Vlad Barza

De ce companiile mici si medii au toate motivele din lume sa se teama de atacurile informatice

Imagine principala
De ce companiile mici si medii au toate motivele din lume sa se teama de atacurile informatice
​Companiile mici si mijlocii devin tot mai adesea tinta unor atacuri informatice, mai ales ca si business-urile mici ajung sa detina cantitati de date atragatoare pentru hackeri. IMM-urile nu reusesc intotdeauna sa se apere in fata atacurilor informatice fiindca nu au bugete si cunostiinte suficiente, iar unele atacuri, mai ales cele de tip ransomware, ajung sa afecteze extrem de grav activitatea firmelor, arata un raport Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab si-a prezentat cea mai recenta cercetare, care arata cu ce amenintari se confrunta IMM-urile si cum se descurca, avand in vedere bugetele mici alocate securitatii IT si experienta limitata.

63% dintre intreprinderile mici nu au oameni care sa se ocupe de partea de IT si asta in contextul in care tot mai multe companii mici sunt tintite de infractorii online, chiar daca la prima vedere se pare ca nu exista nicio miza. Insa, in conditiile in care tot mai multe companii au sisteme de palti online si lucreaza cu baze de date, aceste companii sunt atragatoare.

Infractorii pot de exemp,lu sa vanda bazele de date companiilor rivale, ceea ce are un efect devastator asupra companiei vizate.

In plus, un atac informatic care afecteaza o companie mica, chiar daca nu pare grav la prima vedere poate sa ii afecteze grav activitatea de zi cu zi si, ca urmare firma este in pericol sa isi piarda definitv clientii

Pentru acele IMM-uri care nu dispun de resursele interne necesare sau de bugete, contractarea unor servicii de securitate IT ar putea fi o solutie: Saas (Security as a Service). La nivel global, 40% dintre aceste companii urmaresc sa externalizeze infrastructura IT si procesele unor terti.

In 2016, Kaspersky Lab, in cooperare cu B2B International, a realizat studiul sau anual, care vizeaza peste 4.000 de reprezentanti ai companiilor, din 25 de tari. Raportul rezultat, a aratat ca principalele incidente de securitate cibernetica pe care le-au intalnit IMM-urile pe parcursul anului au fost virusi si programe malware care le-au provocat o scadere a poductivitatii (41%); folosirea inadecvata a resurselor IT de catre angajati (39%) si pierderea dispozitivelor care contin date (31%). I

In acelasi timp, cele mai mari preocupari ale IMM-urilor sunt programele malware – in special cele de tip ransomware – atacurile cu tinta predefinita, phishing-ul si alte tehnici de social engineering, precum si vulnerabilitati necunoscute.

Cercetarea a mai aratat ca, in medie, un singur incident de securitate cibernetica din prezent costa IMM-urile 86.500 de dolari. Costul de recuperare creste semnificativ, in functie de momentul in care este descoperit incidentul. IMM-urile tind sa plateasca cu 44% mai mult in urma unui atac descoperit la o saptamana sau mai tarziu dupa bresa initiala, comparativ cu cele detectate la o zi.

In plus, 40% dintre IMM-urile care au participat la studiu recunosc ca nu au priceperea sau informatii suficiente despre amenintarile la adresa companiei lor. In aceasta situatie, creste numarul de IMM-uri care apeleaza la outsoursing – 57% folosesc deja furnizori de servicii de securitate IT externi, iar 22% planuiesc acest lucru pentru viitor.

 “Raportul arata ca IMM-urile se confrunta cu mai multe probleme de securitate. Pe de o parte, in mod tipic, nu dispun de prea multe resurse, bugete si cunostinte, ceea ce le transforma intr-o tinta atractiva pentru infractorii cibernetici. Pe de alta parte, mediul tot mai complex, rezultat in urma anumitor tendinte, cum ar fi volumul dispozitvelor mobile pe care trebuie sa le protejeze o companie, impune anumite masuri. Este, prin urmare, cu atat mai important sa isi foloseasca bugetele cu atentie, alegand o solutie creata special pentru ei",
spune Vladimir Zapolyansky, Head of SMB Marketing, Kaspersky Lab.
Parallax

Vizualizari
12
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri