Raluca Abrihan

Cel mai nou mod de autentificare, care ar putea inlocui parolele – solutia pe care un startup local o transforma in business

Imagine principala
Cel mai nou mod de autentificare, care ar putea inlocui parolele – solutia pe care un startup local o transforma in business
​Gecad Ventures, fond de investitii condus de omul de afaceri Radu Georgescu, a anuntat recent ca investeste intr-o firma din domeniul securitatii digitale si inteligentei artificiale. Este vorba de TypingDNA, startup creat de un tanar din Oradea, care aduce pe piata o solutie de autentificare pe baza felului in care scriem la calculator. Cum functioneaza o astfel de solutie si unde o putem intalni.

TypingDNA este o companie de securitate ce ofera servicii de identificare si autentificare folosind algoritmi de inteligenta artificiala ce recunosc modul unic in care tasteaza o persoana. Aceste "biometrice de tastare" sunt cel mai nou mod de autentificare secundara in tranzactiile online, urmand sa imbunatateasca si sa inlocuiasca in viitor metodele actuale.

Sunt trei tipuri de metode pe care le folosim cand ne autentificam, explica Raul Popa, cofondator si director executiv al TypingDNA:

  • ceva ce stii (parole) – cea mai veche
  • ceva ce ai (token, telefon mobil)
  • ceva ce esti (biometric)

Primele doua sunt instrainabile si pot fi mai usor furate decat solutiile biometrice, care vor deveni tot mai des folosite pe viitor, mai sustine fondatorul startup-ului.

O solutie de comportament biometric, se poate face utila in domenii precum: e-learning, bancar, corporate, sanatate, asigurari etc.

Cum functioneaza

“Atunci cand un utilizator vrea sa se autentifice trebuie sa introduca un text. Nu conteaza continutul textului, atata vreme cat introduce un anumit numar de caractere (un text scurt totusi, TypingDNA are autentificare de la 60-70 de caractere), noi putem sa identificam comparand cu un text inregistrat anterior, care se numeste "enrolment". Odata ce am introdus acel enrolment putem sa identificam un utilizator de fiecare data cand acesta vrea sa se logheze. Prima solutie comerciala este API care poate fi implemntata in diferite domenii”, explica Raul Popa.

Felul in care functioneaza poate, totusi, sa difere putin in functie de aplicabilitate, dar principiul de baza este cel descris, mai adauga el.

Un exemplu concret de domeniu in care aceasta modalitate de autentificare este foloista este cel al platformelor de e-learning. Cele mai mari platforme de elearning au introdus astfel de solutii. Aceste platforme ofera posibilitatea de a face cursuri online si de a primi anumite certificari. Iar pentru obtinerea acestor certificate este nevoie de a trece anumite teste, cu ajutorul solutiilor biometrice platformele se asigura ca cel care solicita si primeste certificatul este si cel care da testele – arata specialistul IT.

Tehnologiile precum cea folosita de TypingDNA functioneaza pe orice fel de tastatura, inclusiv cele tactile. “Pe touchscreen-uri avem parametri in plus, si anume: suprafata pe care o atingi, presiunea cu care faci atingerea – lucruri care la o tastatura normala nu le aflam. Noi nu ne axam pe dezvoltarea unei tehnologii pentru mobile. Nu este piata noastra”, adauga Raul Popa.

Cum a aparut TypingDNA

Ideea lansarii acestui proiect a aparut prin 2014, cand Raul Popa a inceput sa fie tot mai interesat de domeniul securitatii biometrice si a inceput sa faca si primele cercetari. Dar, abia la finele 2015 anului a conturat un plan concret si a hotarat sa puna bazele acestui proiect. A renuntat la job si s-a dedicat 100% realizarii TypingDNA. Raul nu este la primul startup, inca din 2006 lucreaza la diferite proiecte independente, stie ce inseamna si esecul in acest sens si nu are nicio problema sa recunoasca acest lucru. Acum se ocupa doar de TypingDNA, alaturi de alti doi co-fondatori: Adrian Gheara, care a avut un important rol in transformarea proiecutlui in business; iar un alt co-fondator, care s-a altaturat celor doi putin mai tarziu este Cristian Tamas.

Din primavara acestui an, proiectul a ajuns la stadiu de startup - cu un produs finit, testat si o firma care are se afla in discutii cu diversi potentiali parteneri si clienti. In prezent, echipa este in contiua formare, iar o parte din investitia obtinuta recent de la GECAD Ventures si un grup de angel investors locali se indreapta catre acest obiectiv.

“Am reusim sa atragem atentia mai multor investitori, la un moment dat, dar am hotarat sa alegem doar investitori care sa se potriveasca cel mai bine cu produsul pe care il construim noi. GECAD a investit de-a lungul vremii in solutii de securitate, de epayment, fintech”, explica Raul Popa felul in care au reusit sa obtina primele finantari.

Ei recunosc ca sunte inca la un nivel de intelegere a pietei de typing biometrics, una foarte complexa, dar care va valora pana in 2020 potrivit estimarilor circa 800 de milioane de dolari.

“Incurajam proiectele tehnologice inovatoare. TypingDNA intra in aceasta categorie si are toate ingredientele pentru a se lansa la nivel global. Au o platforma tehnologica proprietara, care dublata de o executie buna, ii poate inscrie printre jucatorii relevanti din zona de autentificare biometrica din urmatorii ani." declara omul de afaceri Radu Georgescu, fondator al Gecad Ventures, cand a fost anuntata aceasta investitie.
Parallax

Vizualizari
505
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri