CZ

Business IMM: Cum arata un contabil bun? 5 afaceri, 1 specialist si 2 mari categorii de contabili

Imagine principala
Business IMM: Cum arata un contabil bun? 5 afaceri, 1 specialist si 2 mari categorii de contabili
​Antreprenorii cu afaceri mici si mijlocii trebuie sa-si caute contabili cu viziune larga de business, care au capacitatea sa anticipeze problemele spcifice inainte ca ele sa apara in firma, considera Gabriel Sincu, Executive Director, Tax Advisory Services la compania de consultanta Ernst&Young Romania. 5 antreprenori cu afaceri IMM din Romania au povestit StartupCafe cum si-au ales ei contabilul.

Gabriel Sincu, Executive Director, Tax Advisory Services la EY Romania, imparte contabilii in doua mari categorii: "bookkeeper" si "accountant".
"Provocarea pentru un antreprenor este sa gaseasca un contabil din categoria accountant", crede el.

Potrivit lui Sincu, acest tip de contabil, accountant, "are o viziune mai larga, intelege business-ul, are atitudine pro-activa, de multe ori vede problemele inainte ca ele sa apara si vine intotdeauna cu idei si solutii".

In schimb, bookkeeper-ul "este un executant pasiv, personajul care introduce niste date intr-un sistem si iti prezinta rezultatele seci". "Din pacate, in piata din Romania sunt prea putini cei din categoria accountant, majoritatea sunt book-keepers", afirma Sincu.

Potrivit acestuia, pentru o firma la incept de drum contabilul ar trebui sa aiba urmatoare calitati:

- "Este pe aceeasi lungime de unda" cu antreprenorul.

- Pentru un start-up contabilul este in acelasi timp si consultant fiscal, si consultant de business, cateodata si "un pic" avocat.

- E mare nevoie ca respectivul contabil sa aiba referinte bune, sa fie recunoscut ca un profesionist priceput si sa fie deschis tot timpul la dialog.

- Deschis la minte, orientat in teren, pus la punct cu legislatia si intotdeauna cu un pas inaintea evenimentelor.


"Si, foarte important, contabilul trebuie sa aiba simtul umorului, pentru ca la modul in care se schimba legislatia contabila si fiscala in Romania, dictonul <<Zambeste, maine va fi si mai rau!>> va ramane valabil mult timp de-acum inainte", glumeste Gabriel Sincu.

Ca forma de relationare, contabilii mai pot fi impartiti in 3 categorii: contabili angajati in firma (full time sau part time), contabili individuali (eventual ca persoane fizice autorizate) care isi ofera serviciile mai multor firme simultan si, in al treilea rand, firme de contabilitate.

"Din experienta pot sa va spun ca solutia de a externaliza functia contabila - catre un contabil independent sau o firma de contabilitate - este cea mai des intalnita: ia de pe umerii antreprenorului povara birocratica iar serviciile primite sunt de la oameni de calitate, cu experienta si expunere in domeniu. Avantajul unei firme de contabilitate fata de un expert independent este acela ca vorbim de obicei de o echipa mai extinsa care poate raspunde mai repede cerintelor, iar efectul de <<bottleneck>> (blocaje cauzate de volumul mare de munca in raport cu posibilitatile - n.r.) se face mai putin simtit. Dar exista birouri de contabili independenti care au angajati, lucru care poate rezolva aceasta problema
" - spune specialistul de la EY Romania.

Ce spun atreprenorii: unde si cum si-au gasit contabil

Pretul si increderea pe care o ofera contabilul par sa fie principalele criterii dupa care antreprenorii romani din zona IMM isi aleg serviciul de contabilitate. De regula, un contabil individual percepe in jur de 200 de lei pe luna de la o firma mica, ce emite in jur de 50 de facturi pe luna. Pentru acesti bani, contabilul primeste documentele de la firmele respective, dar daca se deplaseaza el la firme, tariful poate creste pana la 700 de lei sau mai mult. In mod normal, in banii acestia intra si reprezentarea la controalele autoritatilor. Bineinteles, sunt contabili care percep tarife lunare si de 100 de lei sau mai putin pentru servicii mai simple cum sunt cele prestate persoanelor fizice autorizate.

Corpul  Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati (CECCAR) are pe site un motor de cautare a contabililor care sunt membri ai organizatiei, pentru fiecare judet . In general, insa, firmele mici din Romania isi gasesc contabil cautand pe Google sau interesandu-se la prieteni.

Cinci antreprenori IMM din Romania au povestit StartupCafe cum si unde si-au gasit contabilul:

Catalina Brinza, 33 ani, detine un magazin online www.allboutique.ro si are 2 angajati. Ea si-a ales un prieten ca si contabil, la care apeleaza lunar. "L-am ales pentru ca am incredere in el si experienta lui, este membru CECCAR, este la curent cu toate modificarile legislative, dar si pentru pretul preferential", spune Catalina. Ea nu si-ar lua, insa, un contabil rigid in gandire si in practica. "La un contabil urasc lipsa de comunicare, sa nu iti spuna ce implicatii au modificarile legislative asupra afacerii tale, sa nu te ajute cu sfaturi pentru o mai buna gestionare a activitatii, sa dea raspunsuri doar pe baza codului, fara sa vina si cu alte <<artificii>> sau solutii salvatoare, daca e cazul", mai povesteste ea.

Alexander Stoica-Marcu are numai 18 ani si, imprena cu fratele sau, deja si-a facut un SRL-Debutant in productie de softuri si insigne personalizate. El spune ca are 3 angajati la firma sa, Mixture Industries SRL-D. Cum si-a gasit contabil? "Pe Google, primul rezultat la search-ul <<contabil srl-d Constanta>>. E o firma de contabilitate. M-a interesat foarte mult sa cunoasca la perfectie entitatea juridica SRL-D si de toate beneficiile acesteia, plus disponibilitatea".

La randul ei, Roxana Popa, 35 de ani, are o firma de consultanta pentru afaceri cu fonduri europene, Vision Group Consulting Management SRL. La fel ca Alexander, si ea spune ca si-a cautat contabilul "pe Google" si a optat pentru o firma de contabilitate care ii ofera acoperire prin raspunderea contractuala. Principalele criterii dupa care si-a ales contabilul: "calitatea serviciilor oferite, disponibilitate, fluxl rapid si complet de informatii actualizate si, cel mai important, acoperirea prin raspunderea contractuala". "Nu as alege niciodata un contabil la care sa apelez cand am nevoie", mai spune Roxana. Cel mai mult la un contabil uraste rigiditatea.

Sorin Popa, 27 de ani, coproprietar al scolii de programatori Jademy - IT Jobs Academy, a mers pe solutia recomandarilor cand si-a ales serviciile de contabilitate. "Am schimbat firma de contabilitate o data, pe ambele firme le-am ales prin recomandari", povesteste tanarul antreprenor, care are deja 6 angajati in firma sa. Initial, si-a ales serviciile de contabilitate dupa criteriul pretului, dar apoi s-a orientat catre calitate, odata cu dezvoltarea propriei societati. "Pe masura ce nevoile noastre au devenit mai sofisticate si, odata ce am inteles ca un contabil nu este doar o comoditate, calitatile care au contat in alegerea celei de-a doua firme de contabilitate au fost: 1. calitate 2. pret 3. experienta si cunostinte in domeniu". Definitia contabilului enervant, in viziunea lui Sorin: "Lipsa de rabdare sa-ti explice clar atunci cand ai intrebari - aroganta".

Andrei Iordan este un antreprenor cu experienta deja. Fima sa, Winfo, vinde solutii software de business intelligence in Romania. El a apelat la serviciile unei firme de contabilitate, pe care a ales-o in urma recomandarilor de la prieteni. "Am ales in primul rand o firma de contabilitate care sa-si asume si raspunderea actiunilor. Am plecat de la recomandari ai apoi am fost multumiti de servicii", spune Andrei Iordan.

Desigur, contabilitatea este o profesie complexa, iar functiile si caracteristicile sale variaza de la o afacere la alta chiar si in zona micilor antreprenori. Daca avem firme sau persoane fizice care realizeaza venituri independente, avem contabilitate in partida dubla sau in partida simpla, spre exemplu.

Prin urmare, lista ramane deschisa.
Parallax

Vizualizari
2493
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Exista asa ceva? 200 lei/luna pentru contabilitate la o firma cu 50 de facturi? Unde se gaseste asa ceva? Nu vreau sa ma gandesc la nivelul calitatii serviciilor...
poza de profil
Plus "software-user" Subscriu la cele de mai sus cu observatia ca mai exista o categorie, cea de "accounting software user".E plin de oferte de servicii gen "tin contabilitate" lansate de persoane care au facut un curs de 6 luni de contabilitate, au calculator si si-au downloadat sau chiar cumparat un program de contabilitate. De preferat acest soft va functiona introducand mot-a-mot documente primare (facturi, chitante, bonuri de benzina) si va genera automat note contabile standard; salariile se "tin" la minim pe economie, fara nici un spor sau alte farafastacuri si voila! balanta e gata, ce atatea fasoane. :(
poza de profil
Cum arata un contabil bun Daca un contabil este atat de bun si "vede" inainte ca un eveniment sa se produca de ce isi mai ofera serviciile pe bani putini cand poate sta pe "bursa" de unde poate castiga averi impresionante?Cine scrie srticolele acestea macar stie ceva despre practica in acesta meserie?Exista doar atat in contabilitate: practicieni si teoreticieni. REstul e ...can-can

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri