Vlad Barza

INTERVIU Bogdan Hossu, Wise Finance Solutions: Ca antreprenor, la inceput trebuie sa muncesti mult mai mult decat in alta parte, ca sa pui afacerea pe picioare

Imagine principala
INTERVIU Bogdan Hossu, Wise Finance Solutions: Ca antreprenor, la inceput trebuie sa muncesti mult mai mult decat in alta parte, ca sa pui afacerea pe picioare
Ca antreprenor, pana sa ajungi sa ai beneficii, ai multe obstacole de trecut, fie ca e vorba de birocratia dura sau de nevoia de a munci mult mai mult decat in alte locuri pentru a ajunge sa-ti pui afacerea pe picioare, a spus intr-un interviu pentru HotNews, Bogdan Hossu, director al companiei Wise Finance Solutions, specializata in consultanta pentru accesarea fondurilor europene. In articol puteti citi despre mentalitati problematice, despre atitudinea fata de faliment si despre "mituri" legate de banii europeni.

Interviul, pe larg

In Romania esecul in afaceri este foarte prost privit si cine a avut un faliment este stigmatizat, in comparatie cu alte locuri din lume unde esecul este considerat experienta. Cat de rau e ca se intampla asta la noi si ce se poate schimba?

Institutiile sunt formate din oameni, iar mentalitatea oamenilor de la noi din tara nu este una foarte moderna. Noi lucram cu banci si firme de leasing si interactionam cu ei pe zona de cofinantari si finantari de proiect si e adevarat ca o persoana care a facut faliment nu e bine vazuta, chiar daca nu exista un criteriu clar. Fie i se cer garantii suplimentare, fie este refuzata. Noi avem clienti care au falimentat companii, insa dupa ce am inceput colaborarea, am reusit sa atragem diverse fonduri pe care le-au accesat cu succes.

Fata de alte natii, poate romanii nici nu invata foarte mult dintr-un esec in afaceri, poate s-au aruncat "cu capul inainte". Conteaza si asta?

Posibil. E foarte greu sa te lansezi ca antreprenor, dar sa nu ai niciodata un esec. Eu chiar privesc asta ca experienta, si eu am avut proiecte care s-au oprit, dar trebuie sa invatam din ele. Noua generatie a inceput sa vada lucrul acesta si in 10-20 de ani o sa fie cu siguranta alta viziune.

Statisticile arata ca peste trei sferturi dintre companiile infiintate dau foarte repede faliment. De ce credeti ca se intampla asta, nu au bani destui, nu evalueaza corect piata?

Da, studiile arata ca 90% dintre startup-urile europene dau in primul an faliment (...) Un motiv este lipsa de lichiditati, altul este in zona de know-how fiindca se arunca inainte, sunt optimisti, dar nu analizeaza suficient de mult piata si nu fac un plan de afaceri documentat. Daca ar face asta, s-ar putea sa vada ca acea idee, chiar daca e interesanta, poate sa nu fie profitabila. In plus, conteaza si birocratia statului care in multe cazuri nu ajuta pe nimeni.

Suna bine cand spui antreprenor, insa in practica e mult mai greu. Regulile la ANAF pot diferi de la judet la judet, esti chinuit pe la diverse ghisee, esti amanat pentru ca iti lipseste o copie sau o stampila... La conferintele de antreprenoriat discursurile suna bine, dar totul "paleste" in fata realitatii de la ghiseu...


De acord. La conferinte auzi chestiile teoretice care sunt frumoase, iar cand ajungi in practica te lovesti de multe probleme. Insa si asta inseamna sa fii antreprenor: ai si beneficii la un moment dat, dar mai ales la inceput ai foarte multe obligatii si trebuie sa muncesti mut mai mult decat ai munci in alta parte, ca sa pui afacerea pe picioare.

Ati observat in ultimii ani o scadere a varstei medii a celor care pun bazele unei afaceri. Sunt de exemplu mai multi studenti?


Din ce am observat, oameni din ce in ce mai tineri vor sa munceasca pentru ei. Mai exista si cazuri de oameni care au pornit propriile afaceri, au vazut cum e, si-au spus ca nu li se potriveste si s-au dus catre alte companii unde sa lucreze si sa obtina ce isi doresc: un venit acceptabil dar si timp pentru viata privata.

Fiindca activati pe segmentul fondurilor europene va intreb care e principalul lucru pe care tinerii care vor sa acceseze fonduri nu il stiu? Exista anumite "mituri", de exemplu multi cred ca daca vrei sa accesezi o anumita suma trebuie sa ai inainte tu acei bani...

La acest exemplu mecanismele s-au schimbat. Daca inainte tu plateai inainte o parte din proiect si ti se rambursa partea ministerului, acum, daca ai un proiect de un milion, il poti imparti in cinci faze a cate 200.000 si in prima faza tu platesti jumatate, suta ta de mii, iar ministerul plateste cealalta suta de mii catre furnizorul de servicii. Impactul pe cash flow este doar pe partea ta, nu pe a ministerului si nu mai trebuie sa recuperezi bani de la el.

Problema principala despre care tinerii nu stiu tine de faptul ca ei cred ca fondurile europene sunt toate 100%. Nu sunt. Uniunea isi doreste sa incurajeze afacerile, insa trebuie sa existe si o implicare din partea beneficiarului. Cat de mica: de exemplu daca ai un proiect de 100.000 euro, tu trebuie sa aduci 10.000 euro. Aceasta e problema principala.

A doua chestie de care se lovesc cei mai multi este birocratia: ca sa accesezi fondurile acestea exista o birocratie care, desi s-a simplificat in ultimii ani, este foarte complexa inca. Insa daca reusesti sa gasesti drumul iei banii si poti fi multumit.

Despre Bogdan Hossu

Bogdan Hossu are 30 de ani si este fondatorul si directorul Wise Finance Solutions, o companie specializata in consultanta pentru accesarea fondurilor europene si guvernamentale. Compania fondata in 2007 a avut afaceri de 1,3 milioane euro in 2013 si de aproximativ 1,5 milioane euro anul trecut. Numarul de angajati este de 45 si va creste cu 15-20 in acest an.

Hossu a studiat la Academia de Studii Economice din Bucuresti, specializarea Finante, Asigurari Banci si Burse de valori intre 2004 si 2008. In 2008 a inceput un ciclu de masterat in Managementul Afacerilor prin Proiecte la Facultatea de Management din cadrul ASE. El are si o companie de IT si a deschis la final de 2014 o sala de arte martiale in Bucuresti, proiect pe care il extinde. Bogdan Hossu este fiul lui Bogdan Iuliu Hossu, liderul  "Cartel Alfa".
Parallax

Vizualizari
396
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
concluzie Secretul succesului pare ca se regaseste la finalul articolului. Ultima propozitie lamureste tot.
poza de profil
Absolut . . . . . . . .corect! Tot cititnd interviul ma tot intrbam daca numele de Hossu este o coincidenta. Nu e o coincidenta si din sutele si miile de antreprenori romani a fost gasit tocmai flacaul asta de Hotnews. Cred ca l-au cautat mult!
poza de profil
Corect Si din sutele de domenii, l-au gasit tocmai pe acesta al intermedierii fondurilor europene.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri