Vlad Barza

Alexandru Lapusan, CEO Zitec: Handicapul startup-urilor romanesti este sistemul educational. Ni s-a spus ca daca vom invata foarte bine si vom sti toate virgulele de la problema, am rezolvat totul, dar in realitate nu este chiar asa

Imagine principala
Alexandru Lapusan, CEO Zitec: Handicapul startup-urilor romanesti este sistemul educational. Ni s-a spus ca daca vom invata foarte bine si vom sti toate virgulele de la problema, am rezolvat totul, dar in realitate nu este chiar asa
Zitec, unul dintre principalii producatori locali de aplicatii online, a anuntat recent noi investitii in startup-uri si are in "vizor" alte mici business-uri pe care sa le sustina. Despre diferenta dintre antreprenorii romani si cei din Occident si despre cum pune sistemul educational romanesc piedici in calea startup-urilor puteti citi in interviul realizat de HotNews.ro cu Alexandru Lapusan, seful Zitec.

Iata cateva dintre ideile enuntate de Alexandru Lapusan

- "Modelul actual al retelelor sociale nu este optim, fiindca un om care intra pe Facebook sa comunice cu prietenii, este asaltat de postari platite. Pentru o companie problema e ca, daca nu investeste constant in publicitate, postarile ei nu mai ajung la fani".
- Serviciile de IT vor fi tot mai scumpe pentru companiile din alte domenii fiindca salariile din IT sunt crescute de numeroasele multinationale de IT care isi deschid filiale aici.
- Tinerii romani nu au o "aplecare" spre voluntariat, nu prea sunt dispusi sa dezvolte proiecte personale.
- "Depinde ce intelegem prin startup, pentru ca acum oricine isi deschide covrigarie, spune ca are startup. Eu prin startup inteleg un mecanism economic nou care inca nu este validat"
- Romania este o piata mica in comparatie cu tari precum Germania sau Polonia si, de multe ori, succesul unei idei excelente de business depinde de inspiratia de a o lansa prima oara intr-o piata mare.
- Multi antreprenori romani se pricep la partea tehnica, stiu sa dezvolte produsul, dar nu iti vorbesc despre investitii, despre modelul de business si despre dezvoltarea afacerii.
- "De asta si mor foarte multe startup-uri, fiindca foarte multi antreprenori se impiedica de lucruri banale si sansele lor de supravietuire pe termen lung sunt foarte mici"
- "Daca te iei dupa prezentari, toate startup-urile iti explica ce fenomenale sunt la sase luni, 12 luni sau doi ani de la lansare, dar de fapt nu e chiar asa.",
- Zitec are 110 angajati si vrea sa ajunga spre 150 la final de an. Business-ul a fost de 3,3 milioane euro in 2014 si va depasi 4,5 milioane euro anul acesta
- Zitec a investit in mai multe startup-uri, cel mai recent in Londra si Amsterdam, iar in viitorul apropiat ia in calcul investitii in alte companii romanesti de diverse marimi.

Obiectivele pentru 2015: cresteri de peste 40% atat la numarul de angajati, cat si la cifra de afaceri

Zitec este specializata in dezvoltarea de produse si aplicatii online complexe, precum si de servicii de online marketing. Are peste 110 angajati, numarul a crescut cu 47 anul trecut si va creste si anul acesta spre 140-150. In primele patru luni ale anului numarul de angajati a crescut mai lent, insa au fost acoperite pozitii mai speciale pentru care a fost nevoie de cautari intense.

Ca si obiectiv de business, compania vrea sa mentina ritmul alert de crestere din ultimii ani. In 2014 cifra de afaceri a fost de 3,3 milioane euro, iar pentru anul acesta Alexandru Lapusan doreste depasirea valorii de 4,5 milioane euro.

Ca si balanta a veniturilor, 55% au fost realizate in strainatate si 45% in tara, estimarea fiind ca ponderea se va mentine. Preturile pentru clientii din strainatate sunt similare cu cele pentru clientii din tara "Asa mi se pare normal sa fie, clientii externi lucreaza cu noi nu ca suntem mai frumosi sau mai destepti, ci vin sa lucreze cu o firma din Romania findca suntem mai ieftini. Daca ar gasi pe strada lor din New York sau din San Francisco o firma la acelasi pret, ar lucra fara nicio indoiala cu firma aceea" Numarul de clienti a trecut de 100, iar Zitec si-a marit si numarul de startup-uri pe care le sprijina.

Zitec continua investitiile in startup-uri: Ii ajutam pe cei care sunt la inceput si au finantare, dar nu au o echipa tehnica

Zitec a investit in mai multe startup-uri din SUA, Olanda, Marea Britanie si Romania. Cele mai recente investitii anuntate totalizeaza 150.000 euro si s-au indreptat catre sustinerea a doua startup-uri: unul din Londra si altul din Amsterdam.

"Strategia noastra este sa-i ajutam pe cei care sunt abia la inceput, cei care au relatiile de business, au finantarea, dar nu au o echipa tehnica. Noi nu suntem un investitor financiar si nici nu avem perspectiva unui investitor financiar sau a unui angel investor"
, spune Alexandru Lapusan.

Practic, Zitec ajuta startup-urile furnizand servicii, nu virand bani "Din punctul meu de vedere nu este nicio diferenta. am vazut ca lumea sesizeaza in general o diferenta. Ei, daca ar fi primit banii acestia, tot pe servicii i-ar fi cheltuit (...) In plus, in acest mod vedem si cum evolueaza cifrele din platforma, aici vorbim de etape de startup, de companii care au numai cateva luni si deci nu putem vorbi de indicatori financiari. In momentul respectiv nu poti face o analiza financiara clasica si este vital ca noi sa intelegem echipa, sa lucram cu ei si sa vedem indicatorii platformei. Altfel, daca te iei dupa prezentari, toate startup-urile iti explica ce fenomenale sunt la sase luni, 12 luni sau doi ani de la lansare, dar de fapt nu e chiar asa.", spune seful Zitec.

Foarte recent Zitec a anuntat investitia in startup-ul londonez Citinite prezentat ca fiind "un instrument de marketing inteligent pentru viata de noapte" care isi propune sa devina resursa principala pentru promovarea evenimentelor la nivel global.

In versiunea sa initiala, solutia mobila oferita de Citinite va permite organizatorilor de evenimente si managerilor de localuri sa isi publice si sa isi promoveze evenimentele desfasurate in diverse locuri din Londra, in timp ce utilizatorii finali vor primi recomandari de evenimente, in functie de preferintele lor. La Citinite  sunt doar cativa oameni si echipa trebuie sa dovedeasca faptul ca poate atrage multi colaboratori si trebuie sa aiba priza la public, insa produsul este foarte aproape de lansare.

O alta investitie facuta de Zitec a fost intr-un startup din Amsterdam numit cosQuare care intentioneaza sa devina "prima retea de socializare dedicata companiilor", incluzand totodata optiunea de cumparare imediata. Astfel, cumparatorii care interactioneaza prin intermediul acestei platforme pot discuta, analiza si cumpara produse direct de pe cosQuare, fara a mai fi redirectionati catre site-urile companiilor sau ale unor distribuitori.

Lapusan spune ca actualul model de retele sociale nu este optim pentru relatia companie-client, iar cosQuare poate rezolva asta. Modelul actual nu este optim fiindca un om care intra pe Facebook sa comunice cu prietenii este asaltat de postari platite, in timp ce pentru o companie problema e ca, daca nu investeste constant in publicitate, postarile nu mai ajung la fani. "cosQuare mizeaza pe o retea sociala orientata strict catre intentia de cumparare si daca sunt fan al unei marci, voi primi o postare despre lansarea unui produs nou. Nu este spam, ci e important pentru mine, fiindca de-asta sunt in retea. Ca si companie, in loc sa ai milioane de like-uri la o poza cu pisici, ii vei avea doar pe cei care sunt strict interesati de acel produs, iar compania poate intra mult mai usor in legatura cu clientii".

Produsul va fi o aplicatie mobila complexa care ar trebui lansata spre final de 2015. Zitec ii ajuta sa-si construiasca atat serviciul, cat si firma "Vorbim de startup-uri. Oamenii aceia nu au experienta foarte mare, nu au mai devoltat software"

De ce "mor" atatea startup-uri si care e problema antreprenorilor priceputi doar la tehnica


De asta si mor foarte multe startup-uri fiindca foarte multi antreprenori se impiedica de chestii banale si sansele lor de supravietuire pe termen lung sunt foarte mici intr-o lume foarte tehnica. Ei bine, noi putem oferi mult aici", spune Alexandru Lapusan.

In Romania, Zitec sprijina editura HAC!BD care publica revista Harap Alb Continua. Zitec i-a ajutat pe partea de aplicatii pe mobile si le-a creat platforma care va permite oricui sa publice comic books. "Au crescut echipa, iar in luna mai lanseaza un al doilea titlu ca si editura (...) Aici am venit si cu un ajutor financiar, nu doar cu servicii", spune seful Zitec.

Antreprenorii romani din IT sunt diferiti fata de cei occidentali prin raportul dintre cunostiintele tehnice si cele de business. In plus si sistemul de invatamant este gresit conceput la noi si nu-i motiveaza pe tineri sa dezvolte singuri proiecte din care sa invete.

 "Daca ne uitam la antrepenorii romani din IT ei au background tehnic, dar le lipseste partea de business si in Romania toti iti explica modul in care vor construi un produs minunat, dar nu iti vorbesc nimic despre modelul de business, despre investitii, despre dezvoltarea afacerii. Aceasta este tipologia startup-ului romanesc. In schimb, in strainatate sunt o multime de scoli de business care scot generatii de oameni ce inteleg economia, insa carora la lipseste un background tehnic. Ar fi gresit sa generalizam, dar handicapul startup-urilor romanesti este exact sistemul educational. Noua ni s-a spus ca daca vom invata foarte bine si vom stii toate virgulele de la problema, am rezolvat totul, dar in realitate nu este chiar asa. La noi trebuie sa inveti tipicul: sunt patru tipuri de probleme, faci 20 din fiecare si iei locul intai "cu coronita" In lumea reala nu te ajuta acest lucru".

"Mi-ar face foarte mare placere ca atunci cand imi vin la interviu absolventi de facultate sau oameni aflati in anul terminal, sa vina si sa spuna: iata am dezvoltat patru proiecte personale, unul e facut de mine pentru a ajuta un prieten, altul e realizat din pasiune, altele sunt facute impreuna cu colegii. Foarte rar aud asta si asta denota ca nu exista o aplecare spre voluntariat, pentru a lucra la inceput pe gratis ca sa inveti. De ce? Fiindca realitatea este ca in piata cererea este atat de mare, incat tinerii nici macar nu trebuie sa faca acest efort. Daca stii cat de cat sa te descurci in orice limbaj de programare iti gasesti in cateva zile un job, chiar bine platit".

Acest "fenomen" ne va "costa" ca tara pe termen lung fiindca e afectata motivatia angajatilor, spune seful Zitec. "Oamenii nu au niciun motiv sa se perfectioneze daca sunt foarte bine platiti si chiar daca schimba job-ul sau schimba o firma pe alta si au brusc venituri mai mari. In al doilea rand, firmele non-IT din tara vor ajunge sa plateasca tot mai mult pe serviciile de IT si vor ajunge sa plateasca aceste servicii poate la nivelul din Germania sau din UK si asta e o problema mare. Atat va ajunge sa coste IT-ul din Romania, fiindca salariile sunt crescute de firmele din strainatate care vin si isi deschid filiale aici. Daca ai nevoie de un IT-ist, fie apelezi la un freelancer nepriceput si ieftin, fie platesti un pret necorespunzator pietei din Romania".

Romania, o pata mica ce poate distruge idei grozave  


Seful Zitec spune ca este in discutii avansate cu doua firme din Romania care au nevoie de sprijin si cu un startup mic in care sa investeasca o suma mica, pentru a testa zona."Startup-urile romanesti au specific preponderent tehnic, sunt oameni tehnici care-si fac un produs. Prin urmare, eu pot doar sa-i ajut financiar si nu este o diferenta intre mine si cineva care e foarte bogat. Ei bine, mai bine se duce acel om si investeste, fie ca angel investor sau ca fond de investitii. Noi, nefacand investitii financiare in startup-uri, punem problema altfel", spune Alexandru Lapusan.

Zitec nu si-a facut un scop in sine din investitiile in startup-uri si merita spus ca termenul este de multe ori folosit gresit fiindca nu orice business este startup, ci doar unul care vine cu ceva nou si valid.

"Nu cautam in mod activ companii in care sa investim. Practic, existand o efervescenta in zona de startup-uri si avand contact foarte mult cu ea, nu a fost cazul sa cautam (...) Insa pentru un startup cresterea principala a business-ului ar trebui sa se petreaca in afara tarii, fiindca in Romania merg modelele de business vechi, validate, iar aici depinde ce intelegem prin startup, pentru ca acum oricine isi deschide covrigarie spune ca are startup. Eu prin startup inteleg un mecanism economic nou care inca nu este validat. O firma noua de avocatura sau de software nu este startup. Este acum o bula pe partea asta cu startup-urile, este o eticheta inca buna, riscul este ca se va uza".

Lapusan precizeaza ca Romania este o piata mica in comparatie cu tar precum Polonia si Germania, chiar daca e mai mare decat Bulgaria sau Moldova. In aceste conditii, un startup cu o idee grozava trebuie sa o lanseze pe o piata mare, in loc sa se chinuie aici pe o piata mica unde ideea s-ar putea sa NU mearga exact din cauza marimii pietei. In plus, exista reticenta in multe segmente, inclusiv la piata cu cardul.
Parallax

Vizualizari
145
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
miliarde - milioane va rog sa revedeti " Business-ul a fost de 3,3 miliarde euro in 2014 si va depasi 4,5 milioane euro anul acesta "Asa sa fie ?NR: Multumim pentru comentariu. Era o greseala, am corectat.
poza de profil
Bine de știut Atenție cu lauda despre startup-uri în UK, foarte multe exploatează de fapt niște facilități fiscale sau împrumuturi ieftine și cei ce le deschid nu sunt chiar îngeri mai ales ca multe din ele se închid rapid. Cat despre Olanda... situatia e cam tot pe acolo, vedeti ca orice babuin cu bani de pe la noi gen Patriciu avea firma deschisa acolo. Eu sper ca alegerea acestor tari sa fie doar pur intamplatoare și nu speculativa pentru a vinde firma "mama" (Lol) din România.
poza de profil
Star-up Pai unii apreciaza banda lui Mobius in tranteli de start-up , iar altii pe cei care fac si dezvolta un start-up . Printre cei in total mai sunt si unii care chiar vor sa faca ceva cu acele start-up , ca ca Patriciu nu sunt toti , si nu multi inceracala Londra... , exista si alte jurisdictii unde isi face aparitia ... " Mobius " .Oricum e de apreciat pozitiv ce face omul acesta fata de altii conationali care ne scalavagesc conationalii pe oriunde . Mai draga ! Sa fie infatuare ce crezi ? Nu cred... !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri