CZ

Crezi ca obsesia ta pentru rezultate iti va ajuta copilul sa ajunga om de afaceri? 9 pasi din leagan in business

Imagine principala
Crezi ca obsesia ta pentru rezultate iti va ajuta copilul sa ajunga om de afaceri? 9 pasi din leagan in business
Spiritul antreprenorial se invata si se dezvolta de la varste fragede. Inca din copilarie, cei mai multi dintre noi am fost pregatiti de parinti, invatatori si profesori pentru a ne angaja, la maturitate, intr-un job cat mai bun si mai bine platit. Cati dintre noi am fost, insa, educati sa cream locuri de munca, sa facem afaceri sa le platim altora salariile?

O lista de sfaturi pentru parinti se desprinde din ceea ce spun trei antreprenori si specialisti in coaching si training. Rhett Power scrie in publicatia de business Inc.com despre metodele prin care poti sa-ti transformi copilul de azi in liderul de maine. Dr. Travis Bradberry, presedinte al companiei de coaching si training bazate pe inteligenta emotionala Talentsmart, vine si el cu sfaturi. In fine, Stacia Pierce, specialista in coahing si manager, scrie, pe un blog al Huffington Post, despre secretul de a-ti abilita copilul sa ajunga om de afaceri.

StartupCafe a identificat 9 metode de a-ti indruma copilul catre afaceri:

1. Nu-ti dadaci copilul prea mult. Fa un pas inapoi, lasa-ti copilul sa inteleaga cine este si cum sa se descurce in viata, recomanda Rhett Power. De asemenea, este important sa-ti lasi copilul sa-si rezolve singur anumite probleme. "Daca parintii le rezolva mereu copiilor problemele, cei mici nu-si vor dezvolta niciodata abilitatile critice de a sta pe propriile picioare", avertizeaza Travis Bradberry.

2. Asculta-ti copilul. Ca parinte, e bine sa fii deschis la pasiunile copilului tau. Vorbeste cu el despre pasiunile pe care le are si despre lucrurile la care este deja bun. "Exista ceva pe care il poti valorifica inca de pe acum", considera Stacia Pierce. Inca din adolescenta, se poate contura un viitor antreprenor. Michelle Phan avea 19 ani cand a inceput sa inregistreze clipuri si tutoriale de machiaj pe You Tube, in 2006. Nu a trecut mult timp si pasiunea ei pentru make up s-a transformat in business . In 2010 a incheiat un contract cu Lancome, care a cooptat-o pe tanara americanca de origine vietnameza ca make-up artist oficial al companiei. A urmat o colaborare cu L'Oreal, pentru ca in prezent Michelle sa vanda kituri de machiaj sub brandul Ipsy, o companie care a ajuns sa fie evaluata la 100 de milioane de dolari.

Este important sa-ti asculti copilul, dar trebuie sa-l inveti si pe el sa-i asculte pe ceilalti. Asta ii va dezvolta abilitati de lider in raport cu cei pe care ii va conduce ca om de afaceri. "Una dintre cele mai importante calitati ale unui lider este abilitatea de a-i asculta pe cei pe care ii conduce", crede Power.

3. Invata-l sa-si asume responsabilitatea pentru faptele sale. "Liderii nu dau vina pe cineva si nici nu arata cu degetul!" - decreteaza Rhett Power. Copiii trebuie sa invete de mici sa-si asume deciziile dificile. Daca luam deciziile grele in locul lor, copiii nu vor invata niciodata sa si le asume, mai spune Powell. La fel, trebuie sa-ti inveti copilul sa recunoasca meritele altora. Spritul de echipa se bazeaza  pe recunoasterea contributiei fiecaruia.

Pe aceeasi linie, trebuie sa ne invatam copiii sa faca ceea ce spun ca fac. "Walk the talk", cum spun americanii. Liderii autentici sunt sinceri si nu dau nastere la suprize neplacute, iar copiii pot fi invatati sa deprinda acest comportament - crede, la randul sau, Bradberry. Mai departe, daca parintele are o afacere, poate sa-si lase fiul sau fiica sa exploreze cotloanele business-ului si sa-si dezvolte un interes autentic. "Nu-ti impune, insa, propria viziune asupra copiilor, da-le voie sa incerce si altceva, daca vor! Poate vor sa te urmeze in afacere sau poate vor sa mearga pe cont propriu" - spune, la randul sau, Stacia Pierce, pe blogul publicatiei Huffington Post.

4. Lasa-l sa guste si esecul. "Daca nu-ti lasi copilul sa cada, niciodata n-o sa invete sa se ridice de la pamant", cand va fi nevoie, avertizeaza Rhett Powell. Trebuie sa ne lasam copiii sa isi asume riscuri si sa guste si infrangerea. "Succesul in viata si in business se bazeaza pe risc. Cand iti ocrotesti exagerat copilul, nu-l lasi sa-si asume riscuri si sa suporte consecinte. Drumul catre succes este pavat cu esecuri. Daca incerci sa-ti aperi copiii de esec, pentru a-si creste stima de sine, vor avea dificultati in a suporta esecul" - sustine Travis Bradberry.

El avertizeaza ca unii dintre parinti sunt obsedati de succes. "Nu deveni obsedat de succesul copiilor tai! In loc sa-i faca pe copii mari performei, focalizarea pe rezultate le va crea tot felul de probleme celor mici. Marii lideri se inconjoara cu oameni performanti, pentru ca stiu ca nu pot face totul singuri. Copiii care sunt pusi sa se concentreze numai pe premii si rezultate nu vor intelege asta", mai spune el.

5. Arata-i ca si tu esti slab. La varstele cele mai fragede, copiii tind sa isi priveasca parintii ca pe niste fiinte perfecte. Arata-i ca esti om si ca si tu faci greseli! "Pentru a se dezvolta ca lideri, copiii au nevoie sa vada ca oamenii pe care ii admira nu sunt infailibili. Liderii trebuie sa fie capabili sa isi proceseze greselile, sa invete din greseli si sa se perfectioneze. Copiii nu pot sa faca asta, daca sunt coplesiti de vina. Au nevoie de cineva - o persoana in carne si oase, vulnerabila - care sa sa ii invete cum sa-si abordeze greselile si sa invete din ele. Trebuie sa-i arati cum ai facut tu cand erai ca ei", spune Travis Bradberry.

6. Sustine-ti copilul. Totusi, sa nu-ti dadacesti copilul nu inseamna ca nu trebuie sa-i oferi ajutor si sustinere atunci cand are nevoie. Tineri antreprenori se plang, la inceput de cariera, ca parintii le spun sa-si ia un job adevarat. "Daca iti arata ca vrea sa-si urmeze pasiunea, lasa-ti copilul sa-si lanseze propria afacere. O sa vada el cum o sa fie. Sprijina-i decizia oferindu-i si ajutor material. Cativa antreprenori si-au inceput afacerile cu imprumuturi de la parinti", afirma Pierce.
 
7. Spune-i "nu". Sa-i faci mereu pe plac inseamna sa-i limitezi copilului dezvoltarea ca lider. "Pentru a reusi ca lider, o persoana trebuie sa fie capabila sa astepte multumirea pentru mai tarziu si sa munceasca din greu pentru lucrurile care conteaza intr-adevar. Copiii au nevoie sa-si dezvolte aceasta practica. Au nevoie sa-si fixeze obiective si sa simta bucuria de a lucra sarguincios pentru a le atinge. Sa le spui <nu> ii va dezamagi momentan pe copiii tai, dar vor trece peste asta. In schimb, nu vor putea trece peste a fi razgaiat" - avertizeaza Travis Bradberry .

8. Invata-l sa fie bun. Bunatatea sudeaza oamenii diferiti in echipe eficiente. "Oamenii sunt receptivi la bunatatea altora", considera Powell.  

9. Am mai adauga pe lista si "scolile de antreprenoriat" pentru tineri. Si in Romania sunt mai multe organizatii non-guvernamentale care ofera tinerilor mentorat, indrumare, cursuri pentru afaceri. Cateva exemple sunt Junior Chamber International (JCI) Romania, Romanian Business Leaders (RBL) , Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR). "Scolile de antreprenori au doua roluri importante: 1. sa ii familiarizeze pe tineri cu elementele de business de care au nevoie cand incep o afacere si 2. sa ii pregateasca mental sa reziste mediului adesea ostil. Si cand vorbesc de mediu ostil sa stiti ca nu e numai mediul administrativ, ci si de multe ori familia. <<Hai, mama, ia-ti si tu un job la o banca, sa intri in randul lumii. Stie taica-tau pe cineva la ... (institutie de stat la care n-ai vrea sa lucrezi o mie de ani)>>", spune Sergiu Negut, om de afaceri si mentor in antreprenoriat.

"Antreprenoriatul in sine, insa, nu se invata in scoala, ci se face in teren, vanzand, se face la clienti. Asta este cel mai important. Te poti pregati in multe moduri, cu cursuri, citind carti, dar cel mai important este sa incerci. Si mai zic eu, sa ai cativa sfatuitori cu experienta", avertizeaza, insa, el, intr-o intalnire online pe HotNews.

Mai multe puteti citi aici:

8 Powerful Ways To Mold Children Into Leaders

6 Secrets to Empowering Your Children to Start a Business

8 Powerful Ways To Mold Your Children Into Leaders

Scoala pentru antreprenori? Dragos Anastasiu si Sergiu Negut au discutat online despre proiectele Romanian Business Leaders (RBL) pentru dezvoltarea antreprenoriatului
Parallax

Vizualizari
157
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri