CZ

Ti-ai deschis firma? Acestia sunt 4 oameni pe care nu trebuie sa-i angajezi

Imagine principala
Ti-ai deschis firma? Acestia sunt 4 oameni pe care nu trebuie sa-i angajezi
​Cel putin patru tipuri de oameni este bine sa eviti sa angajezi, cand iti deschizi firma, in orice domeniu, potrivit publicatiei americane de business Entrepreneur.

Echipa este esentiala pentru orice om de afaceri, mai ales in startup, asa ca aceste 4 idei ar putea ajuta antreprenorii romani cand se gandesc pe cine sa ia langa ei in firma.

Desigur, pot fi si exceptii, insa americanii de la Entrepreneur cred ca, in general, oamenii acestia trebuie evitati la angajare:

1. Rudele

Un var, un unchi, un fin - mai bine eviti sa-i angajezi in firma ta. Altfel, risti ca echipa ta sa fie afectata de patru factori: implicatii emotionale, pretentii nejustificate, scurgeri de informatii din firma si perceptia nepotismului.

Sa le luam pe rand... Adam Callinan, antreprenor si venture investor, crede ca implicatiile emotionale negative sunt inevitabile cand iti angajezi rudele. Gandeste-te la situatia in care esti seful varului tau si trebuie sa-l critici pentru un esec sau sa-i ceri sa corecteze o eroare.

In privinta pretentiilor nejustificate, chiar daca patronul afacerii s-a inteles cu varul pe care il angajeaza ca acesta nu va fi favorizat in interiorul firmei si ca job-ul oferit nu este un cadou, ruda antreprenorului crede, in sinea ei, in subconstient, ca nu este un angajat obisnuit in firma. Iar aceasta situatie va afecta activitatea rudei in companie si rezolvarea disputelor.

In al treilea rand, cand iti angajezi un var sau un fin in firma, te poti astepta ca toate neamurile tale, familia extinsa - cu unchi, matusi, veri etc. - sa afle secretele companiei tale, sa stie in permanenta cum merge afacerea.
 
Nu trebuie neglijata nici perceptia nepotismului in randul echipei tale. Cand varul patronului va obtine o avansare sau o prima, chiar pe merit fiind, restul echipei va percepe acest lucru drept rezultat al favoritismului, cu efecte nocive evidente.

2. Angajatul orgolios si increzut.

Un ego prea mare dauneaza si in cazul angajatilor foarte bine pregatiti si talentati, crede Matt Ehrlihman, fondator si CEO al Porch.com. Nimic nu e mai rau decat sa gasesti un candidat foarte talentat pentru job si sa vezi mai tarziu ca orgoliul sau sta in calea a ceea ce este important. Intr-un startup nu e loc pentru egouri mari, indiferent cat de talentat sau experimentat este un angajat. Salariatii increzuti, orgoliosi, vanitosi se concentreaza numai pe performanta lor individuala si nu sunt dornici sa atinga obiectivele mari ale echipei.

3. Angajatul nepotrivit pentru firma.

Un om de afaceri isi creeaza firma impreuna cu o anumita cultura organizationala si cu valori specifice. Mai ales la primele angajari, este important ca antreprenorul sa isi contureze clar valorile si cultura organizationale si sa evalueze candidatii conform acestora. Este mai usor si necesita mai putina pierdere de timp sa tii stacheta ridicata decat sa angajezi pe cineva nepotrivit si pe urma sa incerci sa-l aduci la nivelul dorit dupa ce ai facut compromisul.

4. Cel care se teme de situatia incerta a unui startup.

Nu toata lumea apreciaza provocarile unice care vin odata cu stilul de viata dintr-un startup. Oamenii de afaceri la inceput de drum trebuie sa caute angajati capabili sa prospere in conditii incerte. Mai ales intr-un startup, unde planurile de drum nu sunt intotdeauna clare, ai nevoie de angajatii care au nazuinte de pionierat, care vor sa-si sape singuri drumul prin munte, pentru a duce afacerea inainte.
Parallax

Vizualizari
404
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri