Raluca Abrihan

9 intrebari pe care ar trebui sa ti lepui inainte de a te angaja intr-un startup

Imagine principala
9 intrebari pe care ar trebui sa ti lepui inainte de a te angaja intr-un startup
Daca ai o experienta vasta intr-un anumit domeniu si un startup te vrea
in echipa lui sunt cateva lucruri pe care ar fi bine sa le stii inainte
de a renunta la jobul dintr-o multinationala. Sa lucrezi pentru un
startup iti poate aduce multe beneficii, printre care, poate cel mai
important ar fi timpul de lucru mai flexibil, dar acestea vin si cu o
serie de riscuri.


​Iata cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le pui inainte de te angaja intr-o companie mica, aflata la inceput de drum:

1. Fondatorul startup-ului se afla la prima companie lansata?

Acesta nu trebie sa fie intotdeuana un criteriu de baza. De altfel, sunt cateva exemple de oameni de afaceri foarte cunoscuti care au reusit sa dea lovitura din prima, precum Mark Zuckerberg sau Larry Page. Dar e bine de stiut ca statisticile arata ca 85% dintre startup-uri esueaza. Daca fondatorul a mai construit si vandut si alte companii inainte, riscul unui esec scade la 25%.

2. Are compania fondurile necesare?


Startup-ul dispune de capital sufiecient pentru a rezista cel putin un an? (daca firma are finantare pentru a se sustine doar pe 6 luni sau mai putin putem spune ca a deja a iesit din joc). “O finantare buna” presupune implicarea unor fonduri sau invetitori care sunt dispusi sa incheie un acord si pentru o a doua runda de investitie. Dar daca fondatorii unuui startup-ul se bazeaza doar pe banii familiei si ai prietenilor, care abia le-ar ajunge pentru un an de functionare atunci riscul este prea mare.

3. Crezi in ce promite startup-ul?


Este direcotorul firmei suficient de creativ pentru a pune in practica ideea startup-ului? Tu gasesti utilitatea produsului pe care vrea acesta sa il lanseze pe piata? Il vezi folosit de cel putin 1 milion de utilizatori? Daca nu poti sa raspunzi afirmativ la aceste intrebari, este evident ca ar trebui sa te mai gandesti daca accepti jobul oferit.

4. Crezi ca valoarea la care a fost evaluat startup-ul este realista?


Imagineaza-ti ca ai avea in cash toata suma la care a fost evaluat startup-ul. Crezi ca ai putea cu acei bani sa scoti pe piata un produs/un startup mai bun? Spre exemplu, daca ai avea 46 de miliarde de dolari ai putea sa iesi pe piata cu un produs care sa bata Uber? Sunt foarte multe startup-uri in piata cu a caror valoare declarata, transpusa in cash ai putea sa construiesti competitori mult mai puternici.

5. Ce ai de invatat din jobul pe care ti-l ofera?

 
Asigura-te ca, in cel mai rau caz, in care ai judecat totul gresit si ai facut alegerea proasta, macar ai avut ceva de invatat din punct de vedere profesional, din acel job, ca ai devenit mai bun si poti sa iti cauti imediat un alt loc de munca mai bun.

6. Cat de bine se inteleg partenerii care detin compania?


Intreaga cultura a unei companii se construieste de sus in jos. Asa ca, daca partenrii care au pus bazele companiei nu se inteleg, intreaga firma va avea de suferit. De asemenea, incearca sa observi cum se desfasoara relatia sefilor cu ceilalti angajati ai companiei. Barfa nu e un lucru bun! Si este important sa isi vada cu ochi buni angajatii, sa nu ii subestimeze, in caz contrar nu ar trebui sa lucrezi pentru ei.

7. Care sunt tendintele din piata?


Trebuie sa te documentezi despre intrega pita in care activeaza compania, sa vezi care sunt trendurile. Daca piata o duce prost, indiferent cat de buna este ideea startup-ului si cat de bine ar fi el cladit, acesta s-ar putea sa nu reziste din cauza factorilor externi.

8. Pe cand o listare la bursa?

Nu poti sa pui aceasta intrebare in interviul de angajare. Orice exit al unei companii este destul de greu de estimat. O companie buna ar putea sa astpte si 7-10 ani pana la o posibila listare. De ce? Pentru ca daca este foarte buna, cu siguranta creste mai repede decat piata. Si in acest caz ar trebui sa ramana nelistata cat de mult posibil pentru a creste beneficiile de care dispun actionarii si angajatii. Incearca sa vezi cat de interesati sunt proprietarii de un posibil exit. Sunt cativa care nici nu isi pun problema.

9. Cat de aproape este trecerea pe profit?

Unele startup-uri s-ar putea sa fie la ani distanta de profit. Dar partea buna in a lucra pentru o companie care are marje de profit bune (nu neaparat valoarea profitului in sine) este ca acestea vin de cele mai multe ori cu avantaje.

Sursa: Techcrunch.com
Parallax

Vizualizari
98
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri