CZ

Analiza: Cum alegi banca potrivita pentru firma ta

Imagine principala
Analiza: Cum alegi banca potrivita pentru firma ta
Deschiderea unui cont bancar pentru capitalul social si operatiuni este una dintre conditiile de indeplinit pentru constituirea unei firme. Cum iti alegi banca la care sa iti
tii contul pentru firma, daca
te-ai hotarat sa intri in afaceri? StartupCafe a facut o scurta analiza pentru fundamentarea alegerii bancii.

Pentru a deschide o societate cu raspundere limitata (SRL), trebuie sa constitui un capital minim de 200 de lei, intr-un cont bancar.

De regula, la banca trebuie sa te prezinti cu urmatoarele documente pentru deshiderea contului:

  • Actul Constitutiv (copie si original);
  • Rezervarea denumirii firmei la Oficiul National al Registrului Comertului;
  • Cartea de identitate a titularului si a eventualilor imputerniciti;
  • La banca se completeaza cererea pentru deschiderea contului de capital social si specimenul de semnatura pentru imputerniciti (daca e cazul);
  • Dovada depunerii sumei in cont se prezinta la Registrul Comertului.

La alegerea firmei, este bine sa tinem cont atat de costurile serviciilor, cat si de aspectele practice:

1. Comisioane de deschidere si de administrare pentru conturi in lei si valuta.
2. Comisionul de depunerea banilor.
3. Comisionul pentru incasarile firmei (banii pe care ti-i vireaza clientii).
4. Comisionul de retragere a numerarului.
5. Posibilitati de online banking.
6. Comisionul la transfer catre alte banci.
7. Comisionul la transferul interbancar in alte state UE.
8. Costurile pentru serviciile POS (daca ai un magazin).
9. Costurile pentru serviciile e-commerce (pentru magazine online).
10. Cat de vasta este reteaua de sucursale, oficii si bancomate si ce distributie teritoriala are.


Dupa criteriile privind costurile operatiunilor curente, putem lua in calcul si altele:

11. Depozite si alte solutii de economisire pentru firme (dobanzi, comisioane, termen - de urmarit).
12. Schimb valutar - cursuri preferentiale pentru clientii constanti ai bancii.
13. Credite pentru IMM-uri - in ce masura li se ofera in conditii mai bune credite firmelor cu istoric in relatia cu banca.


Principalele banci din Romania spun ca deschid conturi curente pentru operatiunile firmelor in diferite conditii:

BRD: comision zero la deschiderea contului curent, gratuitate la depunerea de numerar in contul curent propriu, posibilitatea deschiderii de conturi in diverse valute, acces la diverse produse si servicii bancare (card de debit, BRD@ffice, depozite, produse de creditare). Amanunte despre costuri, AICI.

BCR. Printre altele, banca ofera Contul Antreprenor. Potrivit BCR, cu acest serviciu, antreprenorii au comision zero de administrare a contului principal, a inca unui cont in lei si a unui cont in euro. In forma cea mai simpla (PLUS), poti face gratuit in fiecare luna 2 plati interbancare, 1 incasare interbancara in lei si o retragere de la ATM BCR. Mai multe amanunte AICI .  Lista completa a comisionarelor BCR pentru persoane juridice, AICI.

Banca Transilvania: accesarea produsului cont de capital social nu implica costuri pentru antreprenor, comision zero la deschiderea contului, se pot face operatiuni intrabancare si interbancare (plati si incasari), ridicari si depuneri de numerar gratuit, in lei si orice valuta, in limita a 200 de lei, intr-un interval de cel mult 12 luni. Pentru operatiunile efectuate, se platesc comisioanele dupa fiecare tranzactie, iar in momentul in care valoarea cumulata a acestor comisioane atinge suma de 400 de lei, clientului ii sunt returnati (virati pe cont) cei 200 de lei. Comisionul pentru administrarea lunara a contului curent este de 5 lei/luna, indiferent de numarul de conturi (comisionul este inclus in voucher-ul de 200 de lei oferit prin accesarea Contului de Capital Social). Pentru Startup-uri (maximum 12 luni vechime), comisionul de deschidere si cel de de administrare sunt zero (timp de 12 luni de la deschiderea contului, la administrare), zero fiind si costul la abonamentul de internet banking. Mai multe amanunte AICI.

ING Bank. Ofera mai multe versiuni de pachete si servicii pentru operatiunile firmelor. O posibilitate este pachetul ING Profesional, la care banca spune ca nu percepe comision de administrare start-up-urilor (firme cu pana in 12 luni vechime) timp de 12 luni de la deschidere. Altfel, firma plateste comision de administrare lunar de 25 de lei, daca deruleaza mai putin de 10 plati, de orice tip, pe luna. Nu se iau in calcul transferurile intre conturile proprii. Aceste pachete sunt valabile pentru firme cu cifre de afaceri si rulaje bancare prin ING mai mici de 22 de milioane de lei.  Contului start-up i se pot atasa toate tipurile de carduri disponibile pentru companii. Patronul isi poate plati salariatii pe carduri fara sa mai plateasca un comision de transfer, daca si ei au conturile la ING. Mai multe amanunte, AICI.

Raiffeisen Bank. La contul curent pentru IMM-uri abonamentul lunar este gratuit, iar in afara segmentului IMM costa 40 de lei. Apoi se adauga taxa de 12 euro plus TVA pentru token-ul folosit la tranzactiile electronice. Transferurile intre conturile proprii nu au comision, iar platile interbancare in lei sunt taxate cu un comision de 1 leu. Platile intrebancare in valuta au comision intre 2 si 8 lei, plus un comision pentru BNR (51 de bani pentru valori sub 50.000 de lei echivalent si 6 lei pentru valori peste 50.000 de lei), in functie de suma transferata. Mai multe amanunte, AICI.
Parallax

Vizualizari
10119
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Conturi Deci eu va pot spune asa, am fost si sunt inca beneficiarul a mai multe conturi, si sincer sa fiu aproape toate bancile au hibe. Problema este doar cat sunt de mari acele hibe. La Transilvania te comisioneaza de zici ca lucrezi tu pentru banca si nu invers. La BCR am facut un contract si cand a fost sa vad efectele contractului nu s-a mai gasit formularul de CONT EXPERT PLUS BCR samd. Deci concluzionand toti sunt o apa si un pamant! Si afirm asta in deplina cunostinta de cauza.
poza de profil
Bianca
Yamaguchi
Hmm articolul este foarte general. As fi beneficiat de un tabel prin care sa pot compara bancile intre ele si comisionul. Ar fi fost super daca as fi avut si un top 3 pentru diverse tipuri de startupuri majore. Doar citind articolul, tot nu stiu ce banca sa aleg :(

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri