca deplasarea se efectueaza cu un mijloc de transport propriu al salariatului, acestuia i se va deconta contravaloarea a 7,5 litri carburant pentru 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta.
  • Justificarea deplasarii se efectueaza prin intocmirea Ordinului de deplasare, vizat de institutia/persoana la care s-a efectuat deplasarea, prin semnare si stampilare, mentionandu-se ora si data sosirii, respectiv a plecarii.
  • Desigur, HG nr. 1860/2006 impune si alte proceduri privind decontarea cheltuielilor de transport, cazare si diurna, de care trebuie sa tinem cont. 
Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta