CZ

20 de obiceiuri proaste care te impiedica sa te imbogatesti

Imagine principala
20 de obiceiuri proaste care te impiedica sa te imbogatesti
Obiceiurile proaste pe care cu totii le avem in viata de zi cu zi ne impiedica sa ne imbogatim. Desigur, daca renunti la ele nu inseamna neaparat ca vei ajunge Bill Gates, insa, daca vei continua cu obiceiurile tale paguboase, in mod cert nu te vei imbogati.

In publicatia Entrepreneur.com, John Rampton, un antreprenor american, a facut o lista de 20 de obiceiuri nocive care nu te lasa sa faci avere:

  • 1. Dormi prea mult. Daca nu te scoli din pat pana la pranz, ajungi pe urma sa te aglomerezi cu treaba si sa muncesti 12 ore pe zi sau mai mult pentru a compensa startul intarziat.

Oamenii de succes sunt cunoscuti pentru faptul ca se trezesc devreme, de regula inaintea tuturor celorlalti din casa, ca sa inceapa treaba, sa se puna la punct cu noutatile, sa raspunda la mailuri si sa faca miscare, fara sa-si sacrifice viata de familie.

  • 2. Iti neglijezi sanatatea. "Cand nu traiesti sanatos, obosesti, devii neproductiv, mai stresat si mult mai predispus la boala".  

  • 3. Nu citesti. "Bogatii isi investesc timpul si energia pentru a-si extinde cunostintele si pentru a tine pasul cu noutatile si cu tendintele din  domeniul lor. Ei isi consuma timpul si depun efort pentru a invata din viata unor persoalitati motivationale, precum si pentru a ramane la lucrurile relevante", sustine Rampton.  Cum scria si Will Lipovsky, un autor de carti despre finante personale, cititul iti ofera diverse perspective, iti permite sa vezi  variate puncte de vedere pentru a-ti extinde prropria ta viziune, te impinge sa visezi la mai mult si te motiveaza sa nu cedezi niciodata.

  • 4. Te bazezi pe o singura sursa de venit. Bogatii au mai multe fluxuri de venit. Asta poate sa insemne sa faci mici afaceri din care sa obtii anumite castiguri pe langa veniturile principale, pentru a-ti plati diverse facturi, sa pui deoparte pentru pensie si sa investesti.

Asta nu inseamna ca trebuie sa te angajaezi ospatar part-time (desi n-ar fi o idee rea, daca nu ai o optiune mai buna) Ar putea fi, insa, ceva de care esti pasionat, cum ar fi sa scrii articole pe blog despre telefoane, gadgeturi sau masini. Daca strangi ceva audienta pe blog, poti face si niste bani din marketing afiliat.

  • 5. Nu-ti stabilesti un buget. Toata lumea trebuie sa-si stabileasca un buget si sa se tina de el, dar, din pacate, exista o multime de oameni care nu fac chestia asta. Din moment ce oamenii astia nu pot vedea cu exactitate daca cheltuiesc mai mult decat castiga, intra deseori in necazuri financiare. In cazul asta, poate ar fi bine sa tai cheltuielile care nu-ti sunt necesare.

  • 6. Cheltuiesti neglijent. "95% dintre oamenii saraci pe care i-am inclus in studiul meu nu economiseau bani, si de cele mai multe ori faceau si datorii pentru a-si finanta standardul lor de trai", scrie Tom Corley in cartea "Schimba-ti obiceiurile, schimba-ti viata". "In consecinta, ei nu au bani pentru pensie, pentru facultatea copiilor sau pentru fructificarea  ocaziilor care li se ivesc".

"Ne-economisirea si cheltuielile mai mari decat veniturile genereaza saracie pe termen lung, fara nici o speranta de scapare".

  • 7. Nu esti atent la micile cheltuieli. Poate nu crezi ca 12 lei cheltuiti zilnic pe o ceasca de cafea iti afecteaza averea. La fel e si cu cei 1.500 de lei pe an platiti pe abonamentul la o sala de forta la care nici nu te prea duci. Chiar daca astea sunt costuri mici in schema de chetuieli, ai grija ca se aduna. Decat sa te duci in fiecare zi la Starbuks, mai bine fa din asta o recompensa la sfarsitul fiecarei saptamani productive pentru tine. Abonamentele - pastreaza-le doar pe cele pe care le folosesti intr-adevar.

  • 8. Anturajul gresit. "Vei reusi in viata, doar daca te inconjori cu oamenii potriviti". spune Corley. Inlocuieste din viata ta oamenii toxici si negativisti cu cei optimisti, activi si saritori!

  • 9. Tot amani activitati. Una e sa spui ca vrei sa devii milionar si cu totul altceva este sa incepi sa faci asta. Daca vrei sa iesi din stagnare financiara, trebuie sa iei urgent masuri.

  • 10. Alcoolul si jocurile de noroc. "Succesul financiar ia timp, necesita initiativa si un efort neobosit. Cei care joaca jocuri de noroc sunt pacaliti ca ar exista o scurtatura spre succes". In schimb, milionarii isi fac un obicei din a-si urmari visurile si scopurile", spune Corley.

Mai mult, consumul excesiv de alcool iti macina memoria, capacitatea de a gandi in mod clar si sanatatea, iar toate astea te impiedica sa te imbogatesti. Nu inseamna ca nu poti sa bei ocazional o bere sau un pahar cu vin, dar important este sa nu-i faci un obicei zilnic din asta.

  • 11. Casti prea mult ochii la televizor. Regretatul Zig Ziglar spunea: "Bogatii au televizoare mici si biblioteci mari, iar saracii au bibliotecile mici si televizoarele mari". Tuturor ne place sa ne uitam la TV, insa bogatii prefera sa citeasca, sa faca miscare si sa se educe, decat sa piarda timp in fata televizorului.

"Utilizarea productiva a timpului este un semn distinctiv al milionarilor. Irosirea timpului este specifica saracilor" - spune Corley.

  • 12. Nu-ti gasesti un mentor. Un mentor te poate ajuta sa inveti din succesele si din esecurile prin care a trecut un om care a confirmat in domeniul sau. Sfaturile unui indrumator te pot ajuta sa sari peste anumite etape de incercare si de invatare din propriile greseli, pentru a trece mai repede la profit.

Mentorii sunt tot timpul in jurul tau, daca ai ochi sa-i vezi: un profesor din facultate sau din liceu, parintii tai sau chiar un mare antreprenor ca Elon Musk, pe care il poti urmari pe retelele sociale sau pe blog.

  • 13. Nu iesi din zona ta de confort. Te nelinisteste asumarea riscurilor si iesirea din zona ta de confort. E normal. In schimb, nelinistea se va risipi cand vei incepe sa simti ca saltul din zona de confort iti aduce bani. "Cautarea averii cere sa iti asumi riscuri. Cele mai multi oameni nu-si asuma, si tocmai de aceea cei mai multi nu sunt bogati", spune Corley.

  • 14. Nu pui intrebari. Lasa deoparte ego-ul, pentru un moment. Nu le stii tu pe toate, pe lumea asta. Daca nu esti sigur de o idee de afaceri sau de investitii, intreaba, cere sfatul, cere feed-back.

  • 15. Te consuma esecul. Oamenii de afaceri isi poarta esecurile ca pe medalii de onoare, scrie Entrepreneur.com. Aici am putea compara falimentele in business si cu ranile capatate in lupte de marii razboinici.

Asta nu inseamna ca antreprenorii se bucura sau ca vor sa esueze. E de rahat sa inchizi o afacere si sa pierzi totul, dar aceste obstacole iti sunt necesare pentru a deveni cat poti tu de puternic. Esecul e groaznic, dar nu-l lasa sa te doboare. Invata din greseli si mergi mai departe!

  • 16. Nu-ti propui obiective zilnice. Dis-de-dimineata, primul lucru pe care e bine sa il faci dupa ce te dai jos din pat: scrie-ti cateva obiective pe care vrei sa le indeplinesti in ziua aia. Acest obicei te va inspira si te va impinge zilnic peste limitele tale, pentru a-ti atinge obiectivele.

Cand iti scrii pe o hartie obiectivele, te ajuta sa le acorzi prioritate. De exemplu, in loc sa stau pe cap cu mai multe facturi restante de 100 de lei, mai bine ma concentrez pe una sau pe doua facturi de 1.500 de lei.
 
  • 17. Gandirea negativa. "Succesul pe termen lung nu este posibil fara o gandire pozitiva" - scrie Corley.

Fereste-te de gandurile astea rele: indoiala fata propriile capacitati, neincrederea in atingerea obiectivelor, notele sau mediile proaste de la scoala, concurenta dura, lipsa de concentrare.

  • 18. Nu strangi active. "Nu te vei imbogati niciodata dintr-un job. Nici din banutii pe care ii strangi intr-un borcan. Deci, cum se poate construi averea?", se intreaba Brandon Turner, investitor de risc la BiggerPockets.com.
Raspunsul: "Activele, cum ar fi o afacere profitabila, un portofoliu de actiuni in crestere sau investitiile in imobiliarele potrivite".

Tine minte ca masina si gadgeturile stralucitoare sunt "pasive care te jefuiesc de viitoarea avere". In schimb, concentreaza-te pe "acumularea de lucuri care vor produce bani pentru tine pe termen lung".

  • 19. Iti cauti scuze. Scuzele sunt printre cele mai mari obstacole in calea imbogatirii. E simplu sa te scuzi cand incerci sa intelegi de ce esti inglodat in datorii si nu faci bani. Sa spui ca vrei "sa traiesti clipa" e cea mai proasta scuza pentru faptul ca nu muncesti acum pentru un viitor prosper. Inceteaza sa te mai scuzi si treci la treaba!

Exemplu: Nu iti face griji ca nu poti face economii cand tu te cufunzi in datorii. Plateste datoriile si pe urma incepe sa strangi bani si sa investesti. Daa nu castigi destul, mai ia-ti un job, vinde chestii pe net sau livreaza pizza! Sigur, nu vei scapa de problema, dar macar scapi de toate scuzele alea.

  • 20. Ignori regula 70/30. La sistemul general de taxe din America, Jim Roth, o autoritate in business, a formulat regula 70/30.

 "Dupa ce platesti la stat partea ta de taxe, invata sa traiesti cu restul de 70% din venit dupa impozitare. Acestea sunt necesitatile si luxul pentru care platesti", spune el. Din banii cu care ramai si dupa astea, Roth sugereaza ca ar fi bine sa aloci o treime pentru acte de caritate, o treime pentru investitii de capital si o treime sa-i pui deoparte. La incept nici n-o sa observi, dar dupa zece ani diferentele sunt imense.

Citeste mai mult pe Entrepreneur.com
Parallax

Vizualizari
4095
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Penibil Muncești. Deci, ești prost. Cine muncește n-are timp să castige. Restul articolului e bullshit.
poza de profil
Ma intreb... ...cat de mult o fi citit Videanu, de exemplu, daca s-a imbogatit atat. Nicolae Iorga si altii ca el, ar parea niste analfabeti pe langa eruditul Videanu...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri