Dan Popa

Sase intrebari pe care sa ti le pui inainte de a concedia un angajat

Imagine principala
Sase intrebari pe care sa ti le pui inainte de a concedia un angajat
Stim, lucrul cu oamenii e dificil. Le oferi un job, cu sentimentul ca te vor ajuta in businessul tau, dar constati dupa o vreme ca ei nu performeaza asa cum ar trebui. Ies la tigara din 10 in 10 minute, stau mai mult pe Facebook sau pe net decat ar trebui, pe scurt, nu-si vad de treaba de care ar trebui sa se ocupe in cadrul firmei. Ai decis: angajatul cu pricina trebuie dat afara! O secunda, insa! Nu te pripi! Mai intai raspunde-ti la cateva intrebari.
  • 1. Stia exact ce are de facut angajatul tau?
Asta este prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui. Asigura-te ca atunci cand i-ai dat de facut o treaba, a inteles despre ce e vorba. Nu-i spune doar "Fa cutare lucru!", ci explica-i si la ce te astepti odata lucrul fiind facut. De multe ori, aceasta este cea mai mare problema cu angajatii: ca nu stiu exact ce au de facut in firma!
  • 2. Are acel angajat capacitatea si mijloacele de a duce la bun sfarsit treaba care i-a fost repartizata?
Uneori, tinerii antreprenori deleaga atributiile subalternilor, dar nu le pun la dispozitie si mijloacele care sa-i ajute sa si le onoreze cu succes. Asigura-te prin urmare ca, daca l-ai pus sa faca o prajitura de exemplu, are la dispozitie si instrumentarul de bucatarie, reteta si aptitudinea de a o gati.
  • 3. E o problema la nivel de companie modul in care se fac angajarile sau X e un caz izolat?
Daca un angajat dintr-o suta nu-si face treaba, e o problema a angajatului. Daca doar unul dintr-o suta si-o face bine, e o problema a companiei.  Caz in care ar trebui revizuita procedura de angajare.
  • 4. Sunt asteptarile mele ca antreprenor prea mari?
Poate fi si acest lucru un motiv de conflict in  firma. Astepti prea mult de la un simplu angajat.Pana la urma, atunci cand l-ai adus pe X in firma, e bine sa stii ca nu ai angajat o clona de-a ta ci o persoana cu nevoi , aptitudini si asteptari diferite. Revizuieste-ti asteptarile cat mai rapid cu putinta!
  • 5. Stiu sa rasplatesc  comportamentul  angajatilor?
Unele companii spun ca rasplatesc munca in echipa, dar recompensele sunt individuale. Altii vor sa reduca competitia interna a salariatilor, dar pe fond o incurajeaza. Asigura-te ca ca stii ce vrei de la angajatii tai si recompenseaza-i cu masura.
  • 6. Ar putea persoana la care vrei sa renunti sa ocupe o alta pozitie in companie?
Inainte de a concedia pe cineva, asigura-te ca persoana respectiva nu are alte calitati care o fac mai recomandabila intr-o alta pozitie.  Nu poti sa-l faci pe Mick Jagger cantaret de muzica populara romaneasca , pentru ca probabil ca nu ar avea niciun succes, nu?  El canta foarte bine rock si asta trebuie sa faca in continuare.

Citeste si:
Parallax

Vizualizari
69
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Opinie Atunci cind , angajati si angajatori deopotriva , vom intelege ca mai avem multe de invatat si ca trebuie sa actionam in limita bunului simt , se va putea spune ca sintem pe un drum bun .
poza de profil
Mda 1. Să facă treabă.2. E un fast-learner.3. Poftim?4. Adică eu să iau toți banii? Nope. Perfect normal.5. Ar trebui să pupe picioarele la salariul ăla minim pe economie ce-l primește.6. Poziții în companie? E doar o poziție. Sa-la-ri-at.
poza de profil
as mai adauga cateva intrebri - Exista vreun conflict intre angajat si seful lui?
- I-am pus in carca maimult decat poate duce?
- Este victima propriului succes si ca atare i s-au atribuit ai multe sarcini decat restul echipei?
- Sunt sarcinile echitabil impartite intre cei din acleasi departament?
poza de profil
sper din tot sufletul... ca trollezi... sau daca nu trolezi sper sa ca nu esti intr-o pozitie de coducere si nu vei ajunge vreodata
poza de profil
da intrebarile sunt corecte si intr-adevar se gasesc aceste probleme la cazurile burn out.
poza de profil
Schema Schema din articol se referea la un angajat in sectorul privat, la stat schema e mai simpla:- Angajatul e pila cuiva ?- Daca da, il promovam si ii marim salariul, daca nu il dam afara la sfarsitul zilei.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri