Ovidiu Popica

Video. Bucatarul viitorului: un startup britanic pregateste masterchef-ul robotizat

Imagine principala
Video. Bucatarul viitorului: un startup britanic pregateste masterchef-ul robotizat
O companie britanica de robotica are ambitia sa aduca in bucatarie, in maxim 1-2 ani, un robot care sa gateasca in locul unui bucatar uman. Moley Robotics are deja un prototip functional pe care l-a prezentat deja la un targ de tehnologie industriala din Germania si isi propune ca pana in 2018 sa il introduca in productie si sa il scoata pe piata, cam la pretul unei masini de clasa medie. Luna viitoare vor sa demareze campanie de investitii, inclusiv prin crowdfunding.

Cum ar fi sa intri in bucatarie, sa apesi pe un buton - de pe un panou ori de pe telefonul mobil - sa-ti alegi o reteta sau un meniu, inclusiv dupa numarul de calorii si, in timp ce te relaxezi sau faci altceva, un bucatar-robot sa prepare mancarea? Nu stiu daca Mark Oleynik, un specialist in computere,  uraste sa stea in bucatarie dar, pe scurt, asta a fost ideea lui, in ianuarie 2014.

Ce este RoboChef-ul

O luna mai tarziu, Mark se ocupa deja de patentare iar echipa sa incepea sa lucreze la prototip. Potrivit prezentarii oficiale de pe site-ul Moley Robotics, le-a luat 12 luni sa construiasca o pereche de brate automatizate, capabile sa reproduca ceea ce fac cele umane, cu aceeasi viteaza si sensibilitate. In total, 20 de motorase, cam tot atatea articulatii si aproape 130 de senzori care reproduc miscarea mainilor.

”Nu e nici o magie, e doar tehnologie. Sunt brate robotizate, cu multiple articulatii, grade de libertate controlate automat, senzori tactili si sisteme sofisticate de control”, spun creatorii pe site-ul care prezinta conceptul si produsul.

Atat de sofisticate incat robotul de bucatarie poate fi nu doar programat - adica incarcat cu o lista de retete, ci poate invata cum trebuie sa gateasca daca priveste un bucatar adevarat. Ori, ar putea la un moment dat sa ”se uite” la un film de pe youtube si sa invete de acolo. Iar creatorii prototipului au facut deja un experiment cu castigatorul unui sezon al MasterChef, in Marea Britanie, cu care colaboreaza la dezvoltarea produsului.

O jurnalista de la Time, care a fost invitata sa vada prototipul la lucru, relateaza cum robotul poate folosi de ustensile de bucatarie, vesela ori borcanele cu ingrediente.Creatorii vor sa faca si o colectie de 2000 de retete inainte de a scoate robotul pe piata, lucru care s-ar putea intampla in 2018. Time scrie ca un robochef complet - cele doua brate, plita, un cuptor, o chiuveta, o masina de spalat vase, toate integrabile intr-un corp de bucatarie special - ar putea costa in jur de 12.000 de euro; pretul va depinde totusi de conditiile din piata.
Ideea de a inlocui unele activitati casnice cu roboti ar putea fi seducatoare mai ales in cazul sarcinilor repetitive si plictisitoare. Adoptarea, la nivel de piata, nu este insa chiar simpla. Un impediment ar fi pretul, altul limitele tehnice ale produsului. Moley mai are de lucrat la robot pentru ca, deocamdata, ca sa poate duce o reteta la bun sfarsit, cineva trebuie sa ii pregateasca meticulos robochef-ului spatiul de lucru si sa nu-i amestece ustensilele.
Parallax

Vizualizari
250
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri