Startup-ul Hyperloop One, care promite sa aduca pe piata un sistem de
transport care ar putea prinde viteze de peste 1.100 de km/ora si care ar
urma sa fie folosit atat pentru transportul de pasageri, cat si
transportul de marfuri, a anuntat recent ca ar putea incepe constructia
primelor sisteme in Dubai, in portul Jebel Ali, noteaza techcrunch.com.Aici ar urma sa fie primul loc in care compania sa inceapa constructia sistemelor ce ar urma sa fie folosite in scop comercial. Startup-ul va derula in urmatoarea perioada un studiu de fezabilitate in parteneriat cu unul dintre cele mai mari lanturi de distributie si cei mai mari operatori navali din lume, DP World, a carui flota se afla in portul Jebel Ali din Dubai.
Acesta nu etse primul parteneriat incheiat de Hyperloop One. Recent, compania a semnat un acord similar si cu autoritatile din Rusia pentru a testa posibitatea construirii sistemelor de transport si se afla in discutii cu oficiali din Finlanda, Suedia, Olanda sau Elvetia. Dar, potrivit oficialilor companiei Dubaiul pare sa fie cel mai potrivit loc pana acum pentru a da startul constructiei
Ideea construirii Hyperloop ii aparatine antreprenorului Elon Musk (fondator al Tesla Motors), care in 2013 a prezentat proiectul ca un nou sistem de transport in comun prin care pasagerii se pot deplasa in capsule metalice care circula cu viteze foarte mari prin niste tuburi din otel in care presiunea este redusa. Acesta presupune o combinatie intre tuburi cu presiune redusa, prin interiorul carora vor circula capsulele presurizate, puse in miscare de motoare electrice si compresoare de aer. Omul de afaceri sustinea ca prin acest sistem ar putea fi transportati anual 7,4 milioane de persoane intre San Francisco si Los Angeles, iar cei 600 km ar putea fi parcursi in mai putin de o ora.
Cat despre viziunea comericala, de transport de marfuri, a acestui proieiect, Hyperloop isi doreste sa construiasca un nou Drum al Matasii prin care marfurile sa fie trimise din China in Europa intr-o singura zi.
Investitiile necesare ar fi de 6 miliarde dolari, iar ducerea la bun sfarsit a proiectului ar necesita 7-10 ani.